Εισαγωγικά ζητήματα

Ιστότοπος: Μάθε το gov.gr
Μάθημα: Ψηφιακή υπογραφή μέσω ΑΠΕΔ
Βιβλίο: Εισαγωγικά ζητήματα
Εκτυπώθηκε από: Επισκέπτης (Guest user)
Ημερομηνία: Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024, 5:22 PM

1. Η αναγκαιότητα των Εγκεκριμένων Ηλεκτρονικών Υπογραφών

Η προώθηση της ασφαλούς επικοινωνίας και των ηλεκτρονικών συναλλαγών μεταξύ των Φορέων του Δημοσίου μέσω εφαρμογών διαδικτύου, αλλά και μεταξύ των πολιτών/επιχειρήσεων και των φορέων του δημόσιου τομέα απαιτεί τη χρήση εγκεκριμένων ηλεκτρονικών υπογραφών.

Η επικρατέστερη τεχνολογία η οποία παρέχει την απαραίτητη υποδομή για την εφαρμογή και χρήση των εγκεκριμένων ηλεκτρονικών υπογραφών φέρει την ονομασία Υποδομή Δημοσίου Κλειδιού (Public Key Infrastructure – ΡΚΙ) και χρησιμοποιείται από:
  • το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και
  • την Αρχή Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ).

Οι υπηρεσίες οι οποίες προσφέρονται από την εν λόγω υποδομή, δίνουν τη δυνατότητα στα στελέχη του Δημοσίου και τους πολίτες, με τη χρήση Εγκεκριμένων Διατάξεων Δημιουργίας Υπογραφής (ΕΔΔΥ), να υπογράφουν ψηφιακά τα έγγραφα, δημόσια ή ιδιωτικά που εκδίδονται από τους φορείς του δημόσιου τομέα, ή τους πολίτες, με σκοπό την ηλεκτρονική διακίνηση των εγγράφων αυτών για τη διευκόλυνση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας και την εξυπηρέτηση των συναλλαγών. Η εγκεκριμένη αυτή ηλεκτρονική υπογραφή, σύμφωνα με το τις διατάξεις των άρθρων 3 και 25 παρ. 2 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 910/2014 (eIDAS) και του άρθρου 50 του ν. 4727/2020, (ΦΕΚ 184/Α΄/2020), έχει νομική ισχύ ισοδύναμη ιδιόχειρης υπογραφής τόσο στο ουσιαστικό όσο και στο δικονομικό δίκαιο.

2. Ο ρόλος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει διαμορφώσει το οργανωτικό και θεσμικό πλαίσιο, καθώς και τον απαραίτητο διοικητικό μηχανισμό, ώστε:

  • αφενός να ανταποκρίνονται οι σχετικές διαδικασίες στις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 910/2014 (eIDAS) και
  • αφετέρου να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των φορέων του δημόσιου τομέα στα σχετικά θέματα.

Η Υποδομή Δημόσιου Κλειδιού που έχει δημιουργηθεί βασίζεται σε μια ιεραρχικά κατανεμημένη δομή αρμοδιοτήτων. Ειδικότερα, η οργανωτική δομή και διάρθρωση του διοικητικού μηχανισμού για την υποστήριξη της λειτουργίας της Υποδομής Δημόσιου Κλειδιού που έχει δημιουργηθεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει ως εξής:

Η επιχειρησιακή διαχείριση της Υποδομής Δημοσίου Κλειδιού του Δημόσιου Τομέα και της Αρχής Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου ασκείται αρμοδίως από το Τμήμα Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΠΔ 40/15-4-2020, αρ.19, παρ. 5, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4704/2020, αρ. 22, παρ. 1, περ ε, υποπερ. 4). Η οργανωτική δομή και διάρθρωση του διοικητικού μηχανισμού για την υποστήριξη της Υποδομής Δημοσίου Κλειδιού, περιλαμβάνει τις παρακάτω οργανικές μονάδες.

1. Πρωτεύσουσα Αρχή Πιστοποίησης

2. Υποκείμενη Αρχή Πιστοποίησης

3. Αρχή Εγγραφής

4. Εντεταλμένα Γραφεία

3. Ο ρόλος της Αρχής Πιστοποίησης Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ)

Η Αρχή Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ) παρέχει δωρεάν προσωπικά ψηφιακά πιστοποιητικά αυθεντικοποίησης/ υπογραφής. Η ηλεκτρονική υπογραφή που παράγεται από πιστοποιητικό αποθηκευμένο σε Εγκεκριμένη Διατάξη Δημιουργίας Υπογραφής (ΕΔΔΥ), η εγκεκριμένη δηλαδή ηλεκτρονική υπογραφή, σύμφωνα με το Ν.4727/2020, αρ. 50 (ΦΕΚ 184/Α΄/2020), επέχει θέση ιδιόχειρης υπογραφής τόσο στο ουσιαστικό όσο και στο δικονομικό δίκαιο.

4. Τιμολογιακή πολιτική της ΑΠΕΔ

Η Αρχή Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ) παρέχει δωρεάν προσωπικά ψηφιακά πιστοποιητικά αυθεντικοποίησης/ υπογραφής σε φυσικά πρόσωπα.