EU Login

Ιστότοπος: Μάθε το gov.gr
Μάθημα: Joinup EU Platform
Βιβλίο: EU Login
Εκτυπώθηκε από: Επισκέπτης (Guest user)
Ημερομηνία: Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024, 7:19 PM

1. Εισαγωγή

Η Υπηρεσία Ταυτοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, EU Login, σας δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε διάφορες διαδικτυακές εφαρμογές κεντρικά, μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής διεύθυνσης και του ίδιου κωδικού πρόσβασης.

Η υπηρεσία EU Login λειτουργεί ανεξάρτητα από τις εφαρμογές που προστατεύει. Αφού συνδεθείτε, η συνέχεια εξαρτάται από την εκάστοτε εφαρμογή και όχι από την ίδια την EU Login.


Χαρακτηριστικά

- Με έναν λογαριασμό έχετε πρόσβαση σε πολλαπλές εφαρμογές.

- Πολλαπλοί τρόποι ταυτοποίησης: Ανάλογα με το επίπεδο ασφάλειας που απαιτείται για την εφαρμογή που χρησιμοποιείτε, εκτός από κωδικό πρόσβασης μπορείτε να κάντε ταυτοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου, συσκευή κλειδιού ασφαλείας, ηλεκτρονική ταυτότητα eID κ.α.

2. Δημιουργία λογαριασμού

Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό EU Login χρησιμοποιώντας τη σελίδα αυτοεγγραφής.

Μεταβείτε στη σελίδα https://webgate.ec.europa.eu/cas/login και κάντε κλικ στο «Δημιουργία λογαριασμού». Πριν το κάνετε αυτό μπορείτε να αλλάξετε τη γλώσσα στα ελληνικά. Δε χρειάζεται να συμπληρώσετε τη διεύθυνση email ή το αναγνωριστικό σας.

Συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία (όνομα, επώνυμο, διεύθυνση e-mail, επιβεβαίωση e-mail και την επιθυμητή γλώσσα του μηνύματος ενεργοποίησης). Αναγνωρίστε ότι διαβάσατε τη δήλωση περί απορρήτου και κάντε κλικ στο «Δημιουργία λογαριασμού».


Εάν η φόρμα συμπληρωθεί σωστά, θα αποσταλεί ένα e-mail στη διεύθυνση που καταχωρίσατε για να κάνετε επιβεβαίωση ότι έχετε πρόσβαση σε αυτό. Θα λάβετε σύνδεσμο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον οποίο θα πρέπει να ενεργοποιήσετε εντός 24 ωρών.

Μεταβείτε στα εισερχόμενα του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου, ανοίξτε το μήνυμα που σας έχει αποσταλεί και κάντε κλικ στον σύνδεσμο ενεργοποίησης. Εάν ο σύνδεσμος δε λειτουργεί, μπορείτε να αντιγράψτε τη διεύθυνση URL που βρίσκεται στο μήνυμα και να την επικολλήσετε στο πεδίο διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης.


Αφού κάνετε κλικ στον σύνδεσμο, θα σας ζητηθεί να ορίσετε νέο κωδικό πρόσβασης EU Login και να τον επιβεβαιώσετε. Ο κωδικός που θα ορίσετε πρέπει να είναι ασφαλής με τα κριτήρια που αναφέρονται στη φόρμα. Πατήστε το κουμπί «Υποβολή».

Στην επόμενη οθόνη πατήστε «Συνέχεια».

Συγχαρητήρια! Έχετε ολοκληρώσει με επιτυχία τη δημιουργία λογαριασμού EU Login. Με αυτόν τον λογαριασμό μπορείτε να ταυτοποιηθείτε σε διάφορες διαδικτυακε εφαρμογές της ευρωπαϊκής ένωσης.

Με τη δημιουργία λογαριασμού έχετε ταυτόχρονα συνδεθεί στο EU Login και το όνομα σας θα πρέπει να εμφανίζεται πάνω δεξιά.


3. Σύνδεση και ταυτοποίηση

Κάθε φορά που θα σας ζητείται να ταυτοποιηθείτε σε μια διαδικτυακή υπηρεσία μέσω του EU Login θα μεταβαίνετε αυτόματα στην οθόνη σύνδεσης. Μπορείτε επίσης να συνδεθείτε απευθείας στο EU Login όταν θέλετε να αλλάξετε ρυθμίσεις του λογαριασμού σας.

Χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα περιήγησης, μεταβείτε στο EU Login. Συμπληρώστε τη διεύθυνση e-mail και κάντε κλικ στο «Επόμενο».

Η ταυτοποίηση μέσω λογαριασμού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter ή Google) χωρίς να χρειάζεται να δημιουργήσετε ειδικό λογαριασμό EU Login είναι δυνατή για ορισμένες μόνο εφαρμογές ανοικτές στο κοινό.

Για να συνδεθείτε στον λογαριασμό σας συμπληρώστε τον κωδικό πρόσβασης και πατήστε «Σύνδεση».

Σε περίπτωση που θέλετε να αλλάξετε τον τρόπο ταυτοποίησης κάντε κλικ στο «Μέθοδος ταυτοποίησης» και από το αναδυόμενο πλαίσιο επιλέξτε τον τρόπο ταυτοποίησης.

Ανάλογα με την εφαρμογή που συνδέεστε μέσω EU Login κάποιες μέθοδοι ταυτοποίησης μπορεί να μην είναι διαθέσιμες. Επιπλέον, μια εφαρμογή μπορεί να σας επιβάλει ένα τρόπο ταυτοποίησης.

4. Διαχείριση λογαριασμού

Μετά την επιτυχή σας σύνδεση θα μεταβείτε στη σελίδα του λογαριασμού σας. Πατήστε στο εικονίδιο γρανάζι πάνω δεξιά για να επιλέξετε μια από τις διαθέσιμες ενέργειες:

  • Αλλαγή κωδικού πρόσβασης
  • Ρυθμίσεις λογαριασμού
  • Αποσύνδεση

Στη σελίδα «Ο λογαριασμός μου» μπορείτε να δείτε και να προσαρμόσετε στοιχεία του λογαριασμού σας, να διαχειριστείτε τις κινητές σας συσκευές, να διαγράψετε τον λογαριασμό σας κ.α.


5. Μεθόδοι ταυτοποίησης

Η υπηρεσία EU Login υποστηρίζει διάφορες μεθόδους επαλήθευσης. Η χρήση κωδικού πρόσβασης είναι η απλούστερη. Άλλες μέθοδοι επαλήθευσης περιλαμβάνουν τη χρήση πρόσθετων συσκευών που μπορούν να παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Σημειώστε ότι ορισμένες μέθοδοι επαλήθευσης ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμες κατά την πρόσβαση σε ορισμένες συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Κωδικός πρόσβασης - Επαληθεύστε την ταυτότητά σας στο EU Login χρησιμοποιώντας μόνο τον κωδικό σας. Ωστόσο, ορισμένες υπηρεσίες ενδέχεται να απαιτούν ισχυρότερη επαλήθευση, οπότε αυτή η επιλογή δε θα είναι διαθέσιμη.
EU Login App με κωδικό PIN - Χρησιμοποιήστε την καταχωρισμένη εφαρμογή EU Login Mobile για να επαληθεύσετε την ταυτότητά σας. Θα πρέπει να εισαγάγετε έναν τετραψήφιο κωδικό PIN στην εφαρμογή EU Login Mobile App για να συνδεθείτε στην εφαρμογή EU Login.
EU Login App με κωδικό QR - Δημιουργήστε κωδικό μίας χρήσης με σάρωση QR code μέσω της εφαρμογή EU Login Mobile. Θα πρέπει να έχετε καταχωρήσει την κινητή σας συσκευή στην εφαρμογή.
Κινητό τηλέφωνο + SMS - Για πολυπαραγοντική επαλήθευση ταυτότητας, στείλτε μήνυμα κειμένου σε καταχωρισμένο αριθμό κινητού τηλεφώνου.
Συσκευή ασφαλείας - Χρησιμοποιείστε το αδειοπλαίσιο VASCO για να δημιουργήσετε κωδικό μίας χρήσης.
Συσκευή ασφαλείας CRAM - Χρησιμοποιείστε το αδειοπλαίσιο CRAM για να δημιουργήσετε κωδικό μίας χρήσης.
Ηλεκτρονική ταυτότηα eID - Συνδεθείτε με την ηλεκτρονική σας ταυτότητα (eID)
Κλειδί ασφαλείας ή αξιόπιστη πλατφόρμα - Χρησιμοποιείστε μια συσκευή με κλειδί ασφαλείας (μοιάζει με USB stick) ή μια συσκευή TPM (Trusted Platform Module) για να επαληθεύσετε την ταυτότητά σας με το EU Login.


6. EU Login για κινητές συσκευές

Η εφαρμογή EU Login για κινητές συσκευές μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόσβαση σε υπηρεσία που απαιτεί αυξημένη ασφάλεια ως δεύτερο στοιχείο για την ταυτοποίηση. Παρέχεται δωρεάν και μπορείτε να την αποκτήσετε μέσω του Google Play Store (Android) ή του App Store (iOS).


Μετά την εγκατάσταση της εφαρμογής πρέπει να την ενεργοποιήσετε και να καταχωριστεί η συσκευή σας. Για να γίνει αυτό, εκτός από την κινητή σας συσκευή, θα χρειαστείτε και έναν προσωπικό υπολογιστή.

Στην κινητή συσκευή ανοίξτε την εφαρμογή και επιλέξτε «Ενεργοποίηση».


Στην επόμενη οθόνη θα εμφανιστούν οδηγίες για το πώς θα προχωρήσετε. Αφήστε αυτή την οθόνη ανοιχτή και μεταβείτε στον προσωπικό σας υπολογιστή.


Στον προσωπικό σας υπολογιστή

Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας EU Login μέσω του συνδέσμου https://ecas.ec.europa.eu/cas/mobile που αναγράφεται και στις οδηγίες στην κινητή σας συσκευή.

(Εναλλακτικά επιλέξτε από τις Ρυθμίσεις > Ο λογαριασμός μου > Διαχείριση κινητών συσκευών.)

Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο «Προσθήκη κινητής συσκευής».


Στον προσωπικό σας υπολογιστή

Στο πεδίο "Όνομα της συσκευής σας", καταχωρίστε ένα όνομα που θα σας βοηθήσει να θυμάστε σε ποια συσκευή αναφέρεται, π.χ.  "My Android tablet», «My iPhone» κ.λπ.

Επιλέξτε έναν κωδικό PIN που αποτελείται από 4 ψηφία και πληκτρολογήστε τον στο πεδίο "Ο Τετραψήφιος κωδικός PIN". Τον ίδιο κωδικό PIN πληκτρολογήστε στο επόμενο πεδίο για να βεβαιωθείτε ότι δεν τον πληκτρολογήσατε λάθος.

Με τον κωδικό PIN θα κάνετε ταυτοποίηση στην κινητή σας συσκευή, ωστόσο, αποφύγετε κωδικούς που μπορεί εύκολα κάποιος να μαντέψει.

Μόλις τελειώσετε, κάντε κλικ στο «Υποβολή».


Στον προσωπικό σας υπολογιστή

Στην οθόνη του υπολογιστή θα εμφανιστεί ένα κωδικός QR τον οποίο θα πρέπει να σαρώσετε από την κινητή σας συσκευή με την εφαρμογή EU mobile.


Επιστρέψτε στην κινητή σας συσκευή.

Στην οθόνη με τις οδηγίες ενεργοποίησης πατήστε το κουμπί «Επόμενο» για να ξεκινήσει η λειτουργία σάρωσης μέσω της εφαρμογής EU Login mobile.

Στρέψτε την κάμερα του κινητού σας τηλεφώνου στην οθόνη του υπολογιστή σας μέχρι να αναγνωριστεί ο κωδικός QR.


Εφόσον γίνει η αναγνώριση του QR code με επιτυχία θα μεταβείτε στην οθόνη όπου θα πρέπει να εισάγετε τον κωδικό PIN που επιλέξατε προηγουμένως. Πατήστε «Επόμενο» για να ολοκληρώσετε.


Προσοχή!

Εάν η εφαρμογή είναι ενεργή (στο προσκήνιο) θα γίνει ανακατεύθυνση στον επιλογέα προγράμματος περιήγησης.

Εάν η εφαρμογή βρίσκεται στο παρασκήνιο, εμφανίζεται μια ειδοποίηση στη συσκευή σας. Ανοίξτε και αποδεχτείτε αυτήν την ειδοποίηση.


Συγχαρητήρια! Η εφαρμογή σύνδεσης για κινητά στην ΕΕ ενεργοποιήθηκε με επιτυχία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έλεγχο ταυτότητας. Κάντε κλικ στο «Συνέχεια» για να ανακατευθυνθείτε στην αρχική οθόνη της εφαρμογής.

Αν η συσκευή σας διαθέτει αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος μπορείτε στη συνέχεια να ρυθμίσετε και αυτό το είδος ταυτοποίησης που θα λειτουργεί ως εναλλακτικός της ταυτοποίησης με κωδικό PIN.


Αφού την ενεργοποιήσετε, η εφαρμογή EU Login Mobile app σας προσφέρει διάφορες επιλογές ταυτοποίησης όπως:

  • EU Login App με κωδικό PIN – εάν η κινητή συσκευή στην οποία είναι εγκατεστημένη η εφαρμογή είναι συνδεδεμένη με το διαδίκτυο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο ταυτοποίησης με «Κωδικό PIN για την EU Login Mobile app».
  • EU Login App με κωδικό QR – εάν η κινητή συσκευή στην οποία είναι εγκατεστημένη η εφαρμογή δεν είναι συνδεδεμένη με το διαδίκτυο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο ταυτοποίησης με «Κωδικό QR για την EU Login Mobile app».
  • Ταυτοποίηση «On Mobile» – εάν πραγματοποιείτε την πλοήγησή σας στην κινητή συσκευή στην οποία είναι εγκατεστημένη η εφαρμογή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο ταυτοποίησης.