Προσβασιμότητα

Ιστότοπος: Μάθε το gov.gr
Μάθημα: Το gov.gr
Βιβλίο: Προσβασιμότητα
Εκτυπώθηκε από: Επισκέπτης (Guest user)
Ημερομηνία: Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 2:05 AM

1. Προσβασιμότητα


Η ιστοσελίδα του gov.gr μπορεί να διαμορφωθεί ώστε να είναι φιλική προς ΑμΕΑ και υποστηρίζει το διεθνές πρότυπο WCAG 2.1 AA.

Η ενεργοποίηση της λειτουργίας προσβασιμότητας γίνεται με τη χρήση του εργαλείου που βρίσκεται κάτω δεξιά σε κάθε σελίδα στο gov.gr

Το εργαλείο προσβασιμότητας προσφέρει μια ευρεία επιλογή λειτουργιών που μπορείτε  να συνδυάσετε ώστε να ταιριάξει και να καλύψει τις ατομικές σας ανάγκες προσβασιμότητας. Κάθε μία από τις λειτουργίες μπορεί να ενεργοποιηθεί, απενεργοποιηθεί ή ρυθμιστεί σε μια ενδιάμεση τιμή. Οι ρυθμίσεις που κάνετε αποθηκεύονται αυτόματα, και θα εφαρμοστούν αυτόματα και την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε το gov.gr.

Εργαλείο ενεργοποίησης προσβασιμότητας


2. Μενού Προσβασιμότητας

 Πατώντας το πλήκτρο, ο πολίτης εισέρχεται στο Μενού Προσβασιμότητας που παρέχει το Gov.gr  προκειμένου να διευκολύνει την εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες του(gov.gr) ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του καθένα.

 Ως πρώτη επιλογή (1) ορίζεται η επιλογή γλώσσας. Πατώντας στο πλήκτρο ο πολίτης μπορεί να αλλάξει την γλώσσα του Μενού.

 Εν συνεχεία, επιλέγοντας το πλήκτρο "Προφίλ Προσβασιμότητας" (2), εμφανίζονται οι επιλογές εξατομίκευσης του περιβάλλοντος του Gov.gr ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε πολίτη.

 Επιλέγοντας το πλήκτρο "Υπερμεγέθη widget" (3) , ο πολίτης έχει την δυνατότητα να μεγεθύνει την κλίμακα του Μενού Προσβασιμότητας.

 Στην συνέχεια ακολουθούν οι λειτουργίες του Μενού Προσβασιμότητας (4) μεμονωμένες, προκειμένου ο πολίτης να διαμορφώνει όπως επιθυμεί εκείνος.

 Τέλος, πατώντας το πλήτρο (5), οι επιλογές του Μενού Προσβασιμότητας επαναφέρονται στις αρχικές τους ρυθμίσεις.




Προφίλ προσβασιμότητας

Επιλέγοντας το βελάκι, εμφανίζονται στον πολίτη τα διάφορα προφίλ προσβασιμότητας ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του. 

 Επιλέγοντας κάποιο από αυτά, το περιβάλλον διαμορφώνεται απευθείας στις καταλληλότερες συνθήκες για την συγκεκριμένη περίπτωση.

 



Παραδείγματος χάρη, επιλέγοντας το πλήκτρο "Τυφλός" ενεργοποιείται αυτόματα η λειτουργία "Ανάγνωση".



Στην επόμενη ενότητα παρουσιάζονται οι λειτουργίες που παρέχονται μεμονωμένα.




3. Λειτουργίες

Ανάγνωση

Ενσωματωμένος αναγνώστης οθόνης. Ενεργοποιήστε τον για να ακούσετε το περιεχόμενο.

Αντίθεση

Ενισχύει την αντίθεση όλων των στοιχείων του ιστότοπου εφαρμόζοντας  θέμα αντιστροφής χρωμάτων καθώς και  σκούρου/ανοικτού χρώματος υψηλής αντίθεσης.


Μεγάλο Κείμενο

Αυξάνει το μέγεθος του κειμένου μέσω τεσσάρων διαφορετικών επιπέδων. Κάνει κάθε μέρος του ιστότοπού πιο ευανάγνωστο.

Διακοπή κινουμένων σχεδίων

Διακόπτει κινούμενες εικόνες, αναβοσβήνει και αναβοσβήνει περιεχόμενο που αποσπά την προσοχή και μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις.

Εργαλεία

Εμφανίζει εναλλακτικές ετικέτες κειμένου για στοιχεία στην οθόνη όταν περάσετε απω πάνω το ποντίκι σας. Οι συμβουλές είναι εμφανείς, με υψηλή αντίθεση και ευανάγνωστες για χρήστες με χαμηλή όραση.


  Φιλικό προς δυσλεξία

Μετατρέπει τις στυλιζαρισμένες γραμματοσειρές σε προσβάσιμες γραμματοσειρές. Απαραίτητη λειτουργία για άτομα με προβλήματα όρασης ή/και δυσλεκτικούς χρήστες που οι κανονικές γραμματοσειρές τους προκαλούν σύγχυση.

Σύνδεσμοι

Δίνει έμφαση στους συνδέσμους, τα κουμπιά και τα στοιχεία δράσης με καθαρά χρώματα υψηλής αντίθεσης που είναι εύκολο να αναγνωριστούν. Επισημαίνει στοιχεία με δυνατότητα κλικ για ευκολότερη χρηστικότητα, πλοήγηση και συνολική προσβασιμότητα του ιστότοπου.


Δρομέας

Αυξάνει το τυπικό μέγεθος του δρομέα κατά 400% για να διασφαλίσει ότι ο δείκτης παραμένει πάντα ορατός. Επιτρέπει την ταχύτερη και πιο προσιτή πλοήγηση μέσω υπερσυνδέσμων και καρτελών.


Απόκρυψη εικόνων

Αποκρύπτει τις εικόνες εντός του περιβάλλοντος τις σελίδας. Κατάλληλο για άτομα με διάσπαση προσοχής καθώς και άτομα με τάση για επιληπτικές κρίσεις.


Έξυπνη Αντίθεση

Δυναμική λειτουργία όπου εφαρμόζει έντονη υπογράμμιση κατά την είσοδο σε ένα νέο επίπεδο.


Στοίχιση κειμένου


Επιτρέπει μέσω τεσσάρων λειτουργιών (στοίχιση αριστερά, στοίχιση δεξιά, στοίχιση στο κέντρο, ευθυγράμμιση πλήρους πλάτους) την τροποποίηση της στοίχισης ανάλογα με την προτίμηση του χρήστη.


Ύψος γραμμής

Τροποποιεί το διάστιχο του κειμένου για βελτιωμένη αναγνωσιμότητα για δυσλεκτικούς χρήστες και άτομα με προβλήματα όρασης. Προσφέρει τρεις βαθμούς προσαρμογών για μια εξατομικευμένη και πιο προσιτή εμπειρία ανάγνωσης.

Διαχωρισμός κειμένου

Τροποποιεί το κείμενο και για βελτιωμένη αναγνωσιμότητα για δυσλεκτικούς χρήστες και άτομα με προβλήματα όρασης. Προσφέρει τρεις βαθμούς προσαρμογών για μια εξατομικευμένη και πιο προσιτή εμπειρία ανάγνωσης.

Αποκορεσμός

Αποκορίζει όλα τα χρώματα στη σελίδα. Μια σημαντική λειτουργία προσβασιμότητας που βοηθά τους χρήστες με δευτεροτανοπία, τριτανία και άλλες μορφές αχρωματοψίας να διακρίνουν καλύτερα το περιεχόμενο.

Reveal Page StructureΔομή σελίδας

Αποκαλύπτει γρήγορα τις επικεφαλίδες σελίδων, τα ορόσημα και τους συνδέσμους με σαφή, δομημένο, εύκολο στην πλοήγηση και προσβάσιμο τρόπο. Βοηθά τόσο τα άτομα με αναπηρία όσο και χωρίς αναπηρία να βρουν το περιεχόμενο που θέλουν, γρηγορότερα.


4. Επίδειξη λειτουργίας