Δραστηριότητες του Moodle

8. Φόρουμ

Η δραστηριότητα Φόρουμ (Forum) δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να έχουν ασύγχρονες συζητήσεις (δηλαδή συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα σε μια εκτεταμένη χρονική περίοδο).


Υπάρχουν αρκετοί τύποι φόρουμ, όπως ένα τυπικό φόρουμ όπου οποιοσδήποτε μπορεί να ξεκινήσει μια νέα συζήτηση, ένα φόρουμ όπου κάθε μαθητής μπορεί να αναρτήσει ακριβώς μια συζήτηση ή ένα φόρουμ ερώτησης και απάντησης όπου οι μαθητές πρέπει πρώτα να αναρτήσουν προτού να μπορούν να δουν τις αναρτήσεις των άλλων μαθητών. Ένας διδάσκων μπορεί να επιτρέψει αρχεία να επισυνάπτονται σε αναρτήσεις φόρουμ. Επισυναπτόμενες εικόνες εμφανίζονται στην ανάρτηση του φόρουμ.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να εγγραφούν (subscribe) σε ένα φόρουμ ή σε μεμονωμένα θέματα για να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για νέες αναρτήσεις. Ένας διδάσκων μπορεί να ορίσει την εγγραφή ως προαιρετική, υποχρεωτική, αυτόματη ή να εμποδίσει την εγγραφή εντελώς. Αν απαιτείται, οι διδάσκοντες μπορούν να ορίσουν όρια στον αριθμό αναρτήσεων μέσα σε δεδομένο χρονικό διάστημα, για να αποτρέψει άτομα από το να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις.


Εφόσον ρυθμιστεί από τους διδάσκοντες, οι αναρτήσεις σε ένα φόρουμ μπορούν να βαθμολογηθούν από διδάσκοντες ή μαθητές (αξιολόγηση από ομότιμους). Οι βαθμολογίες μπορούν να συναθροιστούν για να σχηματίσουν έναν τελικό βαθμό που καταγράφεται στο βαθμολόγιο.


Τα φόρουμ μπορούν να έχουν πολλές χρήσεις, όπως ως:

  • Ένας κοινωνικός χώρος ώστε οι μαθητές να γνωριστούν
  • Για ανακοινώσεις ενός μαθήματος (με χρήση ενός φόρουμ ανακοινώσεων με υποχρεωτική εγγραφή)
  • Για συζήτηση του περιεχομένου του μαθήματος ή ανάγνωση υλικού
  • Ως ανάθεση εργασίας όπου οι συμμετέχοντες θα βαθμολογηθούν στο περιεχόμενο της ανάρτησης τους
  • Για συζήτηση μόνο για διδάσκοντες (με χρήση κρυφού φόρουμ)
  • Ένα κέντρο βοήθειας όπου εκπαιδευτές και μαθητές μπορούν να δώσουν συμβουλές