Πόροι του Moodle

Ιστότοπος: Μάθε το gov.gr
Μάθημα: Moodle LMS για εκπαιδευόμενους
Βιβλίο: Πόροι του Moodle
Εκτυπώθηκε από: Επισκέπτης (Guest user)
Ημερομηνία: Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2024, 10:38 PM

1. Τι είναι οι πόροι

Οι πόροι (resources) στο Moodle είναι στοιχεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας εκπαιδευτικός για να υποστηρίξει τη μάθηση, όπως μια σελίδα, ένα αρχείο ή ένας σύνδεσμος. Οι πόροι γενικά αποσκοπούν στην παρουσίαση και κατανάλωση περιεχομένου σε αντίθεση με τις δραστηριότητες όπου υπάρχει πάντοτε κάποιο είδος αλληλεπίδρασης. Τεχνικά ένας πόρος μπορεί να έχει παρακολούθηση ολοκλήρωσης και να προστεθεί στα κριτήρια ολοκλήρωσης του μαθήματος αλλά δεν μπορεί να προστεθεί στο βαθμολόγιο.

Το Moodle υποστηρίζει μια σειρά από τύπους πόρων τους οποίους οι εκπαιδευτικοί μπορούν να προσθέσουν στα μαθήματά τους. Οι διαχειριστές ενός ιστότοπου Moodle μπορούν να εγκαταστήσουν και άλλα είδη πόρων που έχουν αναπτυχθεί από τρίτους.

Στο θέμα εμφάνισης Boost του Moodle οι πόροι έχουν μπλε χρώμα. Παρακάτω αναφέρουμε επιγραμματικά τα είδη πόρων που διαθέτει το Moodle, ενώ με έντονη γραφή έχουν σημειωθεί οι πιο κοινοί τύπου δραστηριοτήτων που είναι πιθανότερο να συναντήσετε.

  • Αρχείο (File) - Ανάρτηση αρχείων
  • Φάκελος (Folder) - Ανάρτηση πολλαπλών αρχείων σε δομή φακέλου
  • Διεύθυνση URL - Σύνδεσμος σε ιστοσελίδες και πολυμέσα στο διαδίκτυο
  • Σελίδα (Page) - Μια σελίδα με κείμενο και πολυμέσα
  • Βιβλίο (Book) - Πολλαπλές σελίδες οργανωμένες σε κεφάλαια
  • Ταμπέλα (Text and Media) - Προσθήκη κειμένου και πολυμέσων στη σελίδα μαθήματος
  • Πακέτο περιεχομένου IMS

2. Αρχείo

Ο τύπος πόρου Αρχείο (File) επιτρέπει σε έναν διδάσκοντα να παρέχει ένα αρχείο ως πόρο του μαθήματος. Όπου είναι δυνατόν, το αρχείο θα εμφανιστεί στη σελίδα του περιηγητή διαφορετικά θα γίνει η λήψη του. Σημειώστε ότι οι μαθητές πρέπει να έχουν το κατάλληλο λογισμικό στους υπολογιστές τους για να ανοίξουν το αρχείο.

Ένα αρχείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

  • Για το διαμοιρασμό παρουσιάσεων.
  • Για την παροχή επιπλέον υλικού μελέτης
  • Για την παροχή πρότυπων (π.χ. Photoshop .psd), έτσι ώστε οι μαθητές να μπορούν να τα επεξεργαστούν και να τα υποβάλουν προς αξιολόγηση

> Περισσότερα για τον πόρο Αρχείο

3. Φάκελος

Ο πόρος Φακέλου (Folder) επιτρέπει σε ένα διδάσκοντα να εμφανίσει έναν αριθμό από σχετικά αρχεία μέσα σε έναν μόνο φάκελο, μειώνοντας τη συνεχή κύλιση της σελίδας του μαθήματος.

Ένας φάκελος μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

  • Για μια σειρά από αρχεία πάνω σε ένα θέμα, για παράδειγμα ένα σύνολο από περασμένα θέματα εξετάσεων ή μια συλλογή από αρχεία εικόνων για χρήση σε έργα ομάδων μαθητών.
  • Για να παρέχει ένα κοινόχρηστο χώρο μεταφόρτωσης αρχείων από διδάσκοντες, πάνω στη σελίδα του μαθήματος (κρατώντας το φάκελο κρυφό από τους μαθητές).

Οι μαθητές μπορούν να κάνουν λήψη του φακέλου σε μορφή συμπιεσμένου αρχείου πατώντας το κουμπί Λήψη φακέλου ή να κάνουν λήψη μεμονωμένα αρχεία κάνοντας κλικ πάνω στο όνομά τους.

> Περισσότερα για τον πόρο Φάκελος

4. Σύνδεσμος URL

Ο πόρος URL παρέχει έναν σύνδεσμο στο διαδίκτυο ως πόρο μαθήματος. Οτιδήποτε είναι ελεύθερα διαθέσιμο στο διαδίκτυο, όπως έγγραφα, εικόνες και βίντεο, μπορεί να συνδεθεί η διεύθυνση URL και δε χρειάζεται να είναι η αρχική σελίδα ενός ιστότοπου.


Υπάρχουν διάφορες επιλογές εμφάνισης της διεύθυνσης URL, όπως ενσωματωμένη ή άνοιγμα σε νέο παράθυρο και άλλες επιλογές για προχωρημένους.

Σημειώστε ότι οι διευθύνσεις URL μπορούν επίσης να προστεθούν σε οποιονδήποτε άλλο πόρο ή τύπο δραστηριότητας μέσω του επεξεργαστή κειμένου.

> Περισσότερα για τον πόρο URL

5. Σελίδα

Η Σελίδα (Page) επιτρέπει σε έναν διδάσκοντα να δημιουργήσει περιεχόμενο σε μορφή ιστοσελίδας χρησιμοποιώντας έναν επεξεργαστή κειμένου. Μια σελίδα μπορεί να εμφανίσει κείμενο, εικόνες, ήχο, βίντεο, συνδέσμους ιστού και ενσωματωμένο κώδικα, όπως χάρτες Google.

Τα πλεονεκτήματα χρήσης της Σελίδας αντί του Αρχείου περιλαμβάνουν την ευκολότερη πρόσβαση (για παράδειγμα σε χρήστες κινητών συσκευών) και την ευκολότερη ενημέρωση. Για μεγάλες ποσότητες περιεχομένου, συνιστάται χρήση του Βιβλίου αντί της σελίδας.

Μια σελίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

  • Για παρουσίαση των όρων και προϋποθέσεων ενός μαθήματος ή μιας περίληψης της ύλης του μαθήματος.
  • Για ενσωμάτωση μερικών αρχείων βίντεο ή ήχου μαζί με κάποιο επεξηγηματικό κείμενο.

> Περισσότερα για τον πόρο Σελίδα

6. Βιβλίο

Το Βιβλίο (Book) δίνει τη δυνατότητα σε έναν διδάσκοντα να δημιουργήσει έναν πόρο πολλαπλών σελίδων οργανωμένο σε ενότητες (ή κεφάλαια). Τα βιβλία μπορούν να περιέχουν κείμενο και αρχεία πολυμέσων (όπως και οι σελίδες) και είναι χρήσιμα για την εμφάνιση μεγαλύτερων αποσπασμάτων πληροφοριών που μπορούν να αναλυθούν σε ενότητες. Η πλοήγηση στις ενότητες γίνεται με κουμπιά πλοήγησης ή από τον πίνακα περιεχομένων της δεξιάς στήλης.

Ένα βιβλίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

  • Για να εμφανίσει υλικό μελέτης χωρισμένο σε ενότητες
  • Για τη δημιουργία εγχειριδίων χρήσης

Μια χρήσιμη λειτουργία του Βιβλίου είναι η δυνατότητα εκτύπωσης και λήψης σε μορφή PDF ολόκληρου του βιβλίου ή του τρέχοντος κεφαλαίου.

> Περισσότερα για τον πόρο Βιβλίο

7. Ταμπέλα

Η ταμπέλα επιτρέπει την εισαγωγή κειμένου και πολυμέσων στη σελίδα του μαθήματος και αν χρησιμοποιηθούν προσεκτικά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της εμφάνισης του.

Οι ταμπέλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

  • Για να διαχωρίσουν μια λίστα δραστηριοτήτων με μια επικεφαλίδα ή μια εικόνα.
  • Για να εμφανίσουν ένα ενσωματωμένο αρχείο ήχου ή βίντεο στη σελίδα του μαθήματος.
  • Για να προσθέσουν μια σύντομη περιγραφή σε μια ενότητα μαθήματος.

Οι διδάσκοντες μπορούν να προσθέσουν κείμενο και πολυμέσα στην αρχή κάθε ενότητας, χωρίς να εισάγουν κάποιο πόρο τύπου ταμπέλα, με επεξεργασία του ειδικού πεδίου Περιγραφή που υπάρχει σε κάθε ενότητα όπως φαίνεται στο παράδειγμα παρακάτω.


> Περισσότερα για τον πόρο Ταμπέλα

8. Πακέτο περιεχομένου IMS

Ένα πακέτο περιεχομένου IMS είναι μια συλλογή αρχείων που συσκευάζονται σύμφωνα με ένα συμφωνημένο πρότυπο, ώστε να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε διαφορετικά συστήματα. Ο πόρος IMS επιτρέπει σε
αυτά τα πακέτα περιεχομένου να φορτωθούν ως ένα αρχείο .zip.

Το περιεχόμενο συνήθως εμφανίζεται σε διάφορες σελίδες, με δυνατότητα πλοήγησης μεταξύ των σελίδων. Υπάρχουν διάφορες επιλογές για την εμφάνιση του περιεχομένου σε ένα pop-up παράθυρο, με έναν πίνακα περιεχομένων, με κουμπιά πλοήγησης, κ.λπ. Ένα πακέτο περιεχομένου IMS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρουσίαση πολυμέσων και κινούμενων εικόνων.

> Περισσότερα για τον πόρο πακέτο IMS