A. Γενικά για την Υπηρεσία - Εμπλεκόμενοι

Ιστότοπος: Μάθε το gov.gr
Μάθημα: Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης
Βιβλίο: A. Γενικά για την Υπηρεσία - Εμπλεκόμενοι
Εκτυπώθηκε από: Επισκέπτης (Guest user)
Ημερομηνία: Σάββατο, 11 Μαΐου 2024, 5:25 AM

1. Γενικά

Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης

Η Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης είναι εργαλείο που χρησιμοποιείται διεθνώς, προκειμένου να παράσχει την αναγκαία, ποσοτική και ποιοτική, τεκμηρίωση των συνεπειών - θετικών ή αρνητικών - της κάθε ρυθμιστικής πρωτοβουλίας.

Η Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης, βοηθά σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας που προηγείται της απόφασης, καθώς υπενθυμίζει ότι, η επιλογή της ενδεδειγμένης απόφασης εξαρτάται από το κόστος που αυτή θα έχει, σε συνδυασμό με το όφελος για το κοινωνικό σύνολο και τις λοιπές επιπτώσεις (λ.χ. περιβάλλον). Με αυτό τον τρόπο, η Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης δεν υποκαθιστά τη λήψη της απόφασης, αλλά την υποστηρίζει με γνώση και δεδομένα.

Σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 62 του ν. 4622/2019 (Α’ 133), κάθε σχέδιο νόμου, προσθήκη ή τροπολογία, καθώς και κανονιστική απόφαση μείζονος οικονομικής ή κοινωνικής σημασίας, θα πρέπει να συνοδεύεται από «Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης» (στο εξής «Ανάλυση»), η οποία συμπεριλαμβάνει τις εξής ενότητες:

(α) την αιτιολογική έκθεση του άρθρου 74 παρ. 1 του Συντάγματος,

(β) την έκθεση του άρθρου 75 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος που προετοιμάζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους,

(γ) την ειδική έκθεση του άρθρου 75 παρ. 3 του Συντάγματος στην περίπτωση νομοσχεδίων που συνεπάγονται δαπάνη ή ελάττωση εσόδων,

(δ) την έκθεση γενικών συνεπειών,

(ε) την έκθεση διαβούλευσης,

(στ) την έκθεση νομιμότητας,

(ζ) τον πίνακα τροποποιούμενων ή καταργούμενων διατάξεων και

(η) την έκθεση εφαρμογής της ρύθμισης.


Η εφαρμογή

Η εφαρμογή «Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης», επιτρέπει στα υπουργεία να υποβάλουν ψηφιακά την “Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης”, που συνοδεύει κάθε σχέδιο νόμου, προσθήκη ή τροπολογία, καθώς και κανονιστική απόφαση μείζονος οικονομικής ή κοινωνικής σημασίας.

  • Θα επιτρέπει «την καταγραφή, την αποτύπωση και τη μοντελοποίηση των υφιστάμενων διοικητικών διαδικασιών των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων, καθώς και την καταγραφή των απαιτούμενων υποστηρικτικών εγγράφων τους, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των φορέων».

  • Θα ενσωματώνει ένα μηχανισμό διαρκούς επικαιροποίησης των διαδικασιών, ώστε  να υποστηρίζει το στόχο του νομοθέτη: «η διαρκής τήρηση του Εθνικού Μητρώου Διαδικασιών Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης και η συνεχής και αποκλειστική ενημέρωσή του με τις μεταβολές απλούστευσης».

  • Θα αποτελεί προαπαιτούμενο και προπομπό του διακριτού έργου της απλούστευσης των διαδικασιών, το οποίο έχει ως σκοπό την κατάργηση ή μείωση των απαιτούμενων βημάτων ή/και δικαιολογητικών.

Πίνακας πεδίων ανα ενότητα


 

ΕΝΟΤΗΤΑ

ΠΕΔΙΑ

A.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1 - 14

B.

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 75 ΠΑΡ. 1 & 2 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

15 - 16

Γ.

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 75 ΠΑΡ. 3 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

17

Δ.

ΕΚΘΕΣΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ

18 - 21

Ε.

ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

22 - 23

ΣΤ.

ΕΚΘΕΣΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ

24 - 28

Ζ.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΜΕΝΩΝ Ή ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ

29 - 30

Η.

ΕΚΘΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ

31 - 40


2. Ρόλοι Χρηστών


Οι ρόλοι και τα δικαιώματα

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται συνοπτικά οι ρόλοι χρηστών στο πληροφοριακό σύστημα της Ανάλυσης Συνεπειών Ρύθμισης (ΑΣΡ). 


Ρόλος Δικαιώματα
Συντάκτης επισπεύδοντος Υπουργείου
Σύνταξη Ανάλυσης
Αρμόδιος επισπεύδοντος Υπουργείου και άλλων συναρμόδιων Υπουργείων
Σύνταξη Ανάλυσης
Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΓΓΝΚΘ)
Σύνταξη Ανάλυσης
Αντιγραφή Προσχεδίου σε Σχέδιο Νόμου
Εξαγωγή οριστικής αναλυσης
Οριστικοποίηση

Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
Συμπλήρωση έκθεσης ΓΛΚ
Επιτροπή Αξιολόγησης Ποιότητας της Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας (ΓΓΝΚΘ) Έλεγχος και έγκριση
Γραφείο Καλής Νομοθέτησης (ΓΓΝΚΘ)
Έλεγχος και έγκριση
Διεύθυνση Νομοπαρασκευαστικής Διαδικασίας (ΓΓΝΚΘ) Έλεγχος και έγκριση
Γενικός Γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων
Έλεγχος και έγκριση
Εξαγωγή οριστικής ανάλυσης
Οριστικοποίηση

Βουλή
Προβολή οριστικής ανάλυσης
Βουλευτής
Σύνταξη Ανάλυσης Πρότασης Νόμου
Σύνταξη Ανάλυσης Τροπολογίας
Διαχειριστής
Διαχείριση πλατφόρμας

3. Στάδια Σύνταξης Ανάλυσης

Τα βήματα που απαιτούνται από την δημιουργία μέχρι και την τελική δημοσίευση μιας Ανάλυσης Συνεπειών Ρύθμισης περιγράφονται παρακάτω:

  1. Ο Συντάκτης του Υπουργείου ή η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή δημιουργεί μια νέα Ανάλυση και συμπληρώνει όλα τα απαραίτητα πεδία. Η ανάλυση βρίσκεται στην κατάσταση "Συντάσσεται".

  2. Ο Συντάκτης αποστέλνει την ανάλυση στο ΓΛΚ για συμπλήρωση της έκθεσης. Η ανάλυση μεταβαίνει στην κατάσταση "Εκκρεμεί η έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους". Σε αυτό το στάδιο ο συντάκτης δεν πρέπει να κάνει άλλες αλλαγές, εκτός και αν ζητηθούν από το ΓΛΚ ή από το μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.

  3. Το ΓΛΚ συμπληρώνει την έκθεση και στη συνέχεια αποδεσμεύει την ανάλυση η οποία επιστρέφει στον έλεγχο του Συντάκτη. Η ανάλυση μεταβαίνει στην κατάσταση "Ελέγχθηκε απο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους".

  4. Στη συνέχεια ο συντάκτης μπορεί να δει την ανάλυση μια τελευταία φορά και να την ολοκληρώσει για να πάει στο επόμενο στάδιο της τελικής έγκρισης από τις επιτροπές και τον Γενικό Γραμματέα ΝΚΘ.

  5. Η Διεύθυνση Νομοπαρασκευαστικών Θεμάτων, η Επιτροπή Αξιολόγησης, η Επιτροπή Καλής Νομοθέτησης και τέλος ο Γενικός Γραμματέας ΝΚΘ, ελέγχουν και εγκρίνουν την ανάλυση η οποία μεταβαίνει στην κατάσταση "Οριστικοποιήθηκε".
  6. Ο Συντάκτης ή ο Γενικός Γραμματέας ΝΚΘ εξάγουν το τελικό PDF και το κυκλοφορούν εκτός πλατφόρμας για υπογραφές. Μετά την επισύναψη του τελικού υπογεγραμμένου PDF η ανάλυση μεταβαίνει στην κατάσταση "Δημοσιευμένη" και μπορεί να γίνει λήψη από τη Βουλή.