Πώς υποβάλλω ένα αίτημα;

Ιστότοπος: Μάθε το gov.gr
Μάθημα: Ψηφιακή Πύλη EUGO
Βιβλίο: Πώς υποβάλλω ένα αίτημα;
Εκτυπώθηκε από: Επισκέπτης (Guest user)
Ημερομηνία: Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024, 6:48 AM

1. Γενικά

Στη σελίδα αυτή, παρέχονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε προκειμένου να αποκτήσετε το δικαίωμα να παράσχετε την υπηρεσία σας στην Ελλάδα.

Απαρτίζεται από δύο κύρια μέρη ή λειτουργικότητες.

Η πρώτη λειτουργικότητα είναι καθαρά πληροφοριακή. Πηγή της πληροφόρησης είναι το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, όπου περιγράφονται οι διαδικασίες που ακολουθούνται στο Ελληνικό Κράτος και ειδικότερα στην περίπτωσή μας αυτές που αφορούν τις υπηρεσίες EUGO.

Η δεύτερη λειτουργικότητα είναι η δυνατότητα που σας δίνεται, ανάλογα με την διαδικασία

α. Να κάνετε αναγγελία λειτουργίας της επιχείρησής σας στο notifybusiness.gr ή

β. Να κάνετε αίτηση στο ΚΕΠ-ΕΚΕ που επιθυμείτε, το οποίο θα αναλάβει την διεκπεραίωση του αιτήματός σας

Παρακάτω περιγράφονται τα βήματα της διαδικασίας και δίνεται συγκεκριμένο παράδειγμα της διαδικασίας έναρξης μιας επιχείρησης.


2. Βήματα για τη δημιουργία του αιτήματος

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να ολοκληρώσετε το αίτημά σας είναι τα παρακάτω:


1. Αναζητήστε τις απαραίτητες πληροφορίες

Εντοπίστε το είδος της επιχείρησης ή υπηρεσίας που σας ενδιαφέρει.


2. Δείτε τις πληροφορίες για τη διαδικασία

Δείτε βασικές πληροφορίες για τους εμπλεκόμενους φορείς, τον αριθμό των απαιτούμενων δικαιολογητικών, το πιθανό κόστος, την προθεσμία για την διεκπεραίωση του αιτήματος κλπ. 


3. Μάθετε τις προϋποθέσεις 

Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να ικανοποιούνται για την επιτυχή έκβαση του αιτήματός σας. 


4. Τι θα χρειαστείτε

Πληροφορηθείτε για τα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση.


5. Υποβάλλετε το αίτημα

Ολοκληρώστε τη διαδικασία κάνοντας την αίτησή σας ηλεκτρονικά, αφού έχετε ταυτοποιηθεί από το σύστημα και  μεταφορτώνοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.



Aκολουθεί παράδειγμα με αναλυτική περιγραφή των βημάτων.

3. Εντοπισμός πληροφοριών

Το παράδειγμα που παρουσιάζεται αφορά την διαδικασία απόκτησης άδειας Εμφιάλωσης της Αιθυλικής Αλκοόλης Γεωργικής Προέλευσης (Καθαρό Οινόπνευμα Προς Εμφιάλωση).
Στο πλαίσιο αναζήτησης της πύλης eugo.gov.gr πληκτρολογήστε τη λέξη εμφιάλωση ή κάποια γράμματα από αυτή. Αμέσως εμφανίζονται τα αποτελέσματα που σχετίζονται με επιχειρήσεις αυτού του είδους.



Από τα αποτελέσματα επιλέγουμε Άδεια Εμφιάλωσης της Αιθυλικής Αλκοόλης Γεωργικής Προέλευσης (Καθαρό Οινόπνευμα Προς Εμφιάλωση) και μεταφερόμαστε στη σελίδα με τις απαραίτητες πληροφορίες για την έναρξη της επιχείρησης.

.

4. Πληροφορίες για τη διαδικασία

Εδώ γίνεται μια συνοπτική περιγραφή της διαδικασίας, προκειμένου ο χρήστης να λάβει βασικές πληροφορίες όπως ποιος φορέας είναι ο θεσμικά υπεύθυνος για αυτήν.


Στο επόμενο τμήμα γίνεται επίσης μια συνοπτική παρουσίαση των Δημόσιων Υπηρεσιών που εξυπηρετούν την διαδικασία (για όσες αφορούν σε EUGO τα ΚΕΠ-ΕΚΕ είναι επιλεγμένα ΚΕΠ που ειδικεύονται), τον αριθμό των απαιτούμενων δικαιολογητικών, το πιθανό κόστος, την προθεσμία βάσει νόμου για την διεκπεραίωση του αιτήματος. 


Μπορείτε επίσης να προβάλετε το Διάγραμμα Επιχειρησιακής Ροής Διαδικασίας (BPMN) που οπτικοποιεί τα βήματα που ακολουθούνται από το φορέα για την εξυπηρέτηση του αιτήματος.

5. Προϋποθέσεις

Το τμήμα αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς εντός του απαριθμούνται όλες οι προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιούνται για την επιτυχή έκβαση του αιτήματος του χρήστη. 

Γλιτώνει τον χρήστη από περιττή ταλαιπωρία, αφού  η διαδικασία εξυπηρέτησης του αιτήματος δεν μπορεί καν να ξεκινήσει εάν δεν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.


6. Τι θα χρειαστείτε

Στο τμήμα αυτό, απαριθμούνται τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση. Συνήθως κάποια από τα δικαιολογητικά αυτά συνδέονται με τις προϋποθέσεις, ως αποδεικτικό στοιχείο ικανοποίησής τους.


 Πατώντας πάνω στο μπλε κουμπί που είναι στα δεξιά κάθε δικαιολογητικού (εφόσον υπάρχει) εμφανίζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό:


Τα δικαιολογητικά που απαριθμούνται σε αυτό το τμήμα, κατά κανόνα είναι προσκομιζόμενα. Δηλαδή, ο χρήστης έχει την ευθύνη για την έκδοσή τους. Υπάρχουν όμως και κάποια που αναζητούνται αυτεπάγγελτα από το φορέα εξυπηρέτησης του αιτήματος, τα οποία  παρουσιάζονται με πιο αχνό τρόπο:


Τέλος, χρήσιμη λειτουργία είναι και το κουμπί εκτύπωσης της λίστας των δικαιολογητικών προς διευκόλυνση του χρήστη (check list) κατά την αναζήτηση των δικαιολογητικών.


7. Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης στο notifybusiness.gr

Μπορείτε να υποβάλετε ηλεκτρονικά την αίτησή σας είτε στην πλατφόρμα του notifybusiness.gr είτε ηλεκτρονικά προς τα ΚΕΠ-ΕΚΕ για την διεκπεραίωσή τους.

Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης στο notifybusiness.gr

Έχοντας βρει την Διαδικασία που σας ενδιαφέρει μπορείτε από την αριστερή στήλη πλοήγησης να εντοπίσετε το κουμπί “Υποβολή Αίτησης”. Πατώντας το, μετακυλά η σελίδα στην σχετική ενότητα όπου μπορείτε να βρείτε, σε μορφή κουμπιού, την περιγραφή που σας προτρέπει να μεταβείτε στην πλατφόρμα του notifybusiness.gr για να ολοκληρώσετε την αίτησή σας.


Μετά την μετάβασή σας στην πλατφόρμα του notifybusiness.gr, επιλέγετε “Είσοδος”. 

Ολοκληρώνετε την διαδικασία ταυτοποίησης με χρήση κωδικών taxis.

Με την επιτυχή ταυτοποίησή σας στην πλατφόρμα, μπορείτε να προχωρήσετε συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα πεδία και βήματα μέχρι την οριστική υποβολή του αιτήματός σας.



8. Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης σε ΚΕΠ-ΕΚΕ (1)

Έχοντας βρει την Διαδικασία που σας ενδιαφέρει μπορείτε από την αριστερή στήλη πλοήγησης να εντοπίσετε το κουμπί “Νέα υπόθεση”. 


Πατώντας το, μεταβαίνετε στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης των υποθέσεών σας στα ΚΕΠ.


Σε αυτό το στάδιο, απαιτείται η Σύνδεσή σας στο σύστημα. Επιλέγετε το κουμπί “Σύνδεση” .


Σύνδεση 

Στο νέο παράθυρο επιλέγεται ταυτοποίηση μέσω eIDAS (#1) ή κωδικών TAXIS (#2), για Ευρωπαίους και Έλληνες πολίτες αντίστοιχα.


Με την ολοκλήρωση επιτυχούς ταυτοποίησης, αυτόματα μεταφέρεστε στην αρχική σελίδα υποβολής νέων και διαχείρισης προηγούμενων υποθέσεων.


Επιβεβαίωση email

Κατά την πρώτη σύνδεση ενός πολίτη στην πλατφόρμα θα ζητηθεί η εισαγωγή του email του πολίτη καθώς και η επιβεβαίωση αυτού μέσω συν΄δεσμου που θα λάβει στο email του, άπαξ.




9. Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης σε ΚΕΠ-ΕΚΕ (2)

Δημιουργία αιτήματος

Αν έχει γίνει ήδη η επιβεβαίωση του email του χρήστη, τότε η σελίδα στην οποία θα βρεθεί είναι η παρακάτω.

Από αυτή την σελίδα, επιλέγοντας Δημιουργία μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολή του αιτήματος σε ΚΕΠ-ΕΚΕΕ.


Φόρμα Αίτησης

Στο επόμενο βήμα, βλέπουμε στο πάνω μέρος της σελίδας τα βήματα που απαιτούνται μέχρι την ολοκλήρωση της υποβολής.


Tο πρώτο βήμα είναι η συμπλήρωση της φόρμας της αίτησης. Η φόρμα αποτελείται από υπο-βήματα με προαιρετικά και υποχρεωτικά πεδία (σήμανση με αστερίσκο “*”). Καλείστε να συμπληρώσετε κατ’ελάχιστο όλα τα υποχρεωτικά πεδία. Εφόσον τα συμπληρώσετε πατάτε το κουμπί “Συνέχεια” και θα σας εμφανιστούν τα επιπλέον υπο-βήματα με πεδία που αφορούν την αίτηση. Για κάθε φόρμα που θα συμπληρώνετε τα στοιχεία επιλέγετε “Συνέχεια” μέχρι να μεταβείτε στο δεύτερο βήμα.




Κάθε βήμα που ολοκληρώνεται, γίνεται εμφανές με την σχετική ένδειξη στο πάνω μέρος της οθόνης.



10. Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης σε ΚΕΠ-ΕΚΕ (3)

Δικαιολογητικά και Παράβολα

Το δεύτερο και τρίτο βήμα, μετά την συμπλήρωση της φόρμας είναι τα δικαιολογητικά και τα παράβολα. Παρά την διαφορετική φύση των αρχείων, η επισύναψή τους στο σύστημα γίνεται με τον ίδιο τρόπο.

Για να μπορέσετε να επισυνάψετε δικαιολογητικά (ή παράβολα) πατάτε την ενέργεια “Επισύναψη”.



Η ενέργεια αυτή θα σας εμφανίζει αναδυόμενο παράθυρο όπου χρειάζεται να πατήσετε “Επιλέξτε αρχείο” για να μπορέσετε να εντοπίσετε και να διαλέξετε αρχείο που έχετε αποθηκευμένο τοπικά στον υπολογιστή σας.



Με την επιτυχή επιλογή αρχείου, ενεργοποιείται η επιλογή Μεταφόρτωση η οποία ολοκληρώνει την διαδικασία για το συγκεκριμένο δικαιολογητικό. Μετά την επιτυχή μεταφόρτωση οι ενέργειες που συνοδεύουν το συγκεκριμένο δικαιολογητικό αλλάζουν και σας επιτρέπουν να Αντικαταστήσετε το αρχείο να, να κάνετε Λήψη του αρχείου ή να επιλέξετε Διαγραφή του αρχείου.


Για να μπορέσετε να προχωρήσετε πρέπει να επαναλάβετε τις παραπάνω ενέργειες για κάθε απαραίτητο δικαιολογητικό και παράβολο.



Σημείωση: Υπάρχει περίπτωση μια διαδικασία να μην απαιτεί την υποβολή Παραβόλων. Σε αυτή την περίπτωση, με την ολοκλήρωση της επισύναψης των δικαιολογητικών και επιλέγοντας “Συνέχεια”, το σύστημα θα προσπεράσει αυτόματα τα Παράβολα και θα μεταβεί απευθείας στην Προεπισκόπηση της Αίτησης.


Προεπισκόπηση Αίτησης

Στην Προεπισκόπηση Αίτησης μπορείτε να δείτε με μια ματιά όλες τις πληροφορίες που συμπληρώσατε στα προηγούμενα βήματα και να ελέγξετε την ορθότητα και την πληρότητα της πληροφορία που αναγράφεται σε αυτά. 

Εφόσον ελέγξετε τα στοιχεία έχετε δύο επιλογές. Αν βρείτε κάποιο σφάλμα μπορείτε να επιστρέψετε στην φόρμα και να κάνετε διόρθωση ή αν θεωρείτε πως η πληροφορία είναι πλήρης μπορείτε να επιλέξετε “Συνέχεια”.

Προσοχή: Αυτό είναι το τελευταίο στάδιο κατά το οποίο σας επιτρέπεται η όποια διορθωτική κίνηση επί των δεδομένων που έχετε εισάγει, είτε στα πεδία της φόρμας είτε στα αρχεία δικαιολογητικών και παραβόλων..



Επιλέγοντας “Συνέχεια”, εμφανίζεται αναδυόμενο παράθυρο που σας ζητάει τελική επιβεβαίωση υποβολής.




11. Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης σε ΚΕΠ-ΕΚΕ (4)


Επιλογή ΚΕΠ-ΕΚΕ

Με την ολοκλήρωση όλων των βημάτων, φτάνετε στην τελική σελίδα επιλογής ΚΕΠ-ΕΚΕ στο οποίο θέλετε να υποβληθεί η αίτησή σας. Σε κάθε περίπτωση η λίστα θα έχει ήδη ένα προεπιλεγμένο ΚΕΠ-ΕΚΕ, αν εσείς γνωρίζετε ποιο ΚΕΠ-ΕΚΕ είναι γεωγραφικά οικίο της δραστηριότητας για την οποία υποβάλετε αίτημα, μπορείτε να αλλάξετε το προεπιλεγμένο ΚΕΠ-ΕΚΕ με αυτό που εσείς θέλετε.

Η επιλογή ΚΕΠ-ΕΚΕ μπορεί να γίνει με δύο (2) τρόπους. Είτε επιλογή από λίστα, είτε με επιλογή από τον χάρτη.



Στην περίπτωση που επιλέξετε ΚΕΠ-ΕΚΕ από τον χάρτη, θα σας εμφανιστεί αναδυόμενο παράθυρο με τον χάρτη της Ελλάδας και πάνω σε αυτόν “καρφίτσες” (pins) με όλα τα πιθανά ΚΕΠ-ΕΚΕ. Επιλέγοντας ένα pin, σας εμφανίζεται η ονομασία του συγκεκριμένου ΚΕΠ-ΕΚΕΕ καθώς και η δυνατότητα να πατήσετε “Επιλογή”. Επιλέγοντας το συγκεκριμένο ΚΕΠ-ΕΚΕ θα κλείσει το παράθυρο και θα ενημερωθούν τα σχετικά πεδία και μπορείτε να πατήσετε “Συνέχεια”. 


Επιτυχής Υποβολή Αίτησης

Με την επιτυχή υποβολή της αίτησης, βλέπετε πλέον την σελίδα κατάστασης της υπόθεσης. Σε αυτή Ενημερώνεστε ότι η υποβολή ήταν επιτυχής, βλέπετε συνοπτικά στοιχεία της αίτησής σας καθώς και την λίστα με όλα τα δικαιολογητικά και τα παράβολα (εφόσον υπάρχουν) και μπορείτε να τα κατεβάσετε.



12. Άλλες πληροφορίες

Στη συνέχεια παρατίθενται επιπλέον πληροφορίες όπως η ισχύουσα Νομοθεσία και σχετικοί χρήσιμοι σύνδεσμοι.


Παρέχονται, επίσης, γενικότερες πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία , όπως ο κωδικός της στο ΕΜΔ και τα έννομα μέσα προστασίας ή έφεσης, αλλά και τους κανόνες που διέπουν την έλλειψη απάντησης από τον αρμόδια Αρχή.


 Στις πληροφορίες περιλαμβάνεται η γλώσσα παροχής της διαδικασίας και ο τρόπος παροχής (Εγκατάσταση - Διασυνοριακά), καθώς και ενημέρωση για ό,τι σχετίζεται με αυτήν.