1. Εγκατάσταση

Η εγκατάσταση της υπηρεσίας, υλοποιήθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες που αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα του BigBlueButton στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://docs.bigbluebutton.org/administration/install/

Αρχικά, δημιουργήθηκε εικονική μηχανή για τη φιλοξενία της υπηρεσίας, σε υποδομές cloud της ΕΔΥΤΕ, με λειτουργικό σύστημα Ubuntu 20.04 και τα εξής χαρακτηριστικά:

  • 16 GB RAM
  • 8 vCPUs
  • 60 GB HDD

Η επιλογή του λειτουργικού συστήματος Ubuntu, αποτελεί μονόδρομο καθώς είναι η μόνη διανομή η οποία υποστηρίζεται για την εγκατάσταση της πλατφόρμας. Επιπλέον, τα παραπάνω χαρακτηριστικά της εικονικής μηχανής, αποτελούν τα ελάχιστα προτεινόμενα για την παραγωγική λειτουργία της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το documentation της πλατφόρμας, η συγκεκριμένη εγκατάσταση μπορεί να υποστηρίξει μέχρι και 120 ταυτόχρονους ενεργούς χρήστες σε διαφορετικά δωμάτια. Θα πρέπει να επισημάνουμε πως σε περίπτωση που επιτρέπεται στους χρήστες να προχωρήσουν στην εγγραφή τηλεδιασκέψεων, το μέγεθος του διαθέσιμου αποθηκευτικού χώρου θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά και να ξεπεράσει τα 500 GB. Όπως γίνεται αντιληπτό στη συγκεκριμένη υλοποίηση η λειτουργία της εγγραφής τηλεδιασκέψεων είναι απενεργοποιημένη.

Ακόμα, για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, θα πρέπει να επιτραπεί η πρόσβαση στις πόρτες 80, 443 και 16384 – 32768. Σε περίπτωση που το επιθυμούμε, μπορούμε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ρυθμίσεις του firewall χειροκίνητα. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορούμε με τα κατάλληλα ορίσματα στο script εγκατάστασης να πραγματοποιήσουμε αυτοματοποιημένη ρύθμιση του firewall.

Για την εγκατάσταση της τελευταίας έκδοσης του BigBlueButton (τη στιγμή που γράφεται το παρόν η τελευταία έκδοση είναι η 2.6), τρέχουμε την παρακάτω εντολή (θα πρέπει να έχουμε εγκαταστήσει την εντολή wget σε περίπτωση που δεν είναι εγκατεστημένη):

wget -qO- https://ubuntu.bigbluebutton.org/bbb-install-2.6.sh | bash -s -- -v focal-260 -s bbb.example.com -e notice@example.com -g -w

Σαν ορίσματα στην παραπάνω εντολή χρησιμοποιούνται το -v το οποίο αναφέρεται στην έκδοση του BigBlueButton που θα εγκατασταθεί (στην περίπτωση μας focal-260), το -s στο οποίο ορίζουμε το domain name που θα χρησιμοποιεί η υπηρεσίας μας (θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί νωρίτερα) και το -e στο οποίο δηλώνεται το email του διαχειριστή της υπηρεσίας το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία SSL πιστοποιητικού μέσω Let’s Encrypt (θα πρέπει να είναι ανοιχτή η πρόσβαση στην πόρτα 80). Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα για τη χρήση SSL πιστοποιητικού που θα εκδώσουμε εμείς.

Επιπλέον, με την παραπάνω εντολή, εκτός από την εγκατάσταση του BigBlueButton, προχωράμε στην εγκατάσταση του Greenlight καθώς και στην παραμετροποίηση του firewall, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, με τα ορίσματα -g και -w αντίστοιχα.

Αφού ολοκληρωθεί η εκτέλεση του script, μπορούμε να ελέγξουμε αν έχει γίνει σωστά η παραμετροποίηση ή αν υπάρχουν κάποια πιθανά μελλοντικά προβλήματα εκτελώντας την εντολή bbb-conf --check. Ακόμα, μπορούμε να ελέγξουμε αν όλα τα services είναι ενεργά εκτελώντας την εντολή sudo bbb-conf --status, ενώ με την εντολή dpkg -l | grep bbb-, μπορούμε να προβάλουμε τα πακέτα του BigBlueButton που έχουν εγκατασταθεί.
Αφού έχουν ολοκληρωθεί οι παραπάνω διαδικασίες, μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στο γραφικό περιβάλλον του Greenlight, εφόσον έχουμε επιλέξει την εγκατάσταση του, μέσω ενός φυλλομετρητή, στη διεύθυνση https://<hostname>/b, όπου hostname είναι το domain name που δηλώσαμε κατά την εγκατάσταση.

Σε περίπτωση κατά την οποία επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε το BigBlueButton μέσα από κάποιο άλλο γραφικό περιβάλλον και όχι το Greenlight, όπως για παράδειγμα κάποιο LMS (eclass, moodle) ή κάποιο CMS (wordpress, zoomla) θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το κατάλληλο url και secret για τη διασύνδεσή τους. Αυτά τα βρίσκουμε εκτελώντας την εντολή bbb-conf --secret.

Τέλος, για να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση στην τελευταία έκδοση της πλατφόρμας σε περίπτωση που είναι επιθυμητό, θα πρέπει να εκτελέσουμε το bbb-install script με την έκδοση την οποία επιθυμούμε να εγκαταστήσουμε.