Δραστηριότητες του Moodle

Ιστότοπος: Μάθε το gov.gr
Μάθημα: Moodle LMS για εκπαιδευόμενους
Βιβλίο: Δραστηριότητες του Moodle
Εκτυπώθηκε από: Επισκέπτης (Guest user)
Ημερομηνία: Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2024, 6:15 PM

1. Τι είναι οι δραστηριότητες

Στην ορολογία του Moodle, μια Δραστηριότητα (Activity), όπως τα Φόρουμ ή τα Κουίζ, σημαίνει κάτι στο οποίο οι μαθητές μπορούν να συνεισφέρουν και να αλληλεπιδράσουν με άλλους μαθητές ή με τους διδάσκοντες. Για το λόγο αυτό, μια Δραστηριότητα συχνά αντιπαραβάλλεται με έναν Πόρο, όπως ένα Αρχείο ή μια Σελίδα. Επιπλέον, για τις περισσότερες δραστηριότητες υπάρχει η δυνατότητα να προστεθούν στο βαθμολόγιο του μαθήματος.

Το Moodle διαθέτει ένα σύνολο 16 τύπων δραστηριοτήτων που οι διδάσκοντες μπορούν να προσθέσουν στα μαθήματά τους. Υπάρχουν επίσης και άλλοι τύποι δραστηριοτήτων ή πόρων που έχουν αναπτυχθεί από τρίτους και μπορούν να εγκαταστήσουν οι διαχειριστές ως πρόσθετα σε έναν ιστότοπο Moodle.

Στο προεπιλεγμένο θέμα εμφάνισης Boost του Moodle, οι δραστηριότητες κωδικοποιούνται χρωματικά και κατά μια έννοια γίνεται μια, όχι απαραίτητα αυστηρή, ταξινόμηση σε 4 βασικές ομάδες. Παρακάτω αναφέρουμε επιγραμματικά τις δραστηριότητες του Moodle. Με έντονη γραφή έχουν σημειωθεί οι πιο κοινοί τύπου δραστηριοτήτων που είναι πιθανότερο να συναντήσετε σε μαθήματα Moodle.

Αξιολόγησή
  • Ανάθεση εργασίας (Assignment) - Ανάθεση και υποβολή εργασιών με βαθμολόγηση
  • Κουίζ (Quiz) - Ερωτήσεις κλειστού τύπου με αυτόματη βαθμολόγηση
  • Εργαστήριο (Workshop) - Εργασία με αξιολόγηση από ομότιμους (peer assesement)
Ανατροφοδότηση και συλλογή δεδομένων
  • Ανατροφοδότηση (Feedback) - Δημιουργία και διεξαγωγή ερευνών, ερωτηματολογίων και τη συλλογή ανατροφοδότησης
  • Επιλογή (Choice) - Γρήγορη ψηφοφορία μιας ερώτησης
  • Έρευνα (Survey) - Για έρευνες και συλλογή δεδομένων βάση προεπιλεγμένων προτύπων ερωτηματολογίων
  • Συνομιλία (Chat) - Δωμάτια γραπτής συνομιλίας σε πραγματικό χρόνο
Επικοινωνία, συμμετοχή και συνεισφορά
  • Φόρουμ (Forum) - Φόρουμ συζητήσεων
  • Γλωσσάριο (Glossary) - Λεξικό όρων
  • Βάση Δεδομένων (Database) - Συλλογή δεδομένων σε δομημένη μορφή
  • Wiki - Συνεργατικά έγγραφα
Μαθησιακά αντικειμένα
  • Διδασκαλία (Lesson) - Ευέλικτος τρόπος παράδοσης περιεχομένου με διακλαδώσεις
  • Εξωτερικό εργαλείο (External tool) - Ενσωμάτωση στο Moodle μαθησιακών πόρων και δραστηριοτήτων συμβατών με το πρότυπο LTI
  • H5P - Δημιουργία και ενσωμάτωση στο Moodle των διαδραστικών μαθησιακών αντικειμένων H5P.
  • Πακέτο SCORM - Συμπερίληψη πακέτων SCORM ως περιεχόμενο μαθημάτων
Εξωτερικά συστήματα
  • BigBlueButton - Πλατφόρμα εικονικής τάξης και τηλεδιασκέψεων

2. Εργασία

Ο τύπος δραστηριότητας Ανάθεση εργασίας (Assignment) ή απλά Εργασία επιτρέπει σε έναν διδάσκοντα να αναθέτει εργασίες, να συλλέγει τις απαντήσεις και να παρέχει βαθμούς και ανατροφοδότηση. Οι μαθητές μπορούν να υποβάλουν οποιοδήποτε ψηφιακό περιεχόμενο (αρχεία), όπως έγγραφα επεξεργαστών κειμένου, υπολογιστικά φύλλα, εικόνες ή ήχους και βίντεο κλιπ. Εναλλακτικά, ή επιπλέον, η εργασία μπορεί να απαιτεί από τους μαθητές να πληκτρολογούν κείμενο απευθείας στον επεξεργαστή κειμένου.


Μια εργασία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να υπενθυμίσει στους μαθητές αναθέσεις «πραγματικού κόσμου», που οφείλουν να ολοκληρώσουν εκτός σύνδεσης, όπως έργα τέχνης, και συνεπώς να μην απαιτούν οποιοδήποτε ψηφιακό περιεχόμενο.

Οι μαθητές μπορούν να υποβάλουν εργασίες ατομικά ή ως μέλη μιας ομάδας. Κατά την εξέταση των εργασιών, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αφήνουν σχόλια ανατροφοδότησης και να ανεβάζουν αρχεία, όπως βαθμολογημένες υποβολές μαθητών, έγγραφα με σχόλια ή με ηχογραφημένη προφορική ανατροφοδότηση. Οι αναθέσεις μπορούν να βαθμολογηθούν χρησιμοποιώντας μια αριθμητική ή προσαρμοσμένη κλίμακα ή μια προχωρημένη μέθοδο βαθμολόγησης όπως μια ρουμπρίκα (Κλίμακα Διαβαθμισμένων Κριτηρίων, rubric). Οι τελικοί βαθμοί καταγράφονται στο βαθμολόγιο.

Οι διδάσκοντες μπορούν να ορίσουν χρονικούς περιορισμούς για την έναρξη και λήψη των υποβολών αλλά και περιορισμός για το πλήθος προσπαθειών, το είδος και μέγεθος αρχείων, το ελάχιστον πλήθος λέξεων σε μια υποβολή κειμένου.

> Περισσότερα στο βιβλίο Οδηγός για τη δραστηριότητα Ανάθεση Εργασίας

3. Κουίζ

Η δραστηριότητα Κουίζ επιτρέπει σε έναν διδάσκοντα να δημιουργεί κουίζ που περιλαμβάνουν ερωτήσεις διαφόρων τύπων, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών επιλογών, αντιστοίχισης, σύντομης απάντησης, αριθμητικές, κειμένου κ.α.


Ο διδάσκοντας μπορεί να επιτρέψει την πολλαπλές προσπάθειες του κουίζ, με τις ερωτήσεις να ανακατεύονται ή να επιλέγονται τυχαία από την τράπεζα ερωτήσεων. Μπορεί επιπλέον να οριστεί χρονικό όριο.

Η συνολική βαθμολογία κάθε προσπάθειας υπολογίζεται αυτόματα και καταγράφεται στο βαθμολόγιο. Αν στο κουίζ υπάρχουν και ερωτήσεις ανοιχτού τύπου τότε αυτές θα πρέπει να τις βαθμολογήσουν οι διδάσκοντες σε μεταγενέστερο χρόνο και τότε θα συνυπολογιστούν στην τελική βαθμολογία.

Ο διδάσκοντας μπορεί να επιλέξει πότε και αν οι υποδείξεις, η ανατροφοδότηση και οι σωστές απαντήσεις θα εμφανίζονται στους μαθητές.


Τα κουίζ μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

  • Ως αξιολόγηση της κατανόησης της ύλης από τους μαθητές
  • Ως ενδιάμεση ή τελική αξιολόγηση
  • Ως εξετάσεις στο τέλος του μαθήματος
  • Ως εργαλείο αυτο-αξιολόγησης και άμεσης ανατροφοδότησης

> Περισσότερα για τη δραστηριότητα Κουίζ

4. Εργαστήριο

Η δραστηριότητα Εργαστήριο (Workshop) επιτρέπει τη συλλογή, την ανασκόπηση και την αξιολόγηση της εργασίας των μαθητών από συμμαθητές τους ή ομότιμους (peer assessment). Όπως και με την Ανάθεση εργασίας, εδώ οι μαθητές μπορούν να υποβάλουν οποιοδήποτε ψηφιακό περιεχόμενο ή να πληκτρολογήσουν κείμενο χρησιμοποιώντας τον επεξεργαστή κειμένου. Οι υποβολές αξιολογούνται χρησιμοποιώντας μια φόρμα αξιολόγησης πολλαπλών κριτηρίων που ορίζεται από τον διδάσκοντα.

Η μαθητές, αφού υποβάλουν για τον εαυτό τους, αξιολογούν τις υποβολές των ομότιμων τους με βάσει πάντοτε τα ορισμένα κριτήρια αξιολόγησης. Οι μαθητές λαμβάνουν δύο βαθμούς: ένα βαθμό για την υποβολή τους και έναν βαθμό για την αξιολόγηση των ομότιμων τους. Οι δυο αυτοί βαθμοί καταγράφονται στο Βαθμολόγιο.

Ο βαθμός για την υποβολή υπολογίζεται απλά ως ο μέσος όρος όλων των βαθμών που έχουν λάβει από τους ομότιμους τους.

Αντίθετα, ο βαθμός για την αξιολόγηση των ομότιμων προσπαθεί να εκτιμήσει την ποιότητα των αξιολογήσεων που έδωσε ο συμμετέχων στους συμμαθητές του. Αυτός ο βαθμός υπολογίζεται με ειδικό αλγόριθμο που κρύβεται μέσα στη δραστηριότητα Εργαστήριο.

> Περισσότερα για τη δραστηριότητα Εργαστήριο

5. Ανατροφοδότηση

Η Ανατροφοδότηση (Feedback) επιτρέπει σε ένα διδάσκοντα να δημιουργήσει μια προσαρμοσμένη έρευνα ή ερωτηματολόγιο για τη συλλογή απαντήσεων από τους συμμετέχοντες χρησιμοποιώντας μια ποικιλία τύπων ερωτήσεων, συμπεριλαμβανομένων των πολλαπλών επιλογών, ναι/όχι ή εισαγωγή κειμένου.

Οι απαντήσεις μπορεί να είναι ανώνυμες και τα αποτελέσματα μπορούν να παρουσιαστούν σε όλους τους συμμετέχοντες ή να περιοριστούν μόνο στους διδάσκοντες.

Οι δραστηριότητες ανατροφοδότησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

  • Για ανατροφοδότηση και αξιολογήσεις μαθημάτων, συμβάλλοντας στη βελτίωση του περιεχομένου των μελλοντικών συμμετεχόντων
  • Για να επιτρέπουν σε συμμετέχοντες να εγγραφούν σε μαθήματα, εκδηλώσεις κλπ.
  • Για έρευνες, ερωτηματολόγια και γενικά συλλογή πληροφοριών από τους συμμετέχοντες κλπ.
  • Για έρευνες κατά του εκφοβισμού στις οποίες οι μαθητές μπορούν να αναφέρουν περιστατικά ανώνυμα

> Περισσότερα για τη δραστηριότητα Ανατροφοδότηση

6. Επιλογή

Η Επιλογή (Choice) δίνει τη δυνατότητα σε έναν διδάσκοντα να υποβάλει μία μόνο ερώτηση και να προσφέρει μια επιλογή πιθανών αποκρίσεων. Τα αποτελέσματα επιλογής μπορούν να δημοσιευθούν αφού οι μαθητές απαντήσουν, μετά από μια συγκεκριμένη ημερομηνία, ή καθόλου. Τα αποτελέσματα μπορεί να δημοσιεύονται με εμφάνιση του ονόματος των συμμετεχόντων ή ανώνυμα (φυσικά οι διδάσκοντες βλέπουν πάντα τα ονόματα στις απαντήσεις τους).


Μια δραστηριότητα επιλογής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

  • Ως μια γρήγορη δημοσκόπηση πάνω σε ένα θέμα
  • Για γρήγορο έλεγχο της κατανόησης μιας έννοιας από τους μαθητές
  • Για να διευκολυνθεί η λήψη αποφάσεων από τους μαθητές, για παράδειγμα, να ψηφίσουν για μια κατεύθυνση για το μάθημα.

7. Έρευνα

Η δραστηριότητα Έρευνα (Survey) παρέχει μια σειρά σταθμισμένων εργαλείων ερευνών (π.χ. ATTLS, COLLES) που έχουν φανεί χρήσιμα στην αξιολόγηση και την παρακίνηση της μάθησης σε διαδικτυακά περιβάλλοντα.

Σημειώστε ότι αυτά τα εργαλεία έρευνας είναι προ-συμπληρωμένα με ερωτήσεις και δεν επιτρέπουν την εισαγωγή ερωτήσεων. Οι διδάσκοντες που επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους έρευνα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον τύπο δραστηριότητας Ανατροφοδότηση.

> Περισσότερα για τη δραστηριότητα Έρευνα

8. Φόρουμ

Η δραστηριότητα Φόρουμ (Forum) δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να έχουν ασύγχρονες συζητήσεις (δηλαδή συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα σε μια εκτεταμένη χρονική περίοδο).


Υπάρχουν αρκετοί τύποι φόρουμ, όπως ένα τυπικό φόρουμ όπου οποιοσδήποτε μπορεί να ξεκινήσει μια νέα συζήτηση, ένα φόρουμ όπου κάθε μαθητής μπορεί να αναρτήσει ακριβώς μια συζήτηση ή ένα φόρουμ ερώτησης και απάντησης όπου οι μαθητές πρέπει πρώτα να αναρτήσουν προτού να μπορούν να δουν τις αναρτήσεις των άλλων μαθητών. Ένας διδάσκων μπορεί να επιτρέψει αρχεία να επισυνάπτονται σε αναρτήσεις φόρουμ. Επισυναπτόμενες εικόνες εμφανίζονται στην ανάρτηση του φόρουμ.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να εγγραφούν (subscribe) σε ένα φόρουμ ή σε μεμονωμένα θέματα για να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για νέες αναρτήσεις. Ένας διδάσκων μπορεί να ορίσει την εγγραφή ως προαιρετική, υποχρεωτική, αυτόματη ή να εμποδίσει την εγγραφή εντελώς. Αν απαιτείται, οι διδάσκοντες μπορούν να ορίσουν όρια στον αριθμό αναρτήσεων μέσα σε δεδομένο χρονικό διάστημα, για να αποτρέψει άτομα από το να κυριαρχήσουν στις συζητήσεις.


Εφόσον ρυθμιστεί από τους διδάσκοντες, οι αναρτήσεις σε ένα φόρουμ μπορούν να βαθμολογηθούν από διδάσκοντες ή μαθητές (αξιολόγηση από ομότιμους). Οι βαθμολογίες μπορούν να συναθροιστούν για να σχηματίσουν έναν τελικό βαθμό που καταγράφεται στο βαθμολόγιο.


Τα φόρουμ μπορούν να έχουν πολλές χρήσεις, όπως ως:

  • Ένας κοινωνικός χώρος ώστε οι μαθητές να γνωριστούν
  • Για ανακοινώσεις ενός μαθήματος (με χρήση ενός φόρουμ ανακοινώσεων με υποχρεωτική εγγραφή)
  • Για συζήτηση του περιεχομένου του μαθήματος ή ανάγνωση υλικού
  • Ως ανάθεση εργασίας όπου οι συμμετέχοντες θα βαθμολογηθούν στο περιεχόμενο της ανάρτησης τους
  • Για συζήτηση μόνο για διδάσκοντες (με χρήση κρυφού φόρουμ)
  • Ένα κέντρο βοήθειας όπου εκπαιδευτές και μαθητές μπορούν να δώσουν συμβουλές

9. Γλωσσάρι

Το Γλωσσάρι ή Γλωσσάριο (Glossary) επιτρέπει στους συμμετέχοντες να δημιουργούν και να διατηρούν μια λίστα ορισμών, όπως ένα λεξικό, ή να συλλέγουν και να οργανώνουν πόρους ή πληροφορίες.  Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν ή να περιηγηθούν στις καταχωρήσεις αλφαβητικά ή ανά κατηγορία, ημερομηνία ή συγγραφέα. Οι καταχωρήσεις μπορούν να εγκρίνονται από προεπιλογή ή να απαιτούν έγκριση από έναν διδάσκοντα προτού να είναι ορατές από όλους. Ένας διδάσκων μπορεί να επιτρέψει την επισύναψη αρχείων σε καταχωρήσεις γλωσσάριου. Οι συνδεδεμένες εικόνες εμφανίζονται στην καταχώρηση.


Εάν είναι ενεργοποιημένο το φίλτρο αυτόματης δημιουργίας συνδέσμων γλωσσαρίου, οι καταχωρήσεις θα συνδέονται αυτόματα όπου οι λέξεις και/ή οι φράσεις της έννοιας εμφανίζονται μέσα στο μάθημα. Ένας διδάσκων μπορεί να επιτρέψει σχόλια στις καταχωρήσεις. Οι καταχωρήσεις μπορούν επίσης να αξιολογηθούν από διδάσκοντες ή μαθητές (αξιολόγηση από ομότιμους). Οι αξιολογήσεις μπορούν να συναθροιστούν για να σχηματίσουν έναν τελικό βαθμό που καταγράφεται στο βαθμολόγιο.

Τα γλωσσάρια έχουν πολλές χρήσεις, όπως:

  • Μια συνεργατική τράπεζα βασικών όρων
  • Ένας χώρος «Γνωριμία μαζί σας» όπου οι νέοι μαθητές προσθέτουν το όνομά τους και τα προσωπικά τους στοιχεία
  • Ένα βοήθημα «Χρήσιμες συμβουλές» με βέλτιστες πρακτικές σε ένα πρακτικό θέμα
  • Μια κοινόχρηστη περιοχή για χρήσιμα βίντεο, εικόνες ή αρχεία ήχου

10. Βάση Δεδομένων

Η Βάση Δεδομένων (Database) επιτρέπει στους συμμετέχοντες να δημιουργούν, να συντηρούν και να κάνουν αναζητήσεις μέσα από μια συλλογή καταχωρήσεων (records). Η δομή των καταχωρήσεων ορίζεται από τον διδάσκοντα ως ένα πλήθος από πεδία. Οι τύποι των πεδίων συμπεριλαμβάνουν πλαίσια επιλογής, κουμπιά μοναδικής επιλογής, πτυσσόμενα μενού, περιοχές κειμένου, διευθύνσεις ιστού URL, εικόνες και ανεβασμένα αρχεία.


Ένας διδάσκων μπορεί να επιτρέψει σχόλια στις καταχωρήσεις. Οι καταχωρήσεις μπορούν επίσης να βαθμολογούνται από διδάσκοντες ή μαθητές (αξιολόγηση από ομότιμους). Οι βαθμολογίες μπορούν να συναθροίζονται για να διαμορφώσουν έναν τελικό βαθμό, ο οποίος εγγράφεται στο βαθμολόγιο.

Οι δραστηριότητες βάσεων δεδομένων έχουν πολλές χρήσεις, όπως:

  • Μια συνεργατική συλλογή από συνδέσμους ιστού, βιβλία, κριτικές βιβλίων, αναφορές σε περιοδικά κλπ.
  • Για εμφάνιση φωτογραφιών, αφισών, ιστοτόπων ή ποιημάτων δημιουργημένων από μαθητές, για σχολιασμό και κριτικές από ομότιμους.

11. Wiki

Η δραστηριότητας Wiki (ουίκι ή γουίκι) επιτρέπει στους συμμετέχοντες να προσθέτουν και να επεξεργάζονται μια συλλογή από σελίδες με κείμενο και πολυμέσα. Ένα wiki μπορεί να είναι συνεργατικό, με τον καθένα να μπορεί να το επεξεργαστεί ή μεμονωμένο, όπου ο καθένας έχει το δικό του wiki το οποίο μόνο αυτός μπορεί να επεξεργαστεί. Ένα ιστορικό προηγούμενων εκδόσεων κάθε σελίδας στο wiki διατηρείται, αναφέροντας τις επεξεργασίες που γίνονται από κάθε συμμετέχοντα.


Τα Wikis έχουν πολλές χρήσεις, όπως:

  • Για ομαδικές σημειώσεις διαλέξεων ή οδηγούς μελέτης,
  • Για τους διδάσκοντες για να σχεδιάσουν ένα σχέδιο εργασίας ή την ατζέντα συνάντησης,
  • Για τους μαθητές για να συγγράψουν συνεργατικά ένα ηλεκτρονικό βιβλίο, δημιουργώντας περιεχόμενο σε ένα θέμα που καθορίζεται από τον εκπαιδευτικό τους,
  • Για συνεργατική δημιουργία ιστοριών ή ποίησης, όπου κάθε συμμετέχων γράφει μια γραμμή ή στίχο,
  • Ως προσωπικό σημειωματάριο και βοήθημα μελέτης.

12. Συνομιλία

Με τη δραστηριότητας Συνομιλία (Chat) δημιουργούνται εντός των μαθημάτων δωμάτια γραπτής συνομιλίας (chat rooms) και επιτρέπει στους συμμετέχοντες να έχουν συζητήσεις σε πραγματικό χρόνο. Η συνομιλία μπορεί να είναι μια δραστηριότητα για μια μόνο φορά ή μπορεί να επαναλαμβάνεται την ίδια ώρα κάθε μέρα ή κάθε εβδομάδα. Οι σύνοδοι (ή συνεδρίες) γραπτής συνομιλίας αποθηκεύονται και μπορούν να γίνουν διαθέσιμες για να τις βλέπουν όλοι ή να περιορίζονται σε χρήστες με δυνατότητα προβολής καταγραφών γραπτής συνομιλίας.


Οι συνομιλίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες όταν η ομάδα που συνομιλεί δεν είναι σε θέση να συναντάται πρόσωπο με πρόσωπο, όπως:

  • Τακτικές συναντήσεις μαθητών που συμμετέχουν σε μαθήματα εντός σύνδεσης, για να τους επιτρέψουν να μοιραστούν εμπειρίες με άλλους στο ίδιο μάθημα αλλά σε διαφορετική τοποθεσία,
  • Ένας μαθητής που προσωρινά δεν μπορεί να παρευρεθεί προσωπικά, για να συνομιλεί με τον δάσκαλό του για να προλάβει μια εργασία,
  • Οι μαθητές υπό πρακτική εξάσκηση για να συγκεντρωθούν και να συζητήσουν τις εμπειρίες τους μεταξύ τους και με τον δάσκαλό τους,
  • Μια σύνοδος ερωτήσεων και απαντήσεων με έναν προσκεκλημένο ομιλητή σε διαφορετική τοποθεσία,
  • Σύνοδοι για να βοηθήσουν τους μαθητές να προετοιμαστούν για εξετάσεις όπου ο διδάσκων, ή άλλοι μαθητές, θα θέτουν παραδείγματα ερωτήσεων.

> Περισσότερα για τη δραστηριότητα Συνομιλία

13. Διδασκαλία

Η δραστηριότητα Διδασκαλία (Lesson) επιτρέπει σε ένα διδάσκοντα να διαθέσει περιεχόμενο με ενδιαφέροντες και ευέλικτους τρόπους. Μια Διδασκαλία μοιάζει αρκετά με τον πόρο Βιβλίο: μπορεί να περιέχει πολυμεσικό περιεχόμενο οργανωμένο σε ενότητες. Στη Διδασκαλία όμως μπορούν να συμπεριληφθούν ερωτήσεις (π.χ. πολλαπλή επιλογή, αντιστοίχιση και σύντομη απάντηση) προκειμένου να εξασφαλίσουν την κατανόηση. Επιπλέον, σε μια Διδασκαλία μπορούν να σχεδιαστούν μονοπάτια διδασκαλίας όπου ανάλογα με την επιλογή της απάντησης, οι μαθητές μπορούν να προωθηθούν στην επόμενη σελίδα, να επιστραφούν σε μια προηγούμενη σελίδα ή να ανακατευθυνθούν σε μια πλήρως διαφορετική διαδρομή.


Μια διδασκαλία μπορεί να βαθμολογηθεί, με τον βαθμό να καταγράφεται στο βαθμολόγιο. Οι διδασκαλίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

  • Για αυτοκατευθυνόμενη μάθηση ενός νέου θέματος
  • Για σενάρια ή προσομοιώσεις/ασκήσεις λήψης αποφάσεων
  • Για διαφοροποιημένη επανάληψη, με διαφορετικά σετ ερωτήσεων επανάληψης ανάλογα με τις απαντήσεις που δίνονται σε ερωτήσεις αρχικά.

14. H5P

Το H5P είναι μια συντομογραφία του HTML 5 Package. Τα πακέτα H5P περιλαμβάνουν ένα πλούσιο σύνολο ανοιχτών διαδραστικών μαθησιακών αντικειμένων όπως παρουσιάσεις, βίντεο, ερωτήσεις, κουίζ, παιχνίδια κ.α. Οι διδάσκοντες έχουν τη δυνατότητα μέσω του Moodle να δημιουργήσουν αντικείμενα H5P ή να μεταφορτώσουν υπάρχοντα σε ένα μάθημα. Με τη χρήση των μαθησιακών αντικειμένων H5P τα μαθήματα μπορούν να γίνουν περισσότερο διαδραστικά και να παρακινήσουν τους μαθητές.


Για κάποια από τα αντικείμενα H5P (π.χ. Κουίζ) υπάρχει δυνατότητα καταγραφής των προσπαθειών και καταγραφής της βαθμολογίας στο βαθμολόγιο του μαθήματος.

> Δείτε παραδείγματα H5P στο μάθημα "English with H5P"

> Μάθετε περισσότερα για το H5P στο h5p.org

15. Πακέτο SCORM

Ένα πακέτο SCORM είναι μια συλλογή αρχείων που συσκευάζονται σύμφωνα με ένα συμφωνημένο πρότυπο για μαθησιακά αντικείμενα. Η δραστηριότητα τύπου SCORM επιτρέπει σε ένα SCORM ή AICC πακέτο να μεταφορτωθεί ως ένα συμπιεσμένο αρχείο zip και να προστίθεται σε ένα μάθημα. Το περιεχόμενο συνήθως εμφανίζεται σε αρκετές σελίδες, με πλοήγηση μεταξύ των σελίδων. Υπάρχουν διάφορες επιλογές για την προβολή περιεχομένου σε ένα αναδυόμενο παράθυρο, με έναν πίνακα περιεχομένων, με πλήκτρα πλοήγησης κλπ. Οι δραστηριότητες SCORM γενικά περιλαμβάνουν ερωτήσεις, με τους βαθμούς να καταγράφονται στο βαθμολόγιο.


Οι δραστηριότητες SCORM μπορεί να χρησιμοποιηθούν:

  • Για την παρουσίαση πολυμεσικού περιεχομένου και κινουμένων σχεδίων
  • Ως εργαλείο αξιολόγησης


16. Εξωτερικό εργαλείο

Η δραστηριότητα Εξωτερικό εργαλείο (External tool) επιτρέπει στους μαθητές να αλληλεπιδρούν με μαθησιακούς πόρους και δραστηριότητες σε άλλους δικτυακούς τόπους. Για παράδειγμα, ένα εξωτερικό εργαλείο θα μπορούσε να προσφέρει πρόσβαση σε έναν νέο τύπο δραστηριότητας ή μαθησιακό υλικό από έναν εκδότη εκτός του ιστότοπου Moodle.


Για να δημιουργήσετε μια δραστηριότητα εξωτερικού εργαλείου, απαιτείται πάροχος εργαλείων που να υποστηρίζει το πρότυπο LTI (Learning Tools Interoperability: Διαλειτουργικότητα Μαθησιακών Εργαλείων). Ο διδάσκων μπορεί να δημιουργήσει μια δραστηριότητα εξωτερικού εργαλείου ή να χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο διαμορφωμένο από τον διαχειριστή του ιστοτόπου.

Οι δραστηριότητες εξωτερικού εργαλείου διαφέρουν από τους συνδέσμους URL με διάφορους τρόπους:

  • Τα εξωτερικά εργαλεία αναγνωρίζουν το πλαίσιό τους, δηλαδή έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το χρήστη που ξεκίνησε το εργαλείο, όπως το ίδρυμα, το μάθημα και το όνομα του χρήστη.
  • Τα εξωτερικά εργαλεία υποστηρίζουν την ανάγνωση, την ενημέρωση και τη διαγραφή βαθμών που σχετίζονται με το στιγμιότυπο δραστηριότητας.
  • Υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του ιστότοπου μαθήματος Moodle και του παρόχου του εξωτερικού εργαλείου, επιτρέποντας την ασφαλή επικοινωνία μεταξύ τους.

17. BigBlueButton

Το BigBlueButton (BBB) είναι ένα σύστημα τηλεδιασκέψεων ανοικτού κώδικα σχεδιασμένο για διαδικτυακή διδασκαλία και μάθηση. Η διασύνδεση του BBB με το Moodle από προεπιλογή προσφέρει μια δωρεάν υπηρεσία τηλεδιασκέψεων με κάποιους περιορισμούς στον αριθμό συμμετεχόντων και τη διάρκεια των συνεδριών. Ωστόσο, ως ελεύθερο λογισμικό οι διαχειριστές ενός ιστότοπου Moodle έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν στην υποδομή ενός οργανισμού τη δική τους υπηρεσία BBB.

Με το ΒΒΒ δίνεται η δυνατότητα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης στο Moodle και μπορεί έτσι να χρησιμοποιηθεί για διαδικτυακά σεμινάρια, διαδικτυακά μαθήματα και πολλά άλλα. Οι διδάσκοντες μπορούν να δημιουργούν εικονικές τάξεις προγραμματίζοντας τις ώρες λειτουργίας, ενώ οι συμμετέχοντες κάνουν είσοδο στην εικονική τάξη μέσω του Moodle την προκαθορισμένη ημερομηνία και ώρα.


Το BBB έχει σχεδιαστεί για εκπαιδευτική χρήση γιαυτό, εκτός από τις τυπικές λειτουργίες ενός συστήματος τηλεδιάσκεψης, διαθέτει και λειτουργίες απαραίτητες για τηλεκπαίδευση όπως διαμοιρασμός οθόνης και παρουσιάσεων, συνεργατικό ασπροπίνακα (whiteboard), διαχωρισμό σε ομάδες (breakout rooms), καταγραφή συμβάντων, εγγραφή σε βίντεο καθώς και πολλές δυνατότητες συντονισμού (moderation) και ελέγχου της πρόσβασης των συμμετεχόντων.

> Περισσότερα για τη δραστηριότητα BigBlueButton