Ποιους αφορά η άυλη συνταγογράφηση;

Αφορά όλους τους πολίτες που χρειάζεται (ή θα χρειαστεί) να τους συνταγογραφήσει φάρμακα ο γιατρός τους.

Οι χρονίως πάσχοντες πρέπει να επισκέπτονται το γιατρό τους κάθε φορά που χρειάζονται τακτική συνταγή;

Όχι, εφόσον τους γνωρίζει ο γιατρός και η συνταγογράφηση αφορά σε επαναλαμβανόμενη συνταγή, βάσει Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (άρθρο 49, ΦΕΚ 68Α/20-03-2020) με ισχύ έως τις 30-06-2020. Αρκεί να του το ζητήσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο’ για παράδειγμα, με τηλεφωνική κλήση, με SMS ή με e-mail.

Δεν έχω έξυπνο κινητό τηλέφωνο, μπορώ να αξιοποιήσω την άυλη συνταγογράφηση;

Ναι. Για την άυλη συνταγογράφηση δεν είναι απαραίτητο το κινητό σας τηλέφωνο να είναι «έξυπνο» (smartphone). O αριθμός της συνταγής σας ή επιβεβαίωσης έρχεται στο κινητό σας με ένα απλό SMS, το οποίο γίνεται από όλα τα κινητά τηλέφωνα.

Δεν έχω e-mail, μπορώ να αξιοποιήσω την άυλη συνταγογράφηση;

Ναι. Για την άυλης συνταγογράφησης δεν είναι απαραίτητο να έχετε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (λογαριασμό e-mail) και αρκεί το κινητό σας τηλέφωνο. Αν θέλετε, εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το e-mail σας αντί για το κινητό σας, ή να συνδυάσετε και τις δύο επιλογές ώστε να λαμβάνετε τους κωδικούς σας και στα δύο μέσα για μεγαλύτερη διευκόλυνση σας.

Μπορεί να ενεργοποιήθεί η άυλη συνταγογράφηση για έναν ανήλικο;

Ναι, μπορεί να το κάνει ο γονέας του παιδιού εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του παιδιού, αρκεί να το έχει δηλώσει ως προστατευόμενο μέλος. Μπορεί να επαναλάβει τη διαδικασία για κάθε προστατευόμενο τέκνο με τον ίδιο τρόπο, εισάγοντας κάθε φορά τον αντίστοιχο ΑΜΚΑ.

Ο/ή η σύζυγος μου δεν έχει κωδικούς taxisnet καθώς υποβάλουμε από κοινού φορολογική δήλωση. Τι πρέπει να κάνουμε;

Εφόσον ο-η σύζυγος σας δεν έχει δικούς του-της κωδικούς taxisnet, μπορεί να πάει αυτοπροσώπως στη Μονάδα Υγείας / οικογενειακό γιατρό να εγγραφεί και να της δοθούν κωδικοί πρόσβασης στην εφαρμογή ΠΦΥ. Εναλλακτικά, μπορεί να αποκτήσει κωδικούς taxisnet για χρήση και λοιπών ηλεκτρονικών υπηρεσιών του gov.gr, ακολουθώντας τη νέα δυνατότητα εξ αποστάσεως απόκτηση κλειδαρίθμου της ΑΑΔΕ.

Πότε γίνεται η ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης;

Γίνεται μόνο μια φορά και ισχύει για πάντα. Αν το επιθυμεί, ο πολίτης δύναται να απενεργοποιήσει ή ενεργοποιήσει εκ νέου την άυλη συνταγογράφηση με τον ίδιο τρόπο.

Τι χρειάζεται να έχω μαζί μου για την ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης;

Για την ενεργοποίηση της Άυλης Συνταγογράφησης, θα χρειαστείτε τρία (3) πράγματα: (i) τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet (ή κωδικούς ΑΗΦΥ), (ii) τον αριθμό ΑΜΚΑ σας, ή/και των ασφαλιστικά εξαρτώμενων μελών σας, (iii) το κινητό σας τηλέφωνο ή/και πρόσβαση στο e-mail σας, όπου θα σας αποσταλούν κωδικοί επιβεβαίωσης πριν την ενεργοποίηση.

Τι χρειάζομαι για την παραλαβή της συνταγής μου;

Για την παραλαβή της συνταγής σας από το φαρμακείο της επιλογής σας, αρκεί η γνωστοποίηση του αριθμού που παραλάβατε στο κινητό ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας.

Μπορεί κάποιος συγγενής ή γνωστός μου να παραλάβει τη συνταγή μου;

Ναι, τη συνταγή μπορεί να παραλάβει o ίδιος ο ενδιαφερόμενος, ή εναλλακτικά κάποιος συγγενής α’ ή β’ βαθμού, καθώς και τρίτα πρόσωπα που έχει εξουσιοδοτήσει ο ενδιαφερόμενος σε ΚΕΠ ή ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr. Όποιος παραλάβει τα φάρμακα πρέπει να έχει μαζί του τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ήτοι ταυτότητα και ΑΦΜ. Στην περίπτωση τρίτων προσώπων απαιτείται επιπρόσθετα και συμπληρωμένη υπεύθυνη δήλωση.

Τι θα κερδίσω αν χρησιμοποιώ την άυλη συνταγογράφηση;

Ασφάλεια και διαφάνεια, αφού ελέγχετε όλες τις συνταγές σας και γνωρίζετε αν και πότε εκτελέστηκε η συνταγή σας, κατάργηση του χαρτιού, αποφυγή μετακινήσεων.

Γνωρίζω αν εκτελεστεί μία συνταγή στο όνομα μου;

Ναι. Έχοντας ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφησης, κάθε φορά που θα συνταγογραφείται ένα φάρμακο στο όνομα σας, καθώς και κάθε φορά που θα εκτελείται μία συνταγή δική σας, θα λαμβάνετε απευθείας ένα SMS ή/ και e-mail.

Πού θα έχω την συνταγή μου, εφόσον δεν θα την έχω σε χαρτί τυπωμένη;

Θα σας σταλεί με μήνυμα στο κινητό σας τηλέφωνο ή με email στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο, αυτόματα μόλις συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.

Εάν χάσω το SMS ή το email με τη συνταγή, μπορώ να παραλάβω τα φάρμακα μου;

Ναι, ο φαρμακοποιός μπορεί να εντοπίσει τη συνταγή με το ΑΜΚΑ σας. Αφού βρεθεί και επιλεγεί η συνταγή από τον φαρμακοποιό, το σύστημα σας στέλνει άμεσα SMS στο κινητό ή/ και e-mail (ανάλογα με την επιλογή σας κατά την ενεργοποίηση) έναν κωδικό επιβεβαίωσης της παρουσίας σας, τον οποίο γνωστοποιείτε επιτόπου στο φαρμακοποιό για να την εκτελέσει.

Ποιος στέλνει το SMS ή/ και e-mail; Χρεώνεται ο γιατρός για την αποστολή του;

Το SMS ή/ και e-mail αποστέλλεται αυτόματα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης μόλις ο γιατρός ολοκληρώσει τη συνταγογράφηση. Συνεπώς δε γίνεται από το προσωπικό κινητό τηλέφωνο του γιατρού και δεν υπάρχει χρέωση για την αποστολή της ειδοποίησης.

Μπορώ να ζητήσω ό,τι συνταγή θέλω;

Όχι. Η άυλη συνταγογράφηση δεν υποκαθιστά την ιατρική πράξη και τα απαραίτητα ιατρικά πρωτόκολλα. Ο γιατρός έχει τη γνώση και είναι υπεύθυνος για τη διάγνωση και την όποια ανάγκη για συνταγογράφηση. Το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος που λαμβάνετε εσείς τη συνταγή σας, και ειδικά για τους χρονίως πάσχοντες με επαναλαμβανόμενες συνταγές αποφεύγετε άσκοπες μετακινήσεις.

Η άυλη συνταγογράφηση ισχύει και για παραπομπές ιατρικών πράξεων, π.χ. διαγνωστικές εξετάσεις;

Η άυλη συνταγογράφηση στην παρούσα φάση ισχύει για τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων.