Εισαγωγή – Τι είναι η Ηλεκτρονική Υπογραφή

Ιστότοπος: Μάθε το gov.gr
Μάθημα: Έλεγχο εγκυρότητας ηλεκτρονικών υπογραφών
Βιβλίο: Εισαγωγή – Τι είναι η Ηλεκτρονική Υπογραφή
Εκτυπώθηκε από: Επισκέπτης (Guest user)
Ημερομηνία: Τετάρτη, 8 Μαΐου 2024, 4:11 AM

1. Εισαγωγή

Η «νομιμοποίηση» ενός εγγράφου ισοδυναμούσε ανέκαθεν με την υπογραφή που αυτό έφερε. Τα ηλεκτρονικά έγγραφα τείνουν να αντικαταστήσουν τα «παραδοσιακά» χειρόγραφα, αντίστοιχα και η υπογραφή του συντάκτη γίνεται ηλεκτρονική. Οι ηλεκτρονικές υπογραφές που παράγονται με τη βοήθεια της κρυπτογραφίας, αποτελούν μια ιδιαίτερα αξιόπιστη μέθοδο για την υπογραφή ηλεκτρονικών εγγράφων.

Οι ηλεκτρονικές υπογραφές εκπληρώνουν αυτόν τον σκοπό και τις λειτουργίες της ιδιόχειρης υπογραφής εφόσον με αυτές εξασφαλίζεται:
● η γνησιότητα του υπογραφόμενου εγγράφου
● η ακεραιότητα (ότι δηλαδή δεν αλλοιώθηκε μέχρι να φτάσει στον προορισμό του),
● η μη αποποίηση της ευθύνης του υπογράφοντα (θα πρέπει δηλαδή με κάποιο τρόπο η υπογραφή να συνδέεται με κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο).

Οι ηλεκτρονικές υπογραφές που παράγονται με χρήση κρυπτογραφικών μεθόδων, δεν προσθέτουν κάτι στο ίδιο το ηλεκτρονικό έγγραφο ούτε προκαλούν κάποιου είδους αλλοίωση στο φορέα του. Αντίθετα, συνοδεύουν το έγγραφο και συσχετίζονται λογικά με αυτό και με τον υπογράφοντα και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιτρέπουν την τροποποίηση του εγγράφου, χωρίς αυτή να αφήσει κάποια ίχνη.

2. Έγκυρη ηλεκτρονική υπογραφή

Μια έγκυρη ηλεκτρονική υπογραφή δίνει στον παραλήπτη την πιστοποίηση ότι το μήνυμα που δημιουργήθηκε ανήκει στον αποστολέα που το υπέγραψε ηλεκτρονικά και ότι δεν αλλοιώθηκε-παραποιήθηκε κατά την μεταφορά. Έχει επιβεβαιωτική λειτουργία (ο παραλήπτης είναι βέβαιος ότι το μήνυμα που παραλαμβάνει ανήκει στον αποστολέα χωρίς αλλοιώσεις).

Οι Ηλεκτρονικές Υπογραφές/Σφραγίδες έχουν εδραιωθεί στην Ελλάδα και ολοένα επεκτείνεται η χρήση τους σε διαδικασίες του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα. Το Νομικό πλαίσιο είναι πλήρες και καλύπτει απόλυτα τις Εγκεκριμένες Ηλεκτρονικές Υπογραφές και Σφραγίδες, ειδικά με την εφαρμογή του Ν.4727/2020 (ΦΕΚ Α’ 184/23-09-2020).
Το κείμενο που ακολουθεί περιγράφεται συνοπτικά το “οικοσύστημα” των “Εγκεκριμένων Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης” που έχει ως αφετηρία τον Κανονισμό (ΕΕ) 2014/910, γνωστό και ως “eIDAS”.