Σχετικά με το Moodle

Ιστότοπος: Μάθε το gov.gr
Μάθημα: Moodle LMS για εκπαιδευόμενους
Βιβλίο: Σχετικά με το Moodle
Εκτυπώθηκε από: Επισκέπτης (Guest user)
Ημερομηνία: Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2024, 2:22 PM

1. Τι είναι το Moodle

Το Moodle LMS είναι ένα σύστημα διαχείρισης μάθησης ανοικτού κώδικα (LMS) που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία, διαχείριση και παροχή διαδικτυακών μαθημάτων και τη διευκόλυνση γενικά της ηλεκτρονικής μάθησης. Πρόκειται για ένα πολύ ευέλικτο, αρθρωτό λογισμικό, το οποίο ενδείκνυται για εξ αποστάσεως μαθήματα, αλλά και για μεικτή μάθηση, καθώς συχνά χρησιμοποιείται ως υποστηρικτικό της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Το Moodle δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε ευέλικτους, ασφαλείς, προσβάσιμους και ιδιαίτερα ελκυστικούς διαδικτυακούς χώρους μάθησης.

Το Moodle είναι ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα και μπορεί ο καθένας να το χρησιμοποιήσει δωρεάν.

2. Τι προσφέρει το Moodle

To Moodle χρησιμοποιείται κυρίως για τις ανάγκες της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης:

  • ασύγχρονης γιατί ο εκπαιδευόμενος μπορεί να συμμετέχει στο μάθημα όποτε θέλει χωρίς να απαιτείται να είναι συνδεδεμένος την ίδια ώρα και ο εκπαιδευτής,
  • τηλεκπαίδευσης γιατί τα μαθήματα γίνονται από απόσταση.

Επιπλέον, το Moodle μπορεί να καλύψει και τις ανάγκες της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης με τη διασύνδεση του με πλατφόρμες όπως BigBlueButton, Jitsi Meet, Microsoft Teams κτλ.

Με το Moodle οι σχεδιαστές μαθημάτων και οι εκπαιδευτικοί μπορούν:

  • να αναθέτον και να αξιολογούν εργασίες
  • να προσθέτουν εκπαιδευτικό υλικό,
  • να αξιολογούν με ερωτήσεις κλειστού τύπου,
  • να παρουσιάζουν το μάθημα με τρόπο που να προκαλεί ενδιαφέρον,
  • να σχηματίζουν ομάδες συζητήσεων,
  • να παρακολουθούν την πρόοδο των μαθητών

Το Moodle προσφέρει επίσης μια σειρά χαρακτηριστικών που βοηθούν τους διαχειριστές μαθημάτων και ιστοτόπων όπως:

  • Ολοκληρωμένη διαχείριση χρηστών, ελεγχόμενη πρόσβαση και απόδοση ρόλων
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση μαθημάτων, οργάνωση σε κατηγορίες, αντίγραφα ασφαλείας και επαναφορά\
  • Προσαρμογή της εμφάνισης του ιστότοπου
  • Εργαλεία για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα
  • Εργαλεία για τη συντήρηση και την παρακολούθηση της απόδοσης του ιστότοπου
  • Αναφορές και αρχεία καταγραφής

3. Ιστορικό

Το Moodle, συντομογραφία του "Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment", αναπτύχθηκε από τον Martin Dougiamas το 1999 στα πλαίσια της διδακτορικής διατριβής του στο Curtin University. Στόχος του ήταν να σχεδιάσει ένα σύστημα διαχείρισης μάθησης (LMS) που να αντικατοπτρίζει τις αρχές της κοινωνικού εποικοδομισμού και να ενθαρρύνει τη συνεργατική μάθηση.

Γρήγορα η δημοτικότητά του Moodle εξαπλώθηκε εκτός των ορίων του ιδρύματος Cartin και ο Dougiamas το κυκλοφόρησε ως λογισμικό ανοικτού κώδικα υπό την άδεια GNU/GPL. Ο χαρακτήρας του ως ανοικτού κώδικα προσέλκυσε μια μεγάλη κοινότητα προγραμματιστών, εκπαιδευτικών, οι οποίοι συμβάλλουν ενεργά στην ανάπτυξη και βελτίωσή του.

Σήμερα, το Moodle συνεχίζει να εξελίσσεται και παραμένει προσηλωμένο στις βασικές του αρχές της συνεργασίας, της συμμετοχικότητας και της ανοικτής πρόσβασης στην εκπαίδευση.

> Περισσότερα για την ιστορία του Moodle

4. Γιατί το Moodle

Αυτή τη στιγμή το Moodle είναι η πιο δημοφιλής και αξιόπιστη λύση διαδικτυακής μάθησης γιαυτό και χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο. Εκατοντάδες χιλιάδες οργανισμοί, σε κάθε εκπαιδευτικό τομέα, σε όλους τους τύπους χώρων εργασίας, σε κάθε χώρα του πλανήτη και σχεδόν σε κάθε γλώσσα, χρησιμοποιούν το Moodle ως λύση για τη διαχείριση της διαδικτυακής τους μάθησης.

Οι βασικοί λόγοι που το κάνουν το Moodle την πιο δημοφιλή και αξιόπιστη λύση περιλαμβάνουν:

  • πλούσιο σε χαρακτηριστικά
  • φιλικό προς τον χρήστη και με έμφαση στην προσβασιμότητα
  • δωρεάν χρήση ως ελεύθερο λογισμικό/λογισμικό ανοικτού κώδικα
  • μπορεί να εγκατασταθεί σε ιδιωτική υποδομή με χαμηλό κόστος
  • προστασία των δεδομένων και μεγαλύτερη ασφάλεια
  • δραστήρια κοινότητα, πλούσιο οικοσύστημα υπηρεσιών, υποστήριξη και ανοιχτοί πόροι

Στη συνέχεια περιγράφουμε τα βασικά χαρακτηριστικά του Moodle.

4.1. Προσβάσιμο

Το Moodle LMS είναι συμβατό με το WCAG 2.1 AA, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες του Moodle μπορούν να είναι σίγουροι ότι το Moodle πληροί την προσβασιμότητα σε τέσσερις βασικούς τομείς. Είτε είστε εκπαιδευτικός, εκπαιδευόμενος, προγραμματιστής ή διαχειριστής συστήματος, τα εργαλεία συγγραφής και αξιολόγησης του Moodle LMS εγκρίνονται από το WCAG ως αντιληπτά, λειτουργικά, κατανοητά και συμβατά.

> Περισσότερα για την προσβασιμότητα

4.2. Ευέλικτο

Το Moodle παρέχει μια παιδαγωγική εργαλειοθήκη σχεδιασμένη με βάσει τον κοινωνικό εποικοδομισμό που σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε τη δική σας εκπαιδευτική πλατφόρμα για να διδάξετε με τον τρόπο που θέλετε και σε οποιονδήποτε αριθμό μαθητών, είτε τα μαθήματά σας είναι καθοδηγούμενα από τον εκπαιδευτή, είτε με αυτο-ρυθμιζόμενο ρυθμό, είτε μεικτά ή εξ ολοκλήρου διαδικτυακά.

Το Moodle μπορεί να υποστηρίξει το δικό σας στυλ διαδικτυακής εκπαίδευσης, είτε θέλετε να:

  • υποστηρίξετε τη βαθιά συνεργατική μάθηση
  • να προωθήσετε την αξιολόγηση από ομοτίμους
  • να ενθαρρύνετε τον αυτο-αναστοχασμό
  • να παρακολουθείτε την πρόοδο των μαθητών
  • να αναθέσετε εργασίες που επιτρέπουν την ενεργό συμμετοχή, την εξερεύνηση και τον πειραματισμό,
  • να κρατάτε ενήμερους τους εκπαιδευόμενους για τις απαιτήσεις ή τις αλλαγές του μαθήματος.

Το Moodle υποστηρίζει τη μάθηση από οποιαδήποτε συσκευή με την εφαρμογή Moodle App, η οποία βελτιώνει την εμπειρία του Moodle LMS σε συσκευές με οθόνη αφής και επιτρέπει στους εκπαιδευόμενους να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο, να υποβάλλουν δραστηριότητες, να λαμβάνουν ειδοποιήσεις και να ολοκληρώνουν εργασίες. Επιτρέπει τη χρήση του Moodle ακόμα και εκτός σύνδεσης (offline) κάτι που είναι χρήσιμο σε περιβάλλοντα όπου δεν υπάρχει αξιόπιστη σύνδεση στο διαδίκτυο.

4.3. Ασφαλές

Η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα αποτελούν βασικές αρχές της σχεδίασης και ανάπτυξης του Moodle. Ως πλατφόρμα ελεύθερου λογισμικού ανοιχτού κώδικα, το Moodle LMS σάς δίνει τη δυνατότητα να έχετε τον απόλυτο έλεγχο των δεδομένων σας για να πληροίτε τις απαιτήσεις της τοπικής νομοθεσίας σας, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης με τον GDPR.

Το Moodle μπορεί να εγκατασταθεί ελεύθερα σε ιδιωτική υποδομή (self-hosting) γεγονός που σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε ένα εξατομικευμένο και ασφαλές περιβάλλον μάθησης διατηρώντας παράλληλα τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων και της εφαρμογής Moodle. Εκατοντάδες χιλιάδες οργανισμοί, σε κάθε εκπαιδευτικό τομέα, σε όλους τους τύπους χώρων εργασίας, σε κάθε χώρα του πλανήτη και σχεδόν σε κάθε γλώσσα, χρησιμοποιούν το Moodle ως λύση για τη διαχείριση της διαδικτυακής τους μάθησης.

> Περισσότερα για την ασφάλεια


4.4. Προσαρμογή και επέκταση

Το Moodle σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τον ιστότοπό σας στις ανάγκες σας, προσαρμόζοντας την εμφάνιση και την επωνυμία και επιλέγοντας από έναν τεράστιο αριθμό ρυθμίσεων και ενσωματωμένων εργαλείων για να σχεδιάσετε το τέλειο LMS για τις ανάγκες σας - είτε τα μαθήματά σας είναι καθοδηγούμενα από εκπαιδευτές, είτε με αυτόνομη μάθηση, είτε μεικτά ή εξ ολοκλήρου online.

Μπορείτε να επεκτείνετε τη λειτουργικότητα του ιστότοπού σας στο Moodle με ένα τεράστιο οικοσύστημα πρόσθετων λειτουργιών (plugins) και πιστοποιημένων ενοποιήσεων (integrations) με λογισμικό ή υπηρεσίες τρίτων. Για παράδειγμα, το Moodle διαθέτει ενσωματωμένη ενοποίηση με την πλατφόρμα εικονικής τάξης Big Blue Button και την πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων Jitsi Meet.

5. Το οικοσύστημα του Moodle

Το Moodle είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα λογισμικό και γύρω από αυτό υπάρχει ένα οικοσύστημα και μια κοινότητα που υποστηρίζει, συνεισφέρει και προσφέρει υπηρεσίες σχετικά με το Moodle. Ακολουθεί ένας κατάλογος ιστότοπων που σχετίζονται με το Moodle:

Moodle.org

Ο επίσημος ιστότοπος του οργανισμού. Αποτελεί κεντρικό κόμβο πληροφοριών για το Moodle, παρέχοντας πρόσβαση σε λήψεις, τεκμηρίωση, φόρουμ της κοινότητας, νέα και ενημερώσεις

Moodle Docs

Η επίσημη τεκμηρίωση για το Moodle. Περιέχει οδηγούς χρήσης για χρήστες, εκπαιδευτές και διαχειριστές.

Moodle Forums

Το Φόρουμ Moodle, γνωστό και ως Κοινότητα Moodle, είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα όπου οι χρήστες και οι διαχειριστές του Moodle μπορούν να αναζητήσουν υποστήριξη, να θέσουν ερωτήσεις, να μοιραστούν ιδέες και να συμμετάσχουν σε συζητήσεις σχετικά με το Moodle. Εδώ θα βρείτε και το φόρουμ της ελληνικής κοινότητας Moodle.

Moodle Academy

Μία διαδικτυακή πλατφόρμα μάθησης που παρέχεται από το Moodle HQ. Προσφέρει μια σειρά μαθημάτων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν εκπαιδευτικούς, διαχειριστές και προγραμματιστές να βελτιώσουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους στο Moodle.

MoodleNet

Το Moodle.net είναι ένα αποθετήριο ανοιχτών μαθησιακών πόρων του Moodle. Σε αυτό θα βρείτε πόρους και δραστηριότητες, άρθρα, καλές πρακτικές ή και ολόκληρα μαθήματα που έχουν διαμοιράσει άλλοι χρήστες από όλον τον κόσμο και που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελεύθερα στα δικά σας μαθήματα.

Moodle.com

Το Moodle.com είναι ο εμπορικός βραχίονας του Moodle και απευθύνεται κυρίως σε οργανισμούς και ιδρύματα που αναζητούν εξατομικευμένες λύσεις και υποστήριξη. Παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες όπως η πλατφόρμα MoodleCloud (πλατφόρμα φιλοξενίας moodle για ιδιώτες), το Moodle Workplace (moodle για επιχειρήσεις).