Περιγραφή του gov.gr

Ιστότοπος: Μάθε το gov.gr
Μάθημα: Το gov.gr
Βιβλίο: Περιγραφή του gov.gr
Εκτυπώθηκε από: Επισκέπτης (Guest user)
Ημερομηνία: Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 10:02 PM

1. Γενικά για το gov.gr

Tο gov.gr είναι η νέα Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της δημόσιας διοίκησης για πολίτες και επιχειρήσεις.

Φιλοξενεί όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες των υπουργείων, φορέων, οργανισμών και ανεξάρτητων αρχών του Δημοσίου που παρέχονται ήδη μέσω διαδικτύου. Παρέχει, επίσης, απευθείας στους πολίτες τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες της υπεύθυνης δήλωσης, της εξουσιοδότησης και της άυλης συνταγογράφησης, καθώς και κάθε νέα ψηφιακή υπηρεσία από εδώ και πέρα.

Το gov.gr εξελίσσεται συνεχώς. Σε πρώτη φάση, λειτουργεί ως κατάλογος ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Στην ολοκληρωμένη του μορφή, θα αποτελέσει το κέντρο ψηφιακής εξυπηρέτησης που θα συγκεντρώνει ό,τι χρειάζεστε για τις συναλλαγές σας με το δημόσιο. Θα είναι, δηλαδή, το ένα και μοναδικό σημείο επαφής πολιτών και επιχειρήσεων με τη δημόσια διοίκηση.

gov.gr

2. Όλες οι υπηρεσίες σε ένα σημείο

Στη σημερινή πραγματικότητα, όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες παρέχονται από διακριτές σελίδες των φορέων. Ως αποτέλεσμα, το σύνολο των υπηρεσιών είναι κατακερματισμένο. Ενώ πολλές υπηρεσίες παρέχονται με αρτιότητα, είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό ή/ και δύσκολα αναζητήσιμες. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες ακολουθούν διαφορετική φιλοσοφία, εμφάνιση και λειτουργικότητα (εμπειρία χρήστη) και επ’ ουδενί δε διασφαλίζουν την ομοιομορφία που απαιτείται στις σχέσεις του πολίτη ή της επιχείρησης με τη δημόσια διοίκηση.

Το gov.gr στην πλήρη εξέλιξη του θα αποτελέσει το μοναδικό ψηφιακό σημείο επαφής πολιτών και επιχειρήσεων με τη δημόσια διοίκηση, όπου θα συγκεντρωθούν όλες οι λύσεις κι όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το δημόσιο.

Θα λειτουργεί ως το κοινό “front desk” των δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι οποίες θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν υπό την εποπτεία και ευθύνη του εκάστοτε φορέα-παρόχου. Κατά συνέπεια, η υλοποίηση του gov.gr έχει σαν στόχο να διευκολύνει τον πολίτη και τον συναλλασσόμενο να έρθει σε επαφή με όλες τις παρεχόμενες από το δημόσιο ηλεκτρονικές υπηρεσίες με ομοιογένεια και ασφάλεια.

3. Προσέγγιση και οργάνωση

Το gov.gr συμβάλλει δραστικά στην αλλαγή της σχέσης κράτους-πολίτη και την αλλαγή της φιλοσοφίας της δημόσιας διοίκησης. Αυτή η αλλαγή θα γίνει άμεσα αντιληπτή και θα βελτιώσει την καθημερινότητα σε κάθε επίπεδο της διεπαφής του πολίτη και της επιχείρησης με τον δημόσιο τομέα.

Το gov.gr ακολουθεί πολιτο-κεντρική προσέγγιση και οι υπηρεσίες ταξινομούνται βάσει γεγονότων ζωής, των ίδιων των αναγκών δηλαδή των πολιτών ή επιχειρήσεων και όχι βάσει της εσωστρεφούς οπτικής των φορέων. Στόχος είναι ο πολίτης να μπορεί να βρει οποιαδήποτε υπηρεσία αναζητά σε έως 3 βήματα clicks).

Ως εναλλακτική, παρέχεται επίσης δευτερεύουσα ταξινομία των υπηρεσιών βάσει της οργανωτικής δομής των φορέων που τις παρέχουν ή τις υποστηρίζουν, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι ήδη γνωρίζουν τον εκάστοτε φορέα.

Ακόμη, παρέχεται η δυνατότητα απευθείας αναζήτησης για γρήγορη εύρεση υπηρεσιών με τη χρήση ελεύθερου κειμένου, με τρόπο ανάλογο δηλαδή όπως κάποιος πολίτης σήμερα αναζητά ό,τι επιθυμεί στη Google και λοιπές μηχανές αναζήτησης ή ιστοσελίδες. Για μεγαλύτερη διευκόλυνση των πολιτών υποστηρίζεται η αυτόματη συμπλήρωση κατά την πληκτρολόγηση (auto-complete) και η εφαρμογή φίλτρων για τα αποτελέσματα.

Τέλος, στην κορυφή του gov.gr παρουσιάζονται επιλεγμένες επίκαιρες ή δημοφιλείς υπηρεσίες για ταχύτερη πρόσβαση.

4. Ενιαία και ισχυρή αυθεντικοποίηση

Σήμερα για την είσοδο σε μια υπηρεσία ηλεκτρονικά ισχύουν διαφορετικές μέθοδοι αυθεντικοποίησης και απαιτείται συχνά επανάληψη της ίδιας πληροφορίας ή η χρήση διακριτών αριθμών και κωδικών.

Ο σχεδιασμός και η λειτουργία του gov.gr στην πλήρη του μορφή θα διασφαλίσει πλέον κοινή εμπειρία χρήσης και κοινή αυθεντικοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό, το gov.gr θα ενσωματώνει το νέο Εθνικό Σύστημα Αυθεντικοποίησης, όπως αυτό εξελίσσεται. Το νέο σύστημα θα προσφέρει αυξημένα επίπεδα ασφάλειας, κοινή αυθεντικοποίηση και πλήθος επιπρόσθετων και σύγχρονων επιλογών για μεγαλύτερη διευκόλυνση των πολιτών και επιχειρήσεων.

Στην πρώτη φάση, κάθε υπηρεσία διατηρεί το δικό της σύστημα αυθεντικοποίησης ενόσω παρέχεται η ανακατεύθυνση των πολιτών/ επιχειρήσεων στην εκάστοτε ιστοσελίδα του φορέα-παρόχου.

5. Μετάβαση στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη

Ανοίγετε έναν περιηγητή (π.χ. Chrome, Mozilla, Opera, Edge, κ.ά.) και πληκτρολογείτε στη γραμμή των διευθύνσεων τη διεύθυνση https://www.gov.gr/

Μετάβαση στο GOV.GR

Στη συνέχεια οδηγείστε στην αρχική σελίδα της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης.

Επιπρόσθετα, αν είστε ήδη σε κάποια νέα ψηφιακή υπηρεσία του gov.gr (π.χ. όπως η παρούσα), μπορείτε να μεταβείτε στο gov.gr επιλέγοντας το λογότυπο του στην πάνω αριστερά γωνία, πριν από το όνομα της εκάστοτε υπηρεσίας.

6. Αναφορά στη νομοθεσία

Η λειτουργία της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr θεσπίστηκε με το νόμο ν.4635/2019 το φθινόπωρο του 2019.

Όπως ορίζεται, μεταξύ άλλων, στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 52,

"Ιδρύεται Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης, με διεύθυνση gov.gr, της οποίας η παραγωγική λειτουργία, καθώς και η τεχνολογική ανάπτυξη και υποστήριξη, ανήκει στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη αποτελεί το κεντρικό σημείο παροχής ηλεκτρονικών ψηφιακών υπηρεσιών τις οποίες σωρεύει υποχρεωτικά από όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης."

7. Αναμενόμενα oφέλη

Ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους για την εξυπηρέτηση πολίτη

Επιθυμητός στόχος είναι κάθε πολίτης και επιχείρηση να μπορεί να έχει πρόσβαση στο σύνολο των υπηρεσιών που παρέχει η δημόσια διοίκηση μέσω μίας και μοναδικής Πύλης, του gov.gr.

Η επιτυχία του gov.gr θα καλλιεργήσει την εμπιστοσύνη του πολίτη προς τις υπηρεσίες γενικά και ειδικότερα στις ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρονται. Ο πολίτης αισθάνεται υπολογίσιμη οντότητα, γίνεται κοινωνός των προσπαθειών εκσυγχρονισμού και εξοικειώνεται ακόμη περισσότερο με τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες που μέρα τη μέρα κερδίζουν έδαφος στην καθημερινότητά του.

Απόλυτη προτεραιότητα έχει η αλλαγή της σχέσης κράτους - πολίτη και η αλλαγή της φιλοσοφίας της δημόσιας διοίκησης. Αυτή ακριβώς η αλλαγή θα γίνει άμεσα αντιληπτή από τον πολίτη και την επιχείρηση και θα βελτιώσει την καθημερινότητα σε κάθε επίπεδο της διεπαφής τους με τον δημόσιο τομέα.

Παράλληλα με λοιπές αλλαγές που προωθούνται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο πολίτης και οι επιχειρήσεις παύουν πλέον να είναι οι διακινητές εγγράφων για λογαριασμό του δημοσίου. Θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε οποιαδήποτε υπηρεσία, είτε από τον υπολογιστή τους ή το κινητό τους μέσω του gov.gr είτε με φυσική παρουσία από το ΚΕΠ της γειτονιάς τους.