Περιγραφή της υπηρεσίας

Ιστότοπος: Μάθε το gov.gr
Μάθημα: Άυλη Συνταγογράφηση
Βιβλίο: Περιγραφή της υπηρεσίας
Εκτυπώθηκε από: Επισκέπτης (Guest user)
Ημερομηνία: Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 10:08 PM

1. Γενικά

Η άυλη συνταγογράφηση είναι μια υπηρεσία της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr. Αν ενεργοποιήσετε την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνετε από τον γιατρό σας τα στοιχεία των συνταγών φαρμάκων ή των παραπεμπτικών εξετάσεών σας με μήνυμα (sms) ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) στο κινητό σας και όχι με εκτυπώσεις. Με την εγγραφή σας μπορείτε επίσης να λαμβάνετε ενημερώσεις μέσω SMS ή email για ιατρικά σας ραντεβού. Πρακτικά η άυλη συνταγογράφηση:

  • αντικαθιστά την έντυπη συνταγή ή/και τα παραπεμπτικά εξετάσεων σε ηλεκτρονική μορφή.

  • επιπλέον δίνει τη δυνατότητα στους χρονίως πάσχοντες να λαμβάνουν συνταγή εξ αποστάσεως, χωρίς δηλαδή την επίσκεψη στο θεράποντα ιατρό όπως διατυπώνεται στο άρθρο 49 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 68Α/20-03-2020).

    Συγκεκριμένα, οι θεράποντες ιατροί μπορούν να επανεκδίδουν μηνιαίες ή επαναλαμβανόμενες συνταγές, που αφορούν σε σταθερή φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν οι χρονίως πάσχοντες και οι οποίες θα εκτελούνται στα φαρμακεία.

2. Αναμενόμενα oφέλη

Ενεργοποιήστε την άυλη συνταγογράφηση για να επωφεληθείτε εσείς και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς σας.

Διαφάνεια και ασφάλεια
Με την ενεργοποίηση της υπηρεσίας, κάθε φορά που θα λαμβάνετε μια συνταγή ή ένα παραπεμπτικό εξετάσεων θα αποστέλεται αυτόματα ειδοποίηση στο κινητό σας. Με αυτό τον τρόπο, αν κάποιος τρίτος εκδώσει ή εκτελέσει συνταγή ή αντίστοιχα παραπεμπτικό εξετάσεων στο όνομά σας χωρίς τη συγκατάθεσή σας, θα ενημερωθείτε άμεσα και αυτόματα.
Κατάργηση χαρτιού

Με την άυλη συνταγογράφηση καταργείται η έντυπη συνταγή και το παραπεμπτικό εξετάσεων και γίνεται ηλεκτρονική. Έτσι εξοικονομούμε χαρτί και αποφεύγουμε τυχόν προβλήματα που δημιουργούνται από την απώλεια ή φθορά της έντυπης.

Ηλεκτρονικό αρχείο
Όλες οι συνταγές και τα παραπεμπτικά εξετάσεων που εκδίδουμε καταγράφονται ηλεκτρονικά, με μηνύματα στο κινητό (sms) ή/και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Στη τελευταία περίπτωση θα έχουμε ένα πλήρες ηλεκτρονικό αρχείο με όλες τις λεπτομέρειες της συνταγής ή αντίστοιχα του παραπεμπτικού εξετάσεων.
Αποφυγή μετακινήσεων
Ειδικά για τους χρονίως πάσχοντες, θα έχουν τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν συνταγές εξ αποστάσεως και παραπεμπτικά εξετάσεων μετά από επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό. Έτσι θα αποφεύγονται οι άσκοπες αλλά και επίπονες σε πολλές περιπτώσεις μετακινήσεις.

3. Τρόπος λειτουργίας

Η άυλη συνταγογράφηση θα αλλάξει το τρόπο που λαμβάνετε μια συνταγή ή/και ένα παραπεμπτικό από τον γιατρό σας, καθώς και την εκτέλεσή τους στο φαρμακείο ή στο διαγνωστικό ιατρείο. Παρακάτω εξηγούμε συνοπτικά το τρόπο λειτουργίας της άυλης συνταγογράφησης.

Ενεργοποίηση της υπηρεσίας

Αρχικά, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε την υπηρεσία και να επιλέξτε τον τρόπο αποστολής της άυλης συνταγής (κινητό τηλέφωνο ή/και e-mail). Η ενεργοποίηση αυτή γίνεται μία μόνο φορά, και ξεχωριστά για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειάς σας. Η διαδικασία ενεργοποίησης περιγράφεται αναλυτικά στην επόμενη ενότητα.

Έκδοση συνταγής από τον ιατρό

Η επόμενη συνταγή φαρμάκων που θα σας συνταγογραφήσει ο γιατρός σας ή το επόμενο παραπεμπτικό εξετάσεων, θα σας αποσταλεί ηλεκτρονικά με μήνυμα στο κινητό σας τηλέφωνο και δεν θα σας δοθεί έντυπο της συνταγής ή του παραπεμπτικού εξετάσεων.

Εκτέλεση συνταγής στο φαρμακείο ή του παραπεμπτικού εξετάσεων στο διαγνωστικό ιατρείο

Κατά την επίσκεψη σας στο φαρμακείο ή στο διαγνωστικό ιατρείο επιδεικνύετε τα ηλεκτρονικά στοιχεία της συνταγής ή του παραπεμπτικού εξετάσεων στον φαρμακοποιό ή στο διαγνωστικό ιατρείο αντίστοιχα ώστε να εκτελέσει τη συνταγή ή να το παραπεμπτικό εξετάσεων.

4. Έκδοση συνταγής ή παραπεμπτικού εξετάσεων

Για τους χρονίως πάσχοντες

Επικοινωνείτε με τον ιατρό σας και ζητάτε επανέκδοση της συνταγής σας ή έκδοσης παραπεμπτικού εξετάσεών σας. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει τηλεφωνικά, μέσω γραπτού μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο (sms) και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).

Για όλους τους πολίτες

Επισκέπτεστε τον ιατρό σας και απλά τον ενημερώνετε ότι έχετε ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση.

Λήψη συνταγής ή παραπεμπτικού εξετάσεων

Ο ιατρός καταχωρεί ηλεκτρονικά τη συνταγή ή το παραπεμπτικό εξετάσεων όπως και πριν. Όταν όμως πρόκειται για πολίτες που έχουν επιλέξει την άυλη συνταγογράφηση, αντί να την εκτυπώσει θα αποστείλει τον κωδικό της με SMS ή/και με e-mail. Ταυτόχρονα, η συνταγή ή/και το παραπεμπτικό εξετάσεων θα συσχετίζεται με τον ΑΜΚΑ του ασθενούς.

Με SMS

To SMS περιέχει τις βασικές πληροφορίες της συνταγής ή του παραπεμπτικού εξετάσεων: τον μοναδικό κωδικό (barcode) και τη διάρκεια ισχύος.

Με e-mail - παράδειγμα συνταγής

Το e-mail εκτός από τον μοναδικό κωδικό (barcode) και τη διάρκεια ισχύος, περιέχει επιπλέον πληροφορίες για το φάρμακο της συνταγής. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί ο πολίτης να διατηρεί ηλεκτρονικό αρχείο των συνταγών του.

Με e-mail - παράδειγμα παραπεμπτικού εξετάσεων
 

Το e-mail εκτός από τον μοναδικό κωδικό (barcode) και τη διάρκεια ισχύος, περιέχει επιπλέον πλήρη αναφορά των παραπεμπτικών εξετάσεων. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί ο πολίτης να διατηρεί ηλεκτρονικό αρχείο των εξετάσεών του.


5. Εκτέλεση της συνταγής ή του παραπεμπτικού εξετάσεων

Στο φαρμακείο ή στο διαγνωστικό ιατρείο

Προσέρχεστε στο φαρμακείο ή στο διαγνωστικό ιατρείο της επιλογής σας,  έχοντας το κινητό σας τηλέφωνο που περιέχει τον κωδικό της συνταγής (είτε σε sms ή/και email). Ο φαρμακοποιός ή ο ιατρός του διαγνωστικού ιατρείου αναζητά και εκτελεί την άυλη συνταγογράφηση με βάση τον κωδικό της.

Απώλεια κωδικού

Σε περίπτωση απώλειας του μηνύματος με τον κωδικό της συνταγής, τότε ο φαρμακοποιός ή ο ιατρός του διαγνωστικού ιατρείου μπορεί να αναζητήσει ηλεκτρονικά τυχόν συνταγές σας ή παραπεμπτικά εξετάσεων που εκκρεμούν προς εκτέλεση με βάση τον αριθμό ΑΜΚΑ. Αφού βρεθεί η συνταγή από τον φαρμακοποιό ή το παραπεμπτικό εξετάσεων από τον ιατρό, το σύστημα σας στέλνει άμεσα κωδικό μιας χρήσης (one time password) που πρέπει να γνωστοποιήσετε στο φαρμακοποιό ή στον ιατρό του διαγνωστικού ιατρείου.

Επομένως σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει απαραίτητα να έχετε μαζί σας:

  • τον αριθμό ΑΜΚΑ
  • το κινητό τηλέφωνο ή/και πρόσβαση στο email που έχετε δηλώσει στην υπηρεσία άυλης συνταγογράφησης.
Παραλαβή συνταγής από συγγενή ή τρίτο πρόσωπο

Τη συνταγή μπορεί να παραλάβει εναλλακτικά κάποιος συγγενής α’ ή β’ βαθμού, καθώς και τρίτα πρόσωπα που έχει εξουσιοδοτήσει ο ενδιαφερόμενος σε ΚΕΠ ή ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr. Όποιος παραλάβει τα φάρμακα πρέπει να έχει μαζί του τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ήτοι ταυτότητα και ΑΦΜ. Στην περίπτωση τρίτων προσώπων απαιτείται επιπρόσθετα και συμπληρωμένη υπεύθυνη δήλωση.

Ενημερωτικό μήνυμα

Μόλις ο φαρμακοποιός εκτελέσει τη συνταγή ή ο ιατρός του διαγνωστικού ιατρείου τις εξετάσεις, θα λάβετε άμεσα στο κινητό σας τηλέφωνο ή και στο e-mail σας, ενημερωτικό μήνυμα με τα στοιχεία εκτέλεσης της συνταγής ή του παραπεμπτικού εξετάσεων.