2. Το νομοθετικό πλαίσιο και η διασύνδεση με το govgr

Η ελεύθερη κυκλοφορία - αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων και ανθρώπων - είναι μια βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Το 2018, η ΕΕ θεσπίζει τον Κανονισμό  (ΕΕ) 2018/1724 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου 2018, για τη δημιουργία Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, με σκοπό την ελεύθερη πρόσβαση σε πληροφορίες, διαδικασίες και υπηρεσίες υποστήριξης και επίλυσης προβλημάτων, που χρειάζονται οι πολίτες για να ζήσουν και να εργαστούν  και οι επιχειρήσεις για να δραστηριοποιηθούν, σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ. Ο Κανονισμός έχει άμεση ισχύ και δεν προϋποθέτει ενσωμάτωσή του στο δίκαιο των κρατών-μελών.

Μέχρι το 2023, το Your Europe θα προσφέρει:

  • Πρόσβαση σε 21 ψηφιοποιημένες διαδικασίες σε όλες τις χώρες της ΕΕ: Οι σημαντικότερες διοικητικές διαδικασίες για διασυνοριακούς χρήστες θα διατίθενται πλήρως ηλεκτρονικά με σαφείς οδηγίες για τον χρήστη σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

  • Ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες χωρίς σύνορα: Όπου κι αν είναι η έδρα σας στην ΕΕ, πρέπει να μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις ηλεκτρονικές διαδικασίες που σας ενδιαφέρουν για κάθε χώρα, ακριβώς όπως και οι κάτοικοι της χώρας αυτής.

  • Η αρχή «μόνον άπαξ Once only»: Οι χρήστες θα χρειάζεται να υποβάλουν έγγραφα ή δεδομένα (π.χ. άδεια κυκλοφορίας οχήματος) μία φορά, δεν χρειάζεται να τα υποβάλουν ξανά σε μια αρχή, εάν μια άλλη αρχή στην ΕΕ τα διαθέτει ήδη. Η διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών συνεπάγεται ότι οι αρχές διαφορετικών χωρών της ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιούν από κοινού έγγραφα και δεδομένα

Η οργάνωση και παρουσίαση του ελληνικού περιεχομένου, στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού, παρέχεται μέσω της ιστοσελίδας «Οδηγός για την Ελλάδα» του govgr . O Ευρωπαίος πολίτης δρομολογείται από το Your Europe στον «Οδηγό για την Ελλάδα», όπου και έχει:

  • πρόσβαση στις πληροφορίες και τις διαδικασίες που προδιαγράφει ο Κανονισμός,
  • δυνατότητα για ανακατεύθυνση στην ιστοσελίδα του Υπεύθυνου Φορέα ή/και του Εθνικού Σημείου Επαφής, καθώς επίσης και στο Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών,
  • ελεύθερη χρήση των εργαλείων ανατροφοδότησης και εντοπισμού υπηρεσιών υποστήριξης

Ο «Οδηγός για την Ελλάδα» του govgr έχει υλοποιηθεί και στην αγγλική γλώσσα, «Your guide to Greece».