JoinUp

Ιστότοπος: Μάθε το gov.gr
Μάθημα: Joinup EU Platform
Βιβλίο: JoinUp
Εκτυπώθηκε από: Επισκέπτης (Guest user)
Ημερομηνία: Τρίτη, 14 Μαΐου 2024, 10:03 PM

1. Σχετικά με το Joinup

Τι είναι το Joinup;

Η πλατφόρμα Joinup είναι το ενιαίο σημείο επαφής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διαλειτουργικές, ανοιχτές και δωρεάν λύσεις ψηφιακής διακυβέρνησης και ένας διαδικτυακός χώρος όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μοιραστούν και να μάθουν για τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες και πρωτοβουλίες.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε το Joinup για να παρέχει έναν κοινό χώρο που επιτρέπει στις δημόσιες διοικήσεις, τις επιχειρήσεις, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους πολίτες να μοιράζονται και να επαναχρησιμοποιούν λύσεις και καλές πρακτικές πληροφορικής διευκολύνοντας την επικοινωνία και τη συνεργασία σε έργα πληροφορικής σε όλη την Ευρώπη. Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί μια ενιαία πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων και να συγκεντρωθούν λύσεις ανοιχτού κώδικα, διαλειτουργικές, κάτω από ένα ενιαίο σημείο αναφοράς, κάτω από την ίδια «στέγη».

Από το 2021 φιλοξενεί τη δράση Interoperable Europe που είναι η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια ενισχυμένη πολιτική διαλειτουργικότητας στη δημόσια διοίκηση.

Ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση;

Η πλατφόρμα είναι ελεύθερα προσβάσιμη σε όλους. Οι χρήστες μπορούν εύκολα να βρουν και να κατεβάσουν τις ήδη αναπτυγμένες λύσεις.

Ποια είναι τα οφέλη του Joinup;

Το Joinup προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε διάφορες ομάδες χρηστών, συμπεριλαμβανομένων

Για τη δημόσια διοίκηση
  • διάδοση βέλτιστων πρακτικών
  • δωρεάν επαναχρησιμοποιήσιμες λύσεις, χαμηλότερο κόστος ανάπτυξης
  • ισχυρά εργαλεία αναζήτησης
  • ανταλλαγή πληροφοριών
Για τον ιδιωτικό τομέα
  • γνώση σχετικά με τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης
  • υλικό αναφοράς
  • ανάπτυξη καλύτερων προϊόντων
Για τους πολίτες και την ακαδημαϊκή κοινότητα
  • ενημερωτικά δελτία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης
  • μελέτες
  • περιπτώσεις χρήσης

2. Εγγραφή και σύνδεση

Γιατί να εγγραφείτε

Προκειμένου να εξευρενήσετε το περιεχόμενο του Joinup δεν είναι απαραίτητο να κάνετε εγγραφή και σύνδεση. Ωστόσο ως συνδεδεμένος χρήστης θα έχετε μερικά προτερήματα όπως:

  • να γίνετε μέλος μιας κοινότητας
  • να λαμβάνετε ειδοποιήσεις και ενημερώσεις για θέματα που σας ενδιαφέρουν
  • να συμμετέχετε σε μια κοινότητα προσθέτοντας περιεχόμενο
  • να έχετε πρόσβαση σε όλες τις άλλες δυνατότητες που είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα

EU Login

Το Joinup χρησιμοποιεί την υπηρεσία ταυτοποίησης EU Login της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επιτρέπει στους εξουσιοδοτημένους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα διαδικτυακών υπηρεσιών της ΕΕ, χρησιμοποιώντας μια ενιαία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και έναν κωδικό πρόσβασης. Επομένως για να συνδεθείτε στο Joinup, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον λογαριασμό EU Login σας. Εάν δε διαθέτετε λογαριασμό EU Login, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν κατά την εγγραφή σας στη πλατφόρμα Joinup. Μάθετε περισσότερα για το EU Login.

Εγγραφείτε στο Joinup

Για να εγγραφείτε στο Joinup:

  1. μεταβείτε στην αρχική σελίδα https://joinup.ec.europa.eu
  2. κάντε κλικ στο κουμπί «Get started» το οποίο βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία
  3. επιλέξτε «Create an account»

Στη συνέχεια θα μεταφερθείτε στην οθόνη σύνδεσης του EU Login:

α) Αν έχετε λογαριασμό EU Login εισάγετε τη διεύθυνση email του λογαριασμού σας EU Login και πατήστε «Επόμενο» για να εισάγετε στη συνέχεια και τον κωδικό πρόσβασης.

β) Ή αν δεν έχετε λογαριασμό EU Login πατήστε «Δημιουργία λογαριασμού» και ακολουθήστε τις οδηγίες.

Με την επιτυχή εγγραφή και σύνδεση θα σας αποσταλεί μήνυμα στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο με οδηγίες για να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας.

Συνδεθείτε στο Joinup

Εφόσον έχετε κάνει ήδη εγγραφή στο Joinup μπορείτε να συνδέεστε κάθε φορά στην πλατφόρμα επιλέγοντας το κουμπί σύνδεσης «Sign in».

Στη συνέχεια εισάγετε τα στοιχεία του λογαριασμού σας EU Login.


Διαχειριστείτε τον λογαριασμό σας στο Joinup

Όταν είστε συνδεδεμένοι στην πλατφόρμα Joinup θα εμφανίζεται το εικονίδιο με το μενού ενεργειών χρήστη πάνω δεξιά στην οθόνη:

  • My account: Ρυθμίσεις του λογαριασμού σας
  • My subscriptions: Διαχειριστείτε τις συνδρομές σας στις διάφορες Συλλογές του Joinup
  • Signout: Αποσύνδεση από το Joinup


3. Ξενάγηση στον ιστότοπο

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Joinup στη διεύθυνση https://joinup.ec.europa.eu και εξερευνήστε τα περιεχόμενά της.

Αναζήτηση

Αναζητήστε σε ολόκληρη την πλατφόρμα Joinup και τα υποστηριζόμενα στοιχεία περιεχομένου της με το εργαλείο αναζήτησης στην αρχική σελίδα.


Βοήθεια

Μάθετε περισσότερα για το Joinup (Συχνές Ερωτήσεις, βίντεο howto).


In the spotlight

Δείτε μια λίστα με επιλεγμένα θέματα από το περιεχόμενο.


Τελευταία νέα

Δείτε τα τελευταία νέα και εκδηλώσεις που δημοσιεύονται στην πλατφόρμα (συνέδρια, webinars κτλ).


Εξερευνήστε το περιεχόμενο

Εξερευνήστε το δημοσιευμένο περιεχόμενο ανά κατηγορία (Συλλογή / Λύση / Νέα / Εκδηλώσεις) ή πατήστε «Explore» για να κάνετε σύνθετη αναζήτηση.


4. Συλλογές & Λύσεις

Συλλογές

Το Joinup περιστρέφεται γύρω από τις Συλλογές (Collections). Οι συλλογές είναι ο κύριος χώρος συνεργασίας όπου τα στοιχεία περιεχομένου οργανώνονται γύρω από ένα κοινό θέμα ή τομέα και όπου οι χρήστες μπορούν να μοιράζονται το περιεχόμενό τους και να συμμετέχουν ενεργά σε συζητήσεις. Μέσω των συλλογών της πλατφόρμας Joinup, δημιουργούνται κοινότητες και προωθείται μια ενεργή παρουσία των μελών.

Στο παράδειγμα της εικόνας φαίνεται η αρχική σελίδα της συλλογής που έχει δημιουργηθεί για θέματα σχετικά με την ίδια την πλατφόρμα Joinup. Όλα τα μέλη του Joinup εγγράφονται αυτόματα σε αυτή τη συλλογή.

Συλλογή της πλατφόρμας Joinup.

Εκτός από την αρχική σελίδα κάθε συλλογή περιλαμβάνει διάφορους τύπους περιεχομένου όπως Νέα, Συζητήσεις, Έγγραφα, Εκδηλώσεις και Λύσεις (Solutions). Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται η δομή του περιεχομένου μιας Συλλογής του Joinup.


Λύσεις

Οι Λύσεις (Solutions) είναι ειδικοί τύποι περιεχομένου που δημιουργούνται μέσα σε μια συλλογή. Σε αντίθεση με όλα τα άλλα μονοδιάστατα στοιχεία περιεχομένου του Joinup (π.χ. έγγραφα, γεγονότα, ειδήσεις κ.λπ.), μια Λύση παρέχει τη δική της εσωτερική δομή που επιτρέπει τη δημιουργία και συμπερίληψη σε αυτήν άλλων κανονικών στοιχείων περιεχομένου Joinup, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων επιπλέον στοιχείων περιεχομένου, όπως κυκλοφορίες και διανομές.

Η σελίδα της λύσης DCAT-AP της συλλογής SEMIC Support Centre που περιέχει 13 εκδόσεις.

Μια Λύση (και το περιεχόμενό της) πρέπει πάντοτε να σχετίζεται με μια Συλλογή και να βρίσκεται κάτω από αυτήν.

Κυκλοφορίες και Διανομές

Μια Λύση επιτρέπει τη δημιουργία δύο πρόσθετων στοιχείων περιεχομένου Joinup μέσα σε αυτήν: 1) μια Κυκλοφορία (Release) και 2) μια Διανομή (Disturbuition). Αυτά τα στοιχεία δημιουργούνται μεν ανεξάρτητα  ωστόσο συνδέονται μεταξύ τους για να καλύψουν τις ανάγκες έκδοσης και φιλοξενίας ανοιχτών προτύπων, πλαισίων, υπηρεσιών ή λογισμικού. Μια καλή πρακτική που πρέπει να ακολουθήσετε είναι να δημιουργείτε διανομές κάτω από κυκλοφορίες.

5. Αναζήτηση και πλοήγηση στις Συλλογές

Μπορείτε να αναζητήσετε περιεχόμενο στο Joinup χρησιμοποιώντας τη λειτουργία αναζήτησης. Εντοπίστε το εικονίδιο του μεγεθυντικού φακού, στην επάνω δεξιά γωνία οποιασδήποτε σελίδας και κάντε κλικ σε αυτό. Στη συνέχεια, εισαγάγετε το κείμενο που θέλετε να αναζητήσετε στο πλαίσιο αναζήτησης και πατήστε το πλήκτρο Enter/Return.

Αν θέλετε να κάνετε αναζήτηση και εξερεύνηση βάση τύπου περιεχομένου χρησιμοποιήστε το κουμπί «Explore» στην ομώνυμη ενότητα στο κάτω μέρος της αρχικής σελίδας.


Τα αποτελέσματα αναζήτησης θα εμφανιστούν σε λίστα όπως φαίνεται στην εικόνα παρακάτω. Στη σελίδα αποτελεσμάτων μπορείτε να:

  • Ταξινομήστε τα αποτελέσματα με το στοιχείο (Sort by).
  • Φιλτράρετε τα αποτελέσματα βάση θεματικής ενότητας (Topic), τύπο περιεχομένου, γωγραφική κάλυψη (Geographic coverage) και ημερομηνία δημιουργίας (Creation date).


6. Χρήσιμες Συλλογές

Εδώ βλέπουμε τη λίστα με δημοφιλείς συλλογές του Joinup που έχουν επικαιροποιημένο περιεχόμενο και θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως «βιτρίνες» του τι είναι διαθέσιμο στο Joinup, λειτουργώντας επίσης ως καλή πηγή έμπνευσης.

Βασικές συλλογές

Card image cap
Joinup

Η αποκλειστική συλλογή της κοινότητας των χρηστών του Joinup. Σε αυτόν τον χώρο μπορείτε να μοιραστείτε τα νέα και εκδηλώσεις σας, να συζητήσετε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να ενημερωθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις που συμβαίνουν στην πλατφόρμα Joinup.

Card image cap
Open Government

Τα δύο κεντρικά σημεία αυτής της κοινότητας είναι η Ανοικτή Διακυβέρνηση και ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα με τη δυνατότητα ΤΠΕ.

Card image cap
Open Source Observatory (OSOR)

Συλλογή αφιερωμένη στην κοινότητα λογισμικού ανοιχτού κώδικα όπου δημοσιεύονται νέα, εκδηλώσεις, λύσεις λογισμικού ανοιχτού κώδικα καθώς και μελέτες για τη χρήση του ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα στις δημόσιες διοικήσεις εντός και εκτός Ευρώπης.

Card image cap
eGovernment

Η κοινότητα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης καλύπτει όλες τις πτυχές της χρήσης του Διαδικτύου για την παροχή κυβερνητικών πληροφοριών και υπηρεσιών. Στοχεύει στη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας της παροχής υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα.

Περιλαμβάνει ως λύση την Hellenic OCR Team. Η Ελληνική Ομάδα Οπτικής Αναγνώρισης Χαρακτήρων είναι μια καινοτόμος πρωτοβουλία crowdsourcing που στοχεύει αποκλειστικά στην επεξεργασία και ανάλυση κοινοβουλευτικών δεδομένων.

Card image cap
NIFO - National Interoperability Framework Observatory

Το Εθνικό Παρατηρητήριο Πλαισίου Διαλειτουργικότητας (NIFO) είναι ένας από τους μηχανισμούς που έχει θέσει σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εργαλείο παρακολούθησης, για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση της ψηφιακής δημόσιας διοίκησης και των δραστηριοτήτων διαλειτουργικότητας στα κράτη μέλη της ΕΕ και στις συνδεδεμένες χώρες.

Card image cap
Semantic Interoperability Community (SEMIC)

​Η Κοινότητα Σημασιολογικής Διαλειτουργικότητας αναπτύσσει λύσεις για να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές δημόσιες διοικήσεις να πραγματοποιούν απρόσκοπτες και ουσιαστικές διασυνοριακές και διατομεακές ανταλλαγές δεδομένων.

Άλλες ενδιαφέρουσες συλλογές

Better legislation for smoother implementation (BLSI)

Αποτελεί την κοινότητα της νομικής διαλειτουργικότητας.

Interoperability Test Bed repository (ITB)

Μια συλλογή λύσεων δοκιμών συμμόρφωσης που προσφέρονται μέσω και προς υποστήριξη της υπηρεσίας ITB. Σκοπός αυτών των λύσεων είναι η υποστήριξη του ελέγχου συμμόρφωσης συστημάτων πληροφορικής έναντι σημασιολογικών και τεχνικών προδιαγραφών με στόχο τη μέτρηση και τελικά τη βελτίωση της διαλειτουργικότητάς τους.

Digital Skills in the public sector

Αυτή η συλλογή στοχεύει να ενισχύσει τη συνεργασία για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων στο δημόσιο τομέα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των χωρών της ΕΕ, των διεθνών οργανισμών και οποιωνδήποτε άλλων ενδιαφερομένων μέσω του ανοίγματος θεμάτων συζήτησης και της ανταλλαγής πληροφοριών. Εδώ αναρτώνται νέα για webinars και συνέδρια ενώ περιλαμβάνεται ως λύση η Interoperable Europe Academy, που έχει αναπτύξει πληθώρα e-learning courses.

Innovative Public Services

Αυτή η συλλογή αφορά στην καινοτομία στον δημόσιο τομέα και περιέχει ενδιαφέρουσες μελέτες σχετικά με GovTech, events και workshops.

European Location Interoperability Solutions for e-Government (ELISE)

Περιλαμβάνει χρήσιμο υλικό για γεωχωρικά δεδομένα. Πρόκειται για μια δέσμη νομικών/πολιτικών, οργανωτικών, σημασιολογικών και τεχνικών λύσεων διαλειτουργικότητας που αποσκοπούν στη διευκόλυνση αποδοτικότερης και αποτελεσματικότερης ψηφιακής διασυνοριακής ή διατομεακής αλληλεπίδρασης και περαιτέρω χρήσης δεδομένων.

PM² Project Management Methodology

Το PM² είναι μια Μεθοδολογία Διαχείρισης Έργου που αναπτύχθηκε και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χρησιμοποιείται από πολλά άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ και είναι ανοιχτή σε αναδόχους, κράτη μέλη και πολίτες της ΕΕ. Σκοπός του είναι να δώσει τη δυνατότητα στις ομάδες έργου να διαχειρίζονται τα έργα τους αποτελεσματικά και να προσφέρουν λύσεις και οφέλη στους οργανισμούς και τους ενδιαφερόμενους φορείς τους. Περιλαμβάνει ως λύση τον Μεθοδολογικό Οδηγό PM² αλλά και σύνδεσμο για το eLearning course σχετικά με τα βασικά στοιχεία της μεθοδολογίας agile.

Κυβερνητικές συλλογές

Austrian eGovernment Innovation Center (EGIZ)

Το αυστριακό Κέντρο Καινοτομίας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ασχολείται με μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με πολυετή εμπειρία στον τομέα της ασφάλειας πληροφορικής.

Spain - Center for Technology Transfer (CCT)

Το CTT δημοσιεύει έναν γενικό κατάλογο εφαρμογών ή/και λύσεων, στόχος του οποίου είναι να ενθαρρύνει την επαναχρησιμοποίησή του από όλες τις Δημόσιες Διοικήσεις.

7. Εγγραφή σε Συλλογή

Το κύριο πλεονέκτημα του να είστε μέλος μιας Συλλογής είναι η δυνατότητα δημιουργίας περιεχομένου για αυτήν καθώς και η λήψη ειδοποιήσεων σχετικά με ενημερώσεις που πραγματοποιούνται εντός της Συλλογής.

Συμμετοχή σε Συλλογή

Για να γίνετε μέλος μιας Συλλογής στο Joinup

  1. Συνδεθείτε στο Joinup.
  2. Στη συνέχεια, εντοπίστε τη Συλλογή στην οποία θέλετε να γίνετε μέλος.
  3. Στην περιοχή banner, που βρίσκεται στο επάνω μέρος της σελίδας της Συλλογής, κάντε κλικ στο κουμπί «Join This Collection».
  4. Αν επιθυμείτε ως μέλος να λαμβάνετε και ειδοποιήσεις από τη συλλογή επιλέξετε «Subscribe», διαφορετικά επιλέξτε «No Thanks».


Εάν η Συλλογή δεν εποπτεύεται, η ετικέτα του κουμπιού θα αλλάξει σε «You're a Member». Διαφορετικά το αίτημα συμμετοχής σας θα πρέπει να εγκριθεί από τον κάτοχο/διαμεσολαβητή της Συλλογής, η ετικέτα του κουμπιού θα αλλάξει σε «Membership is pending» και θα λάβετε στη συνέχεια, μέσω e-mail, την ειδοποίηση έγκρισης ή απόρριψης.

Με παρόμοιο τρόπο μπορείτε να γίνετε μέλος σε μια Λύση που βρίσκεται εντός μιας Συλλογής.

Διαχείριση συνδρομών

Για να διαχειριστείτε τις ειδοποιήσεις που λαμβάνετε από τις Συλλογές και τις Λύσεις πατήστε στο μενού χρήστη πάνω δεξιά στην οθόνη και επιλέξτε «My subscriptions». Στη σελίδα αυτή μπορείτε να ρυθμίσετε:

  • Τη συχνότητα των ειδοποιήσεων (Notification frequency)
  • Για κάθε Συλλογή ή Λύση ξεχωριστά τις κατηγορίες περιεχομένου για τις οποίες επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Αν κάνετε αλλαγές στις ρυθμίσεις μην ξεχάσετε να πατήσετε «Save Changes». Μπορείτε επίσης να κάνετε κατάργηση όλων των εγγραφών σας μαζικά πατώντας «Unsubscribe From All».

Σημειώστε ότι όταν πρόκειται για Λύση εμφανίζονται και οι επιλογές Distribution και Relase.


Αποχώρηση από Συλλογή

Για να αποχωρήσετε από μια Συλλογή:

  1. Πλοηγηθείτε στην αρχική σελίδα της Συλλογής.
  2. Πατήστε το κουμπί «You're a Member» και επιλέξτε «Leave this collection».


Με παρόμοιο τρόπο μπορείτε να αποχωρήσετε από μία Λύση που βρίσκεται εντός μίας Συλλογής.

8. Δημιουργία περιεχομένου

Προσθήκη περιεχομένου

Αφού γίνετε μέλος μιας συλλογής μπορείτε να συμμετέχετε πιο ενεργά προσθέτοντας περιεχόμενο. Για να προσθέσετε περιεχόμενο σε μια συλλογή:

  1. Εντοπίστε τη σελίδα που φιλοξενεί τη συλλογή.
  2. Κάντε κλικ στο κυκλικό πορτοκαλί εικονίδιο που βρίσκεται κάτω δεξιά στην περιοχή του banner.
  3. Στο αναπτυσσόμενο μενού που εμφανίζεται, κάντε κλικ στον τύπο περιεχομένου που θέλετε να δημιουργήσετε.

Αυτή η ενέργεια θα ανοίξει τη σελίδα επεξεργασίας του επιλεγμένου τύπου περιεχομένου στην οποία θα πρέπει να εισαγάγετε όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες ανάλογα με τον τύπο του. Κατά το ελάχιστο θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία με επισήμανση τον κόκκινο αστερίσκο(*).

Όταν τελειώσετε μπορείτε να αποθηκεύσετε ως πρόχειρη την ανάρτησή σας επιλέγοντας «Save as Draft». Ανάλογα με τον ρόλο που σας έχει αποδοθεί και τους κανόνες που διέπουν την κοινότητα της Συλλογής θα εμφανιστούν και οι παρακάτω ενέργειες:

Propose: Αυτή η ενέργεια θα υποβάλει την ανάρτησή σας για έλεγχο για να εγκριθεί από τον κάτοχο ή άλλο συντονιστή της Συλλογής.

Publish: Αυτή η ενέργεια θα δημοσιεύσει άμεσα την ανάρτησή σας στη Συλλογή.


Μάθετε περισσότερα για την ανάρτηση περιεχομένου:

How to create and manage solutions

How to create meaningful content for your collection

9. Ρόλοι και συντονισμός

Η ποιότητα περιεχομένου είναι αυτό που προσθέτει αξία και πείθει τους χρήστες να γίνουν μέλη μιας Συλλογής. Για να διατηρηθεί η ποιότητα σε υψηλά επίπεδα, κάθε Συλλογή στο Joinup διέπεται από κανόνες λειτουργίας και γίνεται έλεγχος του περιεχομένου πριν δημοσιευθεί.

Ρόλοι

Σε κάθε συλλογή ορίζεται ένας κάτοχος (οwner) και ένας ή περισσότεροι διαμεσολαβητές (facilitators). Τόσο ο owner όσο και ο facilitator μιας συλλογής διαχειρίζονται το περιεχόμενό της. Επιπλέον, υπάρχει ο ρόλος του συντάκτη (author) και του απλού μέλους (member). Ο παρακάτω πίνακας περιγράφει τα δικαιώματα που χορηγούνται σε καθέναν από αυτούς τους ρόλους.

Δικαίωμα (Permission) Μέλος (Member) Συντάκτης (Author) Διαμεσολαβητής (Facilitator) Κάτοχος (Owner)
Προβολή δημοσιευμένου περιεχομένου
Διαγραφή του περιεχομένου μου
Άμεση δημοσίευση περιεχομένου μου
⚠ Εφόσον επιτρέπεται από τη Συλλογή / Λύση
Επεξεργασία και αναδημοσίευση περιεχομένου μου το οποίο έχει ήδη δημοσιευτεί
Εφόσον επιτρέπεται από τη Συλλογή / Λύση
Προβολή μη δημοσιευμένου περιεχομένου άλλων χρηστών    
Ζητήστε αλλαγές στο περιεχόμενο άλλων χρηστών
   
Έγκριση για δημοσίευση περιεχομένου άλλων χρηστών    
Έγκριση διαγραφής περιεχομένου    
Διαχείριση μελών
   
Αίτημα αρχειοθέτησης μιας Συλλογής      
Αίτημα διαγραφής μιας Συλλογής/Λύσης      

Διαβάστε περισσότερα: How to manage members

10. Δημιουργία Συλλογής

Συλλογή ή Λύση;

Δεδομένου ότι, κατά μία έννοια, μια Λύση μιμείται μια συλλογή με πολλούς τρόπους, συχνά προκύπτει το προφανές ερώτημα γιατί να επιλέξετε αυτόν τον τύπο από τη δημιουργία μιας Συλλογής. Η σύντομη απάντηση είναι ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχει ήδη μια Συλλογή στο Joinup που σχετίζεται με τη θεματική ενότητα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε για τις απαιτήσεις σας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, σας συμβουλεύουμε ανεπιφύλακτα να επωφεληθείτε από αυτό το γεγονός, καθώς τέτοιες Συλλογές είναι συνήθως εδραιωμένες με πολλά μέλη και καθημερινούς επισκέπτες, παρέχοντας ευρύτερη προβολή στο περιεχόμενο που θα δημιουργήσετε σε αυτές.

Φυσικά, στην περίπτωση που οι απαιτήσεις σας δικαιολογούν τη δημιουργία μιας νέας Συλλογής, τότε μπορείτε να προχωρήσετε στη δημιουργία ως εξής:

  1. Συνδεθείτε στο Joinup.
  2. Μεταβείτε στην καρτέλα Συλλογών.
  3. Πατήστε το εικονίδιο «Create Collection» στην κάτω δεξιά γωνία.


Μάθετε περισσότερα: Webinar - Mastering Joinup to Your Advantage (demo collection: 30':19-47':00)

11. Εγγραφή σε Newsletter

Συνιστάται η εγγραφή στα διαθέσιμα newsletters των Συλλογών Interoperable Europe, Joinup, OSOR και BLSI, προκειμένου να λαμβάνετε ενημερώσεις για events, δράσεις και ενδιαφέρουσες μελέτες στο email σας.

Για να κάνετε εγγραφή μεταβείτε στην αρχική σελίδα της συλλογής, συμπληρώστε το email σας στο πλαίσιο Newsletter κάτω δεξιά και πατήστε «Subscribe».

Για τη συλλογή Interoperable Europe θα χρειαστεί να εντοπίσετε την ενότητα Join our community στο κάτω μέρος της σελίδας και να κάνετε κλικ στο εικονίδιο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.


Υπόδειξη: Δεν απαιτείται να είστε μέλος μιας συλλογής ή να έχετε λογαριασμό στο Joinup για να εγγραφείτε σε ένα από τα διαθέσιμα Newsletter.