Ξενάγηση στο μάθημα

Ιστότοπος: Μάθε το gov.gr
Μάθημα: Moodle LMS για εκπαιδευόμενους
Βιβλίο: Ξενάγηση στο μάθημα
Εκτυπώθηκε από: Επισκέπτης (Guest user)
Ημερομηνία: Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2024, 10:40 PM

1. Μαθήματα

Η βασική δομή του Moodle είναι οργανωμένη γύρω από τα Μαθήματα (Courses). Τα μαθήματα είναι οι χώροι στο Moodle όπου οι διδάσκοντες προσθέτουν μαθησιακούς πόρους και δραστηριότητες για τους μαθητές τους. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως ένα μάθημα μπορεί να δίνει ελεύθερη πρόσβαση στους επισκέπτες αλλά συνήθως οι μαθητές χρειάζεται να κάνουν έγγραφή στο μάθημα προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά.

Για να γνωρίσετε στην πράξη το Moodle συνδεθείτε ως μαθητές στον δοκιμαστικό ιστότοπο Mount Orange School, μεταβείτε στη σελίδα "Τα μαθήματά μου" και κάντε κλικ στον τίτλο ενός μαθήματος της λίστας.

2. Η σελίδα μαθήματος

Κάθε μάθημα αποτελεί μια ξεχωριστή οντότητα σε έναν ιστότοπο Moodle και έχει τη δική του σελίδα (course page). Η διάταξη της σελίδας αυτής μπορεί να είναι διαφορετική σε κάθε μάθημα και φυσικά διαφορετική σε κάθε ιστότοπο. Στο βασικό θέμα εμφάνισης του Moodle Boost η αρχική σελίδα μαθήματος περιλαμβάνεις τρεις βασικές περιοχές όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

  • Το μενού πλοήγησης στις ενότητες και τους πόρους του μαθήματος
  • Το κυρίως περιεχόμενο του μαθήματος
  • Η στήλη μπλοκ μαθήματος

Προσέξτε ότι το μενού πλοήγησης και η στήλη μπλοκ είναι συρταρωτά και μπορεί να μην εμφανιστούν από προεπιλογή. Για να τα εμφανίσετε θα πρέπει να κάνετε κλικ στα εικονίδια πάνω αριστερά και δεξιά αντίστοιχα. Αν θέλετε να εστιάσετε στο περιεχόμενο του μαθήματος μπορείτε να αποκρύψετε με παρόμοιο τρόπο κάνοντας κλικ στο εικονίδιο κλεισίματος (x).


3. Ενότητες

Τα μαθήματα μπορούν να χωριστούν σε ενότητες για την οργάνωση του περιεχομένου και του μαθησιακού υλικού για τους μαθητές. Κάθε ενότητα μπορεί να έχει έναν προσαρμοσμένο τίτλο και περιγραφή και να οργανώνεται με διαφορετική μορφή για να υποστηρίζει διαφορετικές διδακτικές πρακτικές.

Οι ποιο κοινές μορφές μαθήματος στο Moodle περιλαμβάνουν:

  • Θεματική (topics), όπου το μάθημα οργανώνεται σε θεματικές ενότητες που μπορούν να έχουν προσαρμοσμένους τίτλους.
  • Εβδομαδιαία (weekly), όπου το μάθημα οργανώνεται ανά εβδομάδα, με κάθε ενότητα να έχει τίτλο ημερομηνίας.

Συμβουλές: Κάνοντας κλικ εικονίδιο  δίπλα στον τίτλο μιας ενότητας μπορείτε να κάνετε εμφάνιση/απόκρυψη των περιεχομένων της. Χρησιμοποιήστε το αριστερό μενού για να πλοηγηθείτε γρήγορα στις ενότητες και το περιεχόμενα ενός μαθήματος.

4. Πόροι και δραστηριότητες

Οι δημιουργοί μαθημάτων στο Moodle προσθέτουν σε κάθε ενότητα οι Πόρους (Resources) και οι Δραστηριότητες (Activities) τα οποία αποτελούν τις βασικές μονάδες μαθησιακού υλικού στο Moodle.

Με απλά λόγια, μια Δραστηριότητα, όπως μια Εργασία ή ένα Φόρουμ, αναφέρεται σε κάτι με το οποίο οι μαθητές αλληλεπιδρούν ή κάνουν κάποια ενέργεια, ενώ ένας Πόρος, όπως ένα Αρχείο ή μια Σελίδα, αναφέρεται σε ένα πιο στατικό στοιχείο που οι μαθητές θα διαβάσουν ή θα καταναλώσουν.

Υπόδειξη: Ο όρος δραστηριότητα χρησιμοποιείται μερικές φορές για λόγους ευκολίας και για να αναφέρεται τόσο στις Δραστηριότητες όσο και στους Πόρους συνολικά.

Το Moodle προσφέρει πολλούς τύπους δραστηριοτήτων και πόρων, οι οποίοι υποστηρίζουν τη συνεργατική μάθηση, την αξιολόγηση από ομοτίμους, τον αυτοαναστοχασμό, την ενεργό συμμετοχή, την εξερεύνηση, τον πειραματισμό, την αξιολόγηση και πολλά άλλα.


Κάθε τύπος έχει ξεχωριστό εικονίδιο το οποίο ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα με το θέμα εμφάνισης του ιστότοπου. Για μια δραστηριότητα ή πόρο οι διδάσκοντες μπορούν να ορίσουν κριτήρια για την ολοκλήρωσης. Αυτό σας βοηθά να παρακολουθείτε είτε την πρόοδο σας σε ένα μάθημα.

5. Αλληλεπίδραση με το περιεχόμενο

τεστ

6. Μπλοκ

Τα Μπλοκ του Moodle είναι αρθρωτές μονάδες περιεχομένου και λειτουργιών. Μπορούν να προστεθούν στη στήλη μπλοκ του μαθήματος αλλά και σε άλλες περιοχές και γενικά σε οποιασδήποτε σελίδα στο Moodle (π.χ. Αρχική σελίδα και Ταμπλό). Οι διαχειριστές και οι διδάσκοντες ρυθμίζουν ποια μπλοκ θα εμφανίζονται καθολικά για όλους σε μια σελίδα Moodle ή μαθήματος. Αν οι διαχειριστές ή διδάσκοντες το επιτρέψουν τότε δίνεται η δυνατότητα και στους μαθητές να προθέτουν προσωπικά μπλοκ, τα οποία θα εμφανίζονται μόνο σε αυτούς.

Το Moodle παρέχει έναν αριθμό τυποποιημένων μπλοκ, όπως στατικό κείμενο, αναζήτηση στο φόρουμ, κατάσταση ολοκλήρωσης του μαθήματος κ.α. Υπάρχουν επίσης πολλά άλλα μπλοκ που μπορούν να εγκατασταθούν για την περαιτέρω επέκταση της λειτουργικότητας ενός ιστότοπου.

Θυμηθείτε ότι η πλευρική στήλη μπλοκ είναι συρταρωτή και μπορεί να χρειαστεί να την ενεργοποιήσετε κάνοντας κλικ στο εικονίδιο πάνω δεξιά για να την εμφανίσετε.

7. Μενού μαθήματος

Στην κορυφή της περιοχής μαθήματος βρίσκεται και το μενού μαθήματος όπου σας δίνει πρόσβαση σε διάφορες λειτουργίες. Το στοιχείο μενού Μάθημα είναι πάντοτε προεπιλεγμένο και εμφανίζει τις ενότητες με το περιεχόμενο του μαθήματος.


Ανάλογα με το πως έχει ρυθμιστεί ένα μάθημα και τον ρόλο σας σε αυτό μπορεί να εμφανίζονται και τα παρακάτω στοιχεία μενού:

Συμμετέχοντες - Η λίστα με αυτούς που συμμετέχουν σε ένα μάθημα

Βαθμοί - Σας δίνει πρόσβαση στο βαθμολόγιο του μαθήματος όπου βλέπετε αναλυτικά τους βαθμούς σας για τις δραστηριότητες

Διακριτικά - Εμφανίζει λίστα με τα διακριτικά (badges) που σας έχουν απονεμηθεί στο μάθημα

Προσόντα - Εμφανίζει λίστα με τα προσόντα (ή δεξιότητες)  που μπορεί να συνδέονται με το μάθημα

Περισσότερα - Άλλες ενέργειες που μπορεί να είναι διαθέσιμες στο μενού ενός μαθήματος

8. Συμμετέχοντες

Στη σελίδα μαθήματος "Συμμετέχοντες" εμφανίζονται όλοι οι χρήστες που είναι εγγεγραμμένοι σε ένα μάθημα. Χρησιμοποιώντας τα φίλτρα αναζήτησης και ονόματος μπορείτε να φιλτράρετε τη λίστα των συμμετεχόντων με διάφορους τρόπους προκείμενου βρείτε ευκολότερα τους χρήστες που αναζητάτε.

Δίπλα στο όνομα κάθε συμμετέχοντα βλέπετε χρήσιμες πληροφορίες όπως ο ρόλος, η ομάδες που ανήκει και η ημερομηνία τελευταίας πρόσβασης στο μάθημα. Στο πλαίσιο ενός μαθήματος Moodle κάθε χρήστης έχει ένα ρόλο στον οποίο αποδίδονται συγκεκριμένα δικαιώματα. Οι ποιο κοινοί ρόλοι είναι:

  • Μαθητής: Έχει πρόσβαση στο μάθημα, συμμετέχει ενεργά στο μάθημα υποβάλλοντας εργασίας, συζητώντας στα φόρουμ κτλ.
  • Περιορισμένος διδάσκων: Λειτουργεί ως βοηθός του διδάσκοντα με κύριες αρμοδιότητες τη βαθμολόγηση και υποστήριξη των μαθητών
  • Διδάσκων: Ο διδάσκων έχει πλήρη δικαιώματα στο πλαίσιο ενός μαθήματος και μπορεί να τροποποιεί το περιεχόμενο, να ρυθμίζει το βαθμολόγιο, τις εγγραφές μαθητών κ.α.

Πέρα από τους ρόλους οι συμμετέχοντες σε ένα μάθημα Moodle μπορούν να διαχωρίζονται σε ομάδες για την καλύτερη οργάνωση του μαθήματος και συνεργασία μεταξύ μαθητών και διδασκόντων.

9. Βαθμολογία μου

Το Moodle διαθέτει ένα εξελιγμένο σύστημα βαθμολόγησης που επιτρέπει στου διδάσκοντες να ορίσουν κλίμακες, κατηγορίες στοιχείων βαθμού και διαφορετικούς τρόπους συνάθροισης και υπολογισμού της συνολικής βαθμολογίας. Η βαθμολόγηση μπορεί να οριστεί για τα περισσότερα είδη δραστηριοτήτων όπως εργασίες, κουίζ, φόρουμ κ.α. όχι όμως για τους πόρους ενός μαθήματος Moodle.

Οι μαθητές έχουν πρόσβαση στο βαθμολόγιο ενός μαθήματος μέσω του συνδέσμου "Βαθμοί" της σελίδας μαθήματος. Εδώ εμφανίζεται η "Αναφορά χρήστη" όπου έχετε μια αναλυτική εικόνα για την κατάσταση της βαθμολογίας σας για κάθε δραστηριότητα αλλά και για το σύνολο του μαθήματος.

Σημείωση: Το σύστημα βαθμολόγησης του Moodle είναι ιδιαίτερα ευέλικτο και οι διδάσκοντες μπορούν να το ρυθμίσουν με διαφορετικούς τρόπους. Κάθε στοιχείο βαθμού μπορεί να έχει ξεχωριστό συντελεστή, πολλαπλά στοιχεία βαθμού μπορούν να ομαδοποιηθούν και η συνολική βαθμολογία μπορεί να υπολογιστεί με διάφορους τρόπους πέραν του απλού μέσου όρου. Οι διδάσκοντες θα πρέπει να φροντίσουν να ρυθμίζουν το βαθμολόγιο όσο το δυνατόν με πιο απλό τρόπο ή να ενημερώνουν τους εκπαιδευόμενους για το πως έχει ρυθμιστεί σε ένα μάθημα.

Μπορείτε επίσης να δείτε εποπτικά τις βαθμολογίες σε όλα τα μαθήματα που συμμετέχετε αλλάζοντας από το μενού στην επιλογή Αναφορά επισκόπησης (εναλλακτικά από το μενού χρήστη και επιλογή Βαθμοί).


10. Διακριτικά

Ένα Διακριτικά (badge, σήμα) είναι ένας τρόπος επιβράβευσης των εκπαιδευόμενων για την επίτευξη στόχων του μαθήματος αλλά και της συμμετοχής τους γενικά στο μάθημα. Μπορούν να απονεμηθούν με βάση μια ποικιλία επιλεγμένων κριτηρίων και είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την παιχνιδοποίηση (gamification) και την παρακίνηση των συμμετεχόντων σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον μάθησης. Τα διακριτικά στο Moodle συμμορφώνονται με το πρότυπο Open Badges, που σημαίνει ότι μπορούν να κοινοποιηθούν σε διαφορετικούς ιστότοπους εκτός της πλατφόρμας που έχουν εκδοθεί.

Τα διακριτικά απονέμονται στο πλαίσιο ενός μαθήματος αλλά και στο πλαίσιο του ιστότοπου συνολικά. Απονέμονται βάσει κριτηρίων που καθορίζονται από τους διδάσκοντες ή διαχειριστές και μπορούν να περιλαμβάνουν μια ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως η επιτυχία σε ένα κουίζ, η υποβολή μιας εργασίας, η συμμετοχή σε ένα φόρουμ ή ακόμη και ένας συνδυασμός αυτών. Η ευελιξία του Moodle επιτρέπει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων. Μπορούν επίσης και να χρησιμοποιηθούν και για να σημάνουν την επιτυχή ολοκλήρωση ενός μαθήματος αντί κάποιου πιστοποιητικού.

Πατώντας το στοιχείο μενού Διακριτικά στη σελίδα ενός μαθήματος θα εμφανιστεί σελίδα με τα διακριτικά που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του μαθήματος. Εδώ εμφανίζονται βασικές πληροφορίες για αυτό όπως όνομα, περιγραφή και τα κριτήρια απόκτησης.

Προσέξτε ότι εδώ εμφανίζονται όλα τα διακριτικά του μαθήματος, ακόμα και αυτά που δεν έχετε αποκτήσει. Αυτά που έχετε λάβει είναι αυτό όπου εμφανίζεται η ημερομηνία απόκτησης στη στήλη "Εκδόθηκαν σε μένα".

Τα διακριτικά που έχετε αποκτήσει εμφανίζονται και στη σελίδα προφίλ σας και είναι ορατά (αν το επιλέξετε) στους υπόλοιπους. Προσέξτε ότι εδώ εμφανίζονται όλα τα διακριτικά που έχετε λάβει στο πλαίσιο των μαθημάτων που συμμετέχετε καθώς και αυτά που τυχόν λάβατε στο πλαίσιο του ιστότοπου.


Από το μενού χρήστη Προτιμήσεις > Διαχείριση διακριτικών οι χρήστες μπορούν να διαχειριστούν το σύνολο των διακριτικών που έχουν αποκτήσει. Οι χρήστες μπορούν να ελέγχουν την ορατότητα σε άλλους των διακριτικών τους και μπορούν επίσης να τα κατεβάσουν ή να τα προωθήσουν σε ένα εξωτερικό σακίδιο. Ένα εξωτερικό σακίδιο είναι ένας ψηφιακός χώρος αποθήκευσης και προβολής σημάτων που έχουν αποκτηθεί από πολλούς ιστότοπους ή πηγές.


11. Προσόντα και Σχέδια μάθησης

Τα Προσόντα (Competencies) περιγράφουν το επίπεδο κατανόησης ή επάρκειας ενός μαθητή σε ορισμένες δεξιότητες που σχετίζονται με ένα αντικείμενο. Με το Moodle, είναι δυνατή η δημιουργία και η εφαρμογή πλαισίων (competency frameworks) για την αξιολόγηση με βάση τις ικανότητες καθώς και διαδρομών ή σχεδίων μάθησης (learning paths) που οδηγούν στην ολοκλήρωση ενός πλαισίου. Τα προσόντα (ή δεξιότητες) σε ένα πλαίσιο μπορούν να συνδεθούν με την ολοκλήρωση δραστηριοτήτων ή και ολόκληρων μαθημάτων.

Μέσω της σελίδας Προσόντα οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να δουν τα προσόντα που συνδέονται με ένα μάθημα και πληροφορίες για το καθένα όπως με ποιες δραστηριότητες και σχέδια μάθησης συνδέεται.