Β. Έκδοση εξουσιοδότησης

Ιστότοπος: Μάθε το gov.gr
Μάθημα: Εξουσιοδότηση
Βιβλίο: Β. Έκδοση εξουσιοδότησης
Εκτυπώθηκε από: Επισκέπτης (Guest user)
Ημερομηνία: Tuesday, 30 May 2023, 8:47 PM

1. Πριν ξεκινήσετε

Μπορείτε να συνδεθείτε στην υπηρεσία με δύο (2) τρόπους:

 • με τους προσωπικούς σας web banking της τράπεζάς σας, εφόσον αυτή υπάρχει ως επιλογή στη σελίδα σύνδεσης της υπηρεσίας.
 • με τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet (αφού πρώτα εγγραφείτε στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ), ώστε να επιβεβαιώσετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου)
Αν δεν διαθέτετε κωδικούς web banking, τότε θα πρέπει απαραίτητα να εγγραφείτε στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) και να καταχωρήσετε το κινητό σας τηλέφωνο. (Όδηγίες)
Επιπλέον θα χρειαστείτε:
 • Τα στοιχεία του αποδέκτη της δήλωσης
 • Το κείμενο της εξουσιοδότησης που θα συμπληρώστε, εκτός αν υπάρχει έτοιμο διαθέσιμο πρότυπο στην υπηρεσία

Στη συνέχεια, θα λάβετε κωδικούς επιβεβαίωσης με SMS στο κινητό σας.

Η εξουσιοδότηση που θα εκδώσετε είναι νομικά ισοδύναμη με εξουσιοδότηση που φέρει το γνήσιο της υπογραφής και μπορείτε είτε να την αποστείλετε ηλεκτρονικά, είτε να την εκτυπώσετε και να την καταθέσετε σε δημόσια υπηρεσία.

2. Βρείτε την υπηρεσία

Βρείτε την υπηρεσία Έκδοση εξουσιοδότησης στο gov.gr με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

■ Με πλοήγηση στις θεματικές ενότητες

Πλοηγηθείτε στις θεματικές ενότητες της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr:

Αρχική > Πολίτης και καθημερινότητα > Ψηφιακά έγγραφα gov.gr

Επιλέξτε από τη λίστα Έκδοση εξουσιοδότησης.


Στη συνέχεια επιλέξτε «Είσοδος στην υπηρεσία» για να ξεκινήσετε τη διαδικασία έκδοσης εξουσιοδότησης.


■ Με αναζήτηση

Στο πλαίσιο αναζήτησης της αρχικής σελίδας της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr πληκτρολογήστε τον όρο "έκδοση εξουσιοδότησης".

Όταν εντοπιστεί η υπηρεσία πατήστε στο σύνδεσμο που θα εμφανιστεί στο αναδυόμενο πλαίσιο από κάτω. Στη συνέχεια κάντε είσοδο στην υπηρεσία όπως δείξαμε παραπάνω.

■ Μέσω της εφαρμογής Ψηφιακά Έγγραφα gov.gr

Πλοηγηθείτε στην αρχική σελίδα της εφαρμογής Ψηφιακά έγγραφα docs.gov.gr

Πατήστε το κουμπί «Ξεκινήστε εδώ».

 

Στη συνέχεια επιλέξτε από τη λίστα Εξουσιοδότηση και Συνέχεια.


3. Επιλογή προτύπου

Στη σελίδα αυτή επιλέξτε το πρότυπο Εξουσιοδότηση και στη συνέχεια πατήστε στο αντίστοιχο κουμπί Επιλογή που εμφανίζεται.


4. Σύνδεση

Για να προχωρήσετε θα πρέπει να ταυτοποιηθείτε είτε:

 • Μέσω των κωδικών του taxisnet, πρακτική που ισχύει από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του gov.gr (αφού πρώτα εγγραφείτε στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ), ώστε να επιβεβαιώσετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου).
 • Μέσω των κωδικών web banking των συνεργαζόμενων τραπεζών (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Attica Bank, Παγκρήτια Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Όλυμπος, Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων ή Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.)
Πατήστε το κουμπί Σύνδεση για να μεταφερθείτε στη σελίδα επιλογής ταυτοποίησης χρήστη

Σε περίπτωση που έχετε ήδη συνδεθεί αυτή η σελίδα δεν θα εμφανιστεί.


4.1. Επιλογή φορέα ταυτοποίησης

Μπορείτε να ταυτοποιηθείτε είτε μέσω της ΓΓΠΣΔΔ (TaxisNet), είτε μέσω του λογαριασμού σας web banking σε κάποια από τις συνεργαζόμενες τράπεζες (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Attica Bank, Παγκρήτια Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Όλυμπος, Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων ή Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων).

Προκειμένου να ολοκληρωθεί η έκδοση και η υπογραφή της εξουσιοδότησης, απαιτείται η αποστολή κωδικού μιας χρήσης (OTP) στο κινητό σας. Σκοπός της ταυτοποίησης είναι αφενός η ταυτοποίηση των στοιχείων σας και αφετέρου η επιβεβαίωση ότι το κινητό στο οποίο θα αποσταλεί ο κωδικός ανήκει όντως σε εσάς.

Η επιβεβαίωση του κινητού σας τηλεφώνου παρέχεται αυτομάτως:

 • Αν επιλέξετε να ταυτοποιηθείτε μέσω ΓΓΠΣΔΔ και έχετε ήδη καταχωρήσει τον αριθμό τηλεφώνου σας στο Εθνικό Μητρώο επικοινωνιών (ΕμΕπ). Μπορείτε να βρείτε την διαδικασία εδώ.
 • Αν επιλέξετε να ταυτοποιηθείτε μέσω των κωδικών web banking, εφόσον πρόκειται για τον αριθμό τηλεφώνου που έχετε δηλώσει στην τράπεζά σας.

Αν επιλέξετε να ταυτοποιηθείτε μέσω του ΓΓΠΣΔΔ  και δεν έχετε καταχωρήσει τον αριθμό τηλεφώνου σας στο Εθνικό Μητρώο επικοινωνιών (ΕμΕπ), θα χρειαστεί μία και μόνο φορά να επιβεβαιώσετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου στο gov.gr. Η επιβεβαίωση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:
 1. Με την εισαγωγή των κωδικών web banking, με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για τον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχετε δηλώσει στην τράπεζά τους, ή
 2. Με δήλωση του αριθμού του κινητού τηλεφώνου στα ΚΕΠ με αυτοπρόσωπη εμφάνισή σας, μόλις το επιτρέψουν τα περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας.


Επιλέξτε τον φορέα μέσω του οποίου θέλετε να ταυτοποιηθείτε και πατήστε το αντίστοιχο κουμπί κάτω από το λογότυπό του.

 • Αν επιλέξατε ταυτοποίηση μέσω TaxisNet συνεχίστε εδώ
 • Αν επιλέξατε ταυτοποίηση μέσω τράπεζας (π.χ. ΕΘΝΙΚΗ) συνεχίστε εδώ

  

4.2. Ταυτοποίηση με ΤaxisNet

Εισάγετε το όνομα χρήστη, τον κωδικό σας και πατήστε το κουμπί Σύνδεση

Σελίδα αυθεντικοποίησης μέσω TaxisNet

Στη συνέχεια θα εμφανιστεί η σελίδα επιβεβαίωσης όπου δίνετε  έγκριση να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία σας από την εφαρμογή. Φροντίστε να είναι επιλεγμένη η επιλογή Συνέχεια και πατήστε το κουμπί Αποστολή


Αποτυχία αυθεντικοποίησης

Σε περίπτωση που εισαγάγατε εσφαλμένα κάποιο από τα στοιχεία σας, θα εμφανιστεί ανάλογο μήνυμα. Εισάγετε εκ νέου τα στοιχεία σας και προσπαθήστε ξανά.

Στην περίπτωση που ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης στο TaxisNet, τότε μπορείτε να τον ανακτήσετε από τη διεύθυνση: https://www1.gsis.gr/registration/forgotPassword.htm

4.3. Ταυτοποίηση μέσω τράπεζας (ΕΘΝΙΚΗ)

Εισάγετε τον κωδικό χρήστη, τον μυστικό κωδικό σας και πατήστε το κουμπί Σύνδεση

NBG Login


Στη συνέχεια θα λάβετε ένα μήνυμα στο κινητό σας τηλέφωνο που έχετε δηλωμένο στο ebanking, με τον κωδικό επιβεβαίωσης. Εισάγετέ τον στο πεδίο που εμφανίζεται στη σελίδα και πατήστε ΣΥΝΕΧΕΙΑ

* Σε περίπτωση που λήξει το χρονικό όριο της σελίδας θα πρέπει να επιστρέψετε στην προηγούμενη σελίδα και να επιλέξετε ξανά τον φορέα σας.


Στην επόμενη σελίδα αναφέρονται τα προσωπικά σας στοιχεία που θα διαβιβαστούν στο gov.gr απο την τράπεζά σας (Ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, Αριθμός κινητού τηλεφώνου)

Επιβεβαιώστε ότι συμφωνείτε για την διαβίβαση πατώντας το κουμπί ΝΑΙ, ΣΥΜΦΩΝΩ.

* Σε περίπτωση που λήξει το χρονικό όριο της σελίδας και εμφανιστεί το παρακάτω μήνυμα λάθους θα πρέπει να κάνετε εκκαθάριση της κρυφής μνήμης του προγράμματος περιήγησης και να ξανακάνετε όλα τα βήματα από την αρχή.

Συναινώ5. Επιβεβαίωση στοιχείων

Στη σελίδα αυτή εμφανίζονται τα προσωπικά σας στοιχεία όπως αυτά ανακτήθηκαν από τον φορέα ταυτοποίησης.

Αν τα στοιχεία σας εμφανίζονται σωστά πατήστε το κουμπί Επιβεβαίωση.

Αν τα στοιχεία της ταυτότητας σας δεν είναι σωστά θα πρέπει να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την αλλαγή τους μέσω του φορέα πιστοποίησης TaxisNet ή της τράπεζας σας.


Απαιτείται πιστοποίηση αριθμού κινητού τηλεφώνου

Εάν μετά την επιβεβαίωση λάβετε το μήνυμα "Απαιτείται πιστοποίηση αριθμού κινητού τηλεφώνου" θα πρέπει να αποσυνδεθείτε και να συνδεθείτε ξανά στην εφαρμογή με λογαριασμό στον οποίο έχετε πιστοποιημένο αριθμό τηλεφώνου, όπως για παράδειγμα το e-banking σε μια τράπεζα.


6. Στοιχεία επικοινωνίας

Εμφανίζονται τα Στοιχεία Εξουσιοδοτούντος.

Συμπληρώστε κατάλληλα τα στοιχεία της φόρμας.

Συμπληρώστε το πεδίο e-mail, για να έχετε τη δυνατότητα να σας αποσταλεί η εξουσιοδότηση ηλεκτρονικά στο e-mail σας.

Όλα τα στοιχεία που θα συμπληρώσετε, θα συμπεριληφθούν στο τελικό έγγραφο.

Τέλος, πατήστε το κουμπί Συνέχεια

-------------------------------7. Συμπλήρωση πεδίων


Στη σελίδα αυτή πρέπει να συμπληρώσετε τα πεδία σε δύο ενότητες:

1. Στην ενότητα Κείμενο πρέπει να συμπληρώσετε το κείμενο της εξουσιοδότησης.  Στο κείμενό σας μην συμπεριλάβετε

 • Την παρακάτω επικεφαλίδα (γιατί θα εισαχθεί αυτόματα)
Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις,(3) που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986, δηλώνω ότι:
 • Τα στοιχεία του προσώπου που εξουσιοδοτείτε (θα τα συμπληρώσετε στην επομενη ενότητα)
Παράδειγμα συμπλήρωσης κειμένου εξουσιοδότησης για το κτηματολόγιο

Συμπληρώστε στο πεδίο Κείμενο:

να καταθέσει για λογαριασμό μου δήλωση του Ν.2308/1995 για ακίνητα ιδιοκτησίας μου και ειδικότερα:

α) για το ακίνητό μου στη διεύθυνση ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 99 - ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, 161 21, ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ , εμβαδόν 100τ.μ.


Αν το κείμενό σας έχει πολλές γραμμές, χρησιμοποιήστε τη ράβδο κύλισης στα δεξιά για να το δείτε. (επισημασμένο με κίτρινο χρώμα στην εικόνα)

 2. Στην ενότητα Στοιχεία Εξουσιοδοτούμενου συμπληρώνετε τα στοιχεία του προσώπου που θα σας εκπροσωπήσει. Όλα τα στοιχεία που συμπληρώσετε θα εμφανιστούν στο τελικό έγγραφο.
Όταν ολοκληρώσετε τη συμπλήρωση πατήστε το κουμπί Συνέχεια


Κείμενο Δήλωσης8. Προεπισκόπηση εξουσιοδότησης

Στη σελίδα αυτή μπορείτε να δείτε την Προεπισκόπηση της εξουσιοδότησης όπως αυτή πρόκειται να εκδοθεί. Ελέγξτε προσεκτικά τα στοιχεία που αναγράφονται και αφορούν στα Στοιχεία Εξουσιοδοτούντος, Κείμενο Εξουσιοδότησης και Στοιχεία Εξουσιοδοτούμενου.

Αν τα στοιχεία είναι ορθά, πατήστε το κουμπί Έκδοση στο κάτω μέρος της σελίδας για να μεταφερθείτε στη σελίδα επιβεβαίωσης.
-------------------------------

-------------------------------
9. Επιβεβαίωστε την έκδοση του εγγράφου

Σε αυτό το βήμα θα πρέπει να επιλέξετε τον τρόπο με τον οποίο θα επιβεβαιώσετε την έκδοση του εγγράφου. Μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους παρακάτω τρόπους:

α) Μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet στο κινητό σας

Επιλέξτε την επιβεβαίωση μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet εφόσον την έχετε εγκαταστήσει και ρυθμίσει στο κινητό σας. Μπορείτε να εγκαταστήσετε την εφαρμογή σε κινητό Android και iOS.

Πατήστε το κουμπί «Συνέχεια» για να ξεκινήσετε την επιβεβαίωση.


Στη συνέχεια θα αποσταλεί ειδοποίηση (notification) στο κινητό σας μέσω της εφαρμογής GOV.gr Wallet. Πατήστε πάνω στην ειδοποίηση ή ανοίξτε το Gov.gr Wallet από το εικονίδιο της εφαρμογής.Θα εμφανιστεί στο κινητό σας η οθόνη με το αίτημα ελέγχου. Πατήστε στο πράσινο εικονίδιο Έγκριση για να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την έκδοση του εγγράφου.

Αν για κάποιο λόγο θέλετε να ακυρώσετε την έκδοση πατήστε το εικονίδιο Απόρριψη.


❗Δεν εμφανίστηκε η ειδοποίηση;

Αν δεν εμφανιστεί η ειδοποίηση στο κινητό σας:

 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει και ρυθμίσει την εφαρμογή Gov.gr Wallet
 • Είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο μέσω WiFi ή με δεδομένα κινητής τηλεφωνίας
 • Επαναλάβατε τη διαδικασία αποστολής ειδοποίησης

β) Με αποστολή SMS στο κινητό σας

Επιλέξτε την επιλογή με αποστολή SMS στο κινητό σας και πατήστε το κουμπί «Συνέχεια» για να ξεκινήσετε την επιβεβαίωση.


Σε μερικά δευτερόλεπτα θα σας σταλεί με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό σας τηλέφωνο ο κωδικός επιβεβαίωσης μιας χρήσης (One Time Password, OTP).


Στην εφαρμογή gov.gr πληκτρολογήστε τον εξαψήφιο κωδικό επιβεβαίωσης που σας έχει αποσταλεί στο κινητό σας και πατήστε το κουμπί «Επιβεβαίωση».


❗Δε λάβατε τον κωδικό;

Σε περίπτωση που μετά από ένα λεπτό περίπου δεν έχετε λάβει τον εξαψήφιο κωδικό:

 • Βεβαιωθείτε ότι το κινητό σας έχει συνδεθεί στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και ότι έχετε ικανοποιητικό "σήμα" με την κεραία του δικτύου.
 • Μερικές φορές η εφαρμογή καθυστερεί να αποστείλει τον κωδικό λόγω υπερφόρτωσης. Επαναλάβατε την αποστολή πατώντας το κουμπί «Δεν έλαβα κωδικό». Προσέξτε ότι θα σας αποσταλεί νέος κωδικός επιβεβαίωσης.

Σε ποιο τηλέφωνο θα λάβω τον κωδικό;

 • Αν συνδεθήκατε μέσω ΓΓΠΣΔΔ (Taxisnet) θα λάβετε τον κωδικό στο τηλέφωνο που έχετε δηλώσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (EMΕπ).
 • Αν συνδεθήκατε με web-banking θα λάβετε τον κωδικό στο τηλέφωνο που έχετε δηλώσει στη τράπεζα σας.

10. Αποθήκευση και αποστολή εγγράφου

Αν όλα έχουν πάει καλά θα εμφανιστεί στο πράσινο πλαίσιο ο μοναδικός αναγνωριστικός αριθμός επαλήθευσης της  εξουσιοδότησης σε αλφαριθμητική μορφή και δίπλα του σε μορφή QR code. Στη συνέχεια εμφανίζεται το πλήρες κείμενο της εξουσιοδότησης μαζί με τα στοιχεία του εξουσιοδοτούντος  και του εξουσιοδοτούμενου. Η εξουσιοδότησή σας έχει ήδη αποθηκευτεί στη θυρίδα σας.

Απο τη δεξιά στήλη με τίτλο "Τα Επόμενα Βήματα" μπορείτε να:

1. Αποθηκεύστε την εξουσιοδότηση  στον υπολογιστή σας.

Απλά πατήστε το κουμπί Αποθήκευση και επιλέξτε το φάκελο στον οποίο θέλετε να αποθηκευτεί.

2. Στείλτε την εξουσιοδότηση στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας.

Πατήστε το κουμπί Αποστολή email και θα λάβετε ένα email στο οποίο θα επισυνάπτεται η εξουσιοδότηση σε μορφή pdf. Το email θα σταλεί στη διεύθυνση που δηλώσατε στα "Στοιχεία Επικοινωνίας. 


Με αυτό τον τρόπο μπορείτε πολύ εύκολα και γρήγορα να προωθήσετε το email στον εξουσιοδοτούμενο.

Αν η αποστολή είναι επιτυχής θα εμφανιστεί το μήνυμα


Το μήνυμα επιτυχίας θα εμφανιστεί ακόμη και αν η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) που είχατε εισαγάγει είναι λανθασμένη.

Προβολή τελικού εγγράφουΕπόμενα βήματα μετά την έκδοση

3. Στείλτε την εξουσιοδότηση μέσω SMS στο κινητό σας.

Πατήστε το κουμπί Αποστολή SMS για να λάβετε ένα μήνυμα SMS στο κινητό σας με τον υπερσύνδεσμο προς την εξουσιοδότησή σας.

Ο οποιοσδήποτε (όχι μόνο εσείς), έχει τη δυνατότητα χρησιμοποιώντας  αυτόν τον υπερσύνδεσμο να προβάλλει την εξουσιοδότηση.
Αν η αποστολή είναι επιτυχής θα εμφανιστεί το μήνυμα

Μήνυμα SMS με τον σύνδεσμο της εξουσιοδότησηςΜήνυμα SMS με τον σύνδεσμο της εξουσιοδότησης


4. Ανακαλέστε την εξουσιοδότησή σας.

Στο στάδιο αυτό έχετε τη δυνατότητα να ανακαλέσετε την εξουσιοδότηση. Η εξουσιοδότηση θα πάψει να έχει ισχύ και στην κατάσταση θα εμφανίζεται το κείμενο "Το έγγραφο έχει ανακληθεί".

Ο σύνδεσμος εξακολουθεί να δείχνει στην εξουσιοδότηση. Για να κρίνετε αν η εξουσιοδότηση είναι έγκυρη, θα πρέπει να ελέγχετε πάντα την κατάσταση.

Σε περίπτωση που κάνετε ανάκληση και αλλάξετε γνώμη θα πρέπει να δημιουργήσετε την εξουσιοδότηση εξαρχής.

Για να ανακαλέσετε την εξουσιοδότηση πατήστε στο κουμπί Ανάκληση και στο αναδυόμενο παράθυρο επιβεβαιώστε την ενέργεια πατώντας και πάλι Ανάκληση

Αν η ανάκληση είναι επιτυχής θα εμφανιστεί το μήνυμα


και επιπλέον στην Κατάσταση θα αναγράφεται: "Το έγγραφο έχει ανακληθεί"


Ανακληθείσα εξουσιοδότηση


Αποστολή της εξουσιοδότησης

Για να στείλετε την ηλεκτρονική εξουσιοδότηση στο άτομο ή/και στο φορέα που επιθυμείτε, θα πρέπει να αποστείλετε τον υπερσύνδεσμο μαζί με τον μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσής της.

Αυτό μπορείτε να το κάνετε με τους εξής τρόπους:

1. Μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (email)

2. Μέσω γραπτού μηνύματος (sms)

3. Ενημερώστε τηλεφωνικά τον φορέα-λήπτη για τον αναγνωριστικό αριθμό

4. Εκτυπώστε την ηλεκτρονική εξουσιοδότηση με σκοπό να την προσκομίσετε στο φορέα-λήπτη.

Ιδιαιτέρως συνιστάται να μην ακολουθείται η εκτύπωση παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις αδυναμίας.

Τονίζεται ότι δεν απαιτείται σε καμία περίπτωση επικύρωση της εκτυπωμένης εξουσιοδότησης, ούτε βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής του χρήστη