Ειδοποιήσεις στο Nextcloud

Ιστότοπος: Μάθε το gov.gr
Μάθημα: Nextcloud - Αρχεία και συνεργασία
Βιβλίο: Ειδοποιήσεις στο Nextcloud
Εκτυπώθηκε από: Επισκέπτης (Guest user)
Ημερομηνία: Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2024, 11:03 PM

1. Εισαγωγή

Το Nextcloud διαθέτει σύστημα ειδοποιήσεων (notification system) το οποίο διασφαλίζει την άμεση ενημέρωση των χρηστών για σημαντικά γεγονότα και σχετικές δραστηριότητες εντός της πλατφόρμας. Ως χρήστες έχετε τη δυνατότητα να ρυθμίσετε για ποια συμβάντα θα λάβετε ειδοποίηση καθώς και τη μορφή τους.

Οι βασικοί τρόποι που λαμβάνετε ειδοποιήσεις στο Nextcloud είναι:

  • Οι ειδοποιήσεις push εμφανίζονται στη συσκευή που χρησιμοποιείτε το Nextcloud
  • Ειδοποιήσεις με αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email)

2. Ρυθμίσεις ειδοποιήσεων

Στη σελίδα Ρυθμίσεις ειδοποιήσεων ενεργοποιείτε και προσαρμόζετε τις προτιμήσεις σας για τις ειδοποιήσεις. Για να ανοίξετε τη σελίδα αυτή:

  1. Από το μενού χρήστη (πάνω δεξιά στην οθόνη) επιλέξτε «Προσωπικές ρυθμίσεις»
  2. Από το μενού «Προσωπικά» επιλέξτε «Ειδοποιήσεις»


Ειδοποιήσεις

Στην ενότητα ειδοποιήσεις μπορείτε να ενεργοποιήσετε την αναπαραγωγή ήχου για εισερχόμενες ειδοποιήσεις του Nextcloud.

Δραστηριότητα

Στην ενότητα αυτή επιλέγετε τις δραστηριότητες (ή συμβάντα) για τις οποίες επιθυμείτε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις καθώς και τον τρόπο αποστολής. Οι βασικοί τρόποι ειδοποίησης είναι με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι ειδοποιήσεις push. Για παράδειγμα, για να ρυθμίσετε να λαμβάνετε ειδοποίηση όταν ένα αρχείο ή φάκελος διαμοιραστεί με εσάς θα επιλέξτε όπως στην παρακάτω εικόνα.

Μπορείτε να ρυθμίσετε τη συχνότητα αποστολής email ειδοποιήσεων ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Σύνοψη ημερήσιας δραστηριότητας

Με τη ρύθμιση αυτή θα λαμβάνετε κάθε πρωί με email μια σύνοψη με τη δραστηριότητα της προηγούμενης ημέρας.



3. Το κέντρο ειδοποιήσεων

Όλες οι ειδοποιήσεις push εμφανίζονται στο κέντρο ειδοποιήσεων του Nextcloud. Για να εμφανίσετε το κέντρο ειδοποιήσεων κάντε κλικ στο εικονίδιο με το καμπανάκι. Κάνοντας κλικ πάνω σε μια ειδοποίηση θα μεταφερθείτε στο αντικείμενο που αφορά την ειδοποίηση (αρχείο, συμβάν ημερολογίου κτλ).

Εκκαθάριση ειδοποιήσεων

Για να καθαρίσετε μια ειδοποίηση πατήστε το εικονίδιο x. Για να καθαρίσετε όλες τις ειδοποιήσεις πατήστε στον σχετικό σύνδεσμο.

4. Εμφάνιση ειδοποιήσεων στον υπολογιστή

Οι ειδοποιήσεις push μπορούν να εμφανίζονται στον περιηγητή χωρίς να χρειάζεται να ανοίξετε το κέντρο ειδοποιήσεων. Επιπλέον, ο περιηγητής έχει τη δυνατότητα να τις μεταφέρει στο σύστημα ειδοποιήσεων του υπολογιστή σας (Windows, Ubuntu) και έτσι να λαμβάνεται ειδοποιήσεις ακόμα και όταν δεν έχετε ενεργή την καρτέλα του Nextcloud. Σημειώστε ότι θα πρέπει να έχετε ανοιχτή στο παρασκήνιο μια καρτέλα με το Nextcloud για να ληφθεί μια ειδοποίηση στον υπολογιστή σας.

Ενεργοποίηση ειδοποιήσεων στον περιηγητή

Την πρώτη φορά που θα ανοίξετε το κέντρο ειδοποιήσεων θα σας ζητηθεί από τον περιηγητή σας να επιτραπεί η αποστολή ειδοποιήσεων, επομένως θα πρέπει να πατήσετε «Αποδοχή».

Διαχείριση ειδοποιήσεων στον περιηγητή

Αν δεν λαμβάνετε ειδοποιήσεις στο σύστημα σας είναι πιθανό να έχετε κάνει φραγή. Μπορείτε ωστόσο να τις επιτρέψετε ανά πάσα στιγμή μέσω των ρυθμίσεων του περιηγητή σας

Firefox

Με τον Firefox μεταβείτε στη σελίδα Ρυθμίσεις > Απόρρητο και ασφάλεια > Δικαιώματα. Βεβαιωθείτε ότι το URL του Nextcloud είναι στη λίστα με την επιλογή «Αποδοχή»


Δείτε περισσότερα εδώ https://support.mozilla.org/el/kb/eidopoihseis-web-push-sto-firefox?as=u&utm_source=inproduct

Chrome

Με τον Chrome μεταβείτε στη σελίδα Ρυθμίσεις >  Απόρρητο και ασφάλεια > Ειδοποιήσεις. Βεβαιωθείτε ότι το URL του Nextcloud είναι στη λίστα με τους επιτρεπόμενους ιστότοπους. Διαφορετικά κάντε προσθήκη του URL πατώντας τον σχετικό σύνδεσμο.


Δείτε περισσότερα εδώ https://support.google.com/chrome/answer/3220216?hl=el&co=GENIE.Platform%3DDesktop&oco=0


5. Ρυθμίσεις ειδοποιήσεων στο κινητό

Εφόσον έχετε εγκαταστήσει την εφαρμογή Nextcloud στην κινητή σας συσκευή θα μπορείτε να λαμβάνετε αναδυόμενες ειδοποιήσεις στη συσκευή σας.

Ρυθμίσεις ειδοποιήσεων

Θα πρέπει κατά την εγκατάσταση της εφαρμογής να επιτρέψετε τις αναδυόμενες ειδοποιήσεις για το Nextcloud. Διαφορετικά μπορείτε να μεταβείτε στις ρυθμίσεις ειδοποιήσεων της συσκευής σας και να εντοπίσετε τις ρυθμίσεις του Nextcloud.

Για να ανοίξετε το κέντρο ειδοποιήσεων στην εφαρμογή Android σύρετε προς τα δεξιά και επιλέξτε από το μενού «Ειδοποιήσεις».


6. Προβλήματα με τις ειδοποιήσεις

Αν συναντήσετε προβλήματα με τις ειδοποιήσεις ελέγξτε τα παρακάτω:

  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει και ρυθμίσει σωστά τις ειδοποιήσεις
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε κάνει φραγή των ειδοποιήσεων στον περιηγητή σας
  • Το σύστημα ειδοποιήσεων δεν είναι πάντοτε αξιόπιστο και μερικές φορές καθυστερεί να στείλει μια ειδοποίηση λόγω υπερφόρτωσης ή άλλων τεχνικών προβλημάτων
  • Οι ειδοποιήσεις δεν αποστέλνονται σε όλες τις συσκευές ακόμα και αν τις έχετε ενεργοποιήσει. Για παράδειγμα, αν εργάζεστε στο Nextcloud μέσω του περιηγητή σας δε θα λάβετε την ίδια ειδοποίηση και στο κινητό σας. Αυτό συμβαίνει για να μη λαμβάνετε σε μια συσκευή άσκοπα ειδοποιήσεις για τις οποίες έχετε ήδη λάβει ενημέρωση.

Αν δε βρήκατε λύση στο πρόβλημα επικοινωνήστε με τον διαχειριστή του Nextcloud του οργανισμού σας.