Προσβασιμότητα

Ιστότοπος: Μάθε το gov.gr
Μάθημα: Το gov.gr
Βιβλίο: Προσβασιμότητα
Εκτυπώθηκε από: Επισκέπτης (Guest user)
Ημερομηνία: Tuesday, 30 May 2023, 9:12 PM

1. Προσβασιμότητα


Η ιστοσελίδα του gov.gr μπορεί να διαμορφωθεί ώστε να είναι φιλική προς ΑμΕΑ και υποστηρίζει το διεθνές πρότυπο WCAG 2.1 AA.

Η ενεργοποίηση της λειτουργίας προσβασιμότητας γίνεται με τη χρήση του εργαλείου που βρίσκεται κάτω δεξιά σε κάθε σελίδα στο gov.gr

Το εργαλείο προσβασιμότητας προσφέρει μια ευρεία επιλογή λειτουργιών που μπορείτε  να συνδυάσετε ώστε να ταιριάξει και να καλύψει τις ατομικές σας ανάγκες προσβασιμότητας. Κάθε μία από τις λειτουργίες μπορεί να ενεργοποιηθεί, απενεργοποιηθεί ή ρυθμιστεί σε μια ενδιάμεση τιμή. Οι ρυθμίσεις που κάνετε αποθηκεύονται αυτόματα, και θα εφαρμοστούν αυτόματα και την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε το gov.gr.

Εργαλείο ενεργοποίησης προσβασιμότητας


2. Λειτουργίες

  Πλοήγηση Πληκτρολογίου

Παρέχει άμεση αποκατάσταση όλων των μη προσβάσιμων στοιχείων σε προσβάσιμα, με δυνατότητα πλοήγησης απο το πληκτρολόγιο. Κρίσιμο για όσους βασίζονται στην υποστηρικτική τεχνολογία.

Ανάγνωση

Ενσωματωμένος αναγνώστης οθόνης. Ενεργοποιήστε τον για να ακούσετε το περιεχόμενο.

Μεγάλο Κείμενο

Αυξάνει το μέγεθος του κειμένου μέσω τεσσάρων διαφορετικών επιπέδων. Κάνει κάθε μέρος του ιστότοπού πιο ευανάγνωστο.

Διακοπή κινουμένων σχεδίων

Διακόπτει κινούμενες εικόνες, αναβοσβήνει και αναβοσβήνει περιεχόμενο που αποσπά την προσοχή και μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις.

Εργαλεία

Εμφανίζει εναλλακτικές ετικέτες κειμένου για στοιχεία στην οθόνη όταν περάσετε απω πάνω το ποντίκι σας. Οι συμβουλές είναι εμφανείς, με υψηλή αντίθεση και ευανάγνωστες για χρήστες με χαμηλή όραση.

  Ευανάγνωστη γραφή

Μετατρέπει τις στυλιζαρισμένες γραμματοσειρές σε προσβάσιμες γραμματοσειρές. Απαραίτητη λειτουργία για άτομα με προβλήματα όρασης ή/και δυσλεκτικούς χρήστες που οι κανονικές γραμματοσειρές τους προκαλούν σύγχυση.

Σύνδεσμοι

Δίνει έμφαση στους συνδέσμους, τα κουμπιά και τα στοιχεία δράσης με καθαρά χρώματα υψηλής αντίθεσης που είναι εύκολο να αναγνωριστούν. Επισημαίνει στοιχεία με δυνατότητα κλικ για ευκολότερη χρηστικότητα, πλοήγηση και συνολική προσβασιμότητα του ιστότοπου.


Δρομέας

Αυξάνει το τυπικό μέγεθος του δρομέα κατά 400% για να διασφαλίσει ότι ο δείκτης παραμένει πάντα ορατός. Επιτρέπει την ταχύτερη και πιο προσιτή πλοήγηση μέσω υπερσυνδέσμων και καρτελών.

Reading GuideΌδηγός Ανάγνωσης

Μετατρέπει τον δρομέα σε οριζόντιο οδηγό ανάγνωσης υψηλής αντίθεσης. Εστιάζει και καθοδηγεί τα μάτια για να μειώσει την καταπόνηση των ματιών για χρήστες με προβλήματα όρασης, δυσλεξία, νοητική αναπηρία και χρήστες με πρεσβυωπία

Σκούρα Αντίθεση

Ενισχύει την αντίθεση όλων των στοιχείων του ιστότοπου εφαρμόζοντας θέμα σκούρου χρώματος υψηλής αντίθεσης.

Ανοιχτή Αντίθεση

Ενισχύει την αντίθεση όλων των στοιχείων του ιστότοπου εφαρμόζοντας θέμα ανοιχτού χρώματος υψηλής αντίθεσης.

Αντιστροφή χρωμάτων

Πλήρης αντιστροφή χρώματος για όλα τα στοιχεία του ιστότοπου που παρέχουν μεγαλύτερο αντιληπτό βάθος χρώματος, καθιστώντας τα κείμενα σημαντικά ευκολότερα στην ανάγνωση, μειώνοντας παράλληλα την καταπόνηση των ματιών για χρήστες με προβλήματα όρασης.

Διαχωρισμός κειμένου

Τροποποιεί το κείμενο και το διάστιχο για βελτιωμένη αναγνωσιμότητα για δυσλεκτικούς χρήστες και άτομα με προβλήματα όρασης. Προσφέρει τρεις βαθμούς προσαρμογών για μια εξατομικευμένη και πιο προσιτή εμπειρία ανάγνωσης.

Αποκορεσμός

Αποκορίζει όλα τα χρώματα στη σελίδα. Μια σημαντική λειτουργία προσβασιμότητας που βοηθά τους χρήστες με δευτεροτανοπία, τριτανία και άλλες μορφές αχρωματοψίας να διακρίνουν καλύτερα το περιεχόμενο.

Reveal Page StructureΔομή σελίδας

Αποκαλύπτει γρήγορα τις επικεφαλίδες σελίδων, τα ορόσημα και τους συνδέσμους με σαφή, δομημένο, εύκολο στην πλοήγηση και προσβάσιμο τρόπο. Βοηθά τόσο τα άτομα με αναπηρία όσο και χωρίς αναπηρία να βρουν το περιεχόμενο που θέλουν, γρηγορότερα.


3. Επίδειξη λειτουργίας