2. Διαχείριση των services

Όπως αναφέρθηκε στην περιγραφή της υπηρεσίας, για την ορθή λειτουργία του BigBlueButton, θα πρέπει να είναι ενεργά τα παρακάτω services:

  • kurento media server
  • freeswitch
  • redis
  • nginx
  • MongoDB

Για να ελέγξουμε τη λειτουργία τους χρησιμοποιούμε την εντολή systemctl του λειτουργικού συστήματος. Για παράδειγμα, για να ελέγξουμε την κατάσταση του kurento media server, εκτελούμε την εντολή systemctl status kurento-media-server.

Όσο αφορά τον έλεγχο της λειτουργίας του BigBlueButton, επιτυγχάνεται με τη χρήση της εντολής bbb-conf [options]. Σε χρήση της εντολής αυτής αναφερθήκαμε και νωρίτερα χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες, για τον έλεγχο της παραμετροποίησης της πλατφόρμας με την εντολή bbb-conf --check, αλλά και για την εμφάνιση του μυστικού κλειδιού για τη διασύνδεση της πλατφόρμας με άλλα λογισμικά, με την εντολή bbb-conf --secret. Αντίστοιχα για τον έλεγχο της κατάστασης του service, για την εκκίνηση του ή τη διακοπή λειτουργίας του χρησιμοποιούνται τα ορίσματα status, start, stop.

Τέλος, για τη λειτουργία του Greenlight, το οποίο όπως είπαμε αποτελεί το γραφικό περιβάλλον διαχείρισης του BigBlueButton, χωρίς όμως να είναι απαραίτητη η εγκατάστασή του, χρησιμοποιείται η λύση των containers και δημιουργούνται δύο containers, ένα για το greenlight και ένα για την postgres που αυτό χρησιμοποιεί. Το yaml αρχείο για την παραμετροποίηση των δύο containers βρίσκεται στον φάκελο του greenlight (docker-compose.yml), ενώ η παραμετροποίηση του Greenlight πραγματοποιείται μέσω του αρχείου .env, το οποίο βρίσκεται στον ίδιο φάκελο.

Για την εκκίνηση του Greenlight εκτελούμε την εντολή sudo docker-compose up -d, ενώ για την διακοπή λειτουργίας του την εντολή sudo docker-compose down. Για την εκτέλεση και των δύο εντολών θα πρέπει να βρισκόμαστε στο directory του Greenlight.