Παρακολούθηση προόδου και ολοκλήρωση μαθήματος

5. Παράδειγμα ολοκλήρωσης και βαθμολογίας

Για να κατανοήσετε τις διαφορές μεταξύ ποσοστό προόδου, βαθμολογίας και ολοκλήρωσης μαθήματος θα το κάνουμε με ένα παράδειγμα.

Έστω ένα μάθημα με 7 Βιβλία και 3 Εργασίες με βαθμολόγηση. Για τα Βιβλία έχει οριστεί ολοκλήρωση δραστηριότητας με απλή προβολή ενώ για τις εργασίες έχει οριστεί ολοκλήρωση με κριτήριο τη λήψη βαθμού μεγαλύτερου της βάσης 5 (μέγιστο 10). Για την ολοκλήρωση του μαθήματος έχουν οριστεί τα κριτήρια α) ολοκλήρωση όλων των Βιβλίων β) συνολικός βαθμός > 70%. Η συνολική βαθμολογία υπολογίζεται με απλό μέσο όρο.

Αν υποθέσουμε ότι ένας εκπαιδευόμενος:

  • έχει μελετήσει όλα τα βιβλία και επομένως έχει γίνει αυτόματα η ολοκλήρωση
  • έχει λάβει βαθμούς για κάθε εργασία 4, 7 και 7 αντίστοιχα. Επομένως, θεωρούνται ολοκληρωμένες οι δύο τελευταίες που έχει βαθμό πάνω από τη βάση.

Σύμφωνα με τα παραπάνω θα λέγαμε ότι ισχύουν:

  • Το ποσοστό προόδου υπολογίζεται ως 9/10 ή 90%, γιατί έχει ολοκληρώσει όλες τις δραστηριότητες πλην τη μία εργασία όπου έχει λάβει κάτω από τη βάση (βαθμό 4).
  • Η συνολική βαθμολογία υπολογίζεται βάσει των εργασιών και ισούται με (4+7+7)/3 = 60%. Παρατηρήστε πως το ποσοστό προόδου δε συμπίπτει με το ποσοστό της βαθμολογίας!
  • Το μάθημα δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένο γιατί δεν ικανοποιείται το δεύτερο κριτήριο (βαθμολογία > 70%)