3. Ρύθμιση κλειδιού ασφαλείας

Το δίκτυο Matrix χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση και γι αυτό απαιτεί από κάθε χρήστη να δημιουργήσει το αντίγραφο ασφαλείας (secure backup) του κλειδιού κρυπτογράφησης με τα δεδομένα του λογαριασμού σας. Την πρώτη φορά που θα συνδεθείτε στο Element θα σας ζητηθεί να ρυθμίσετε το αντίγραφο ασφαλείας.

Αν είχατε δημιουργήσει κλειδί ασφαλείας αλλά το έχετε χάσει ή ξεχάσει επιλέξτε Επαναφορά όλων


Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε την επαναφορά και να ρυθμίσετε το αντίγραφο ασφαλείας από τις ρυθμίσεις του προφίλ οποιαδήποτε στιγμή ως εξής:

  1. Για να ρυθμίσετε το αντίγραφο ασφαλείας κάντε κλικ στο εικονίδιο χρήστη και επιλέξτε Ασφάλεια & Απόρρητο.
  2. Στην ενότητα Ασφαλές αντίγραφο ασφαλείας επιλέξτε «Ρύθμιση αντιγράφου ασφαλείας» ή «Επαναφορά».


Στην επόμενη οθόνη επιλέξτε «Εισάγετε τη Φράση Ασφαλείας».

Πληκτρολογήστε μια φράση ασφαλείας που μόνο εσείς γνωρίζετε και θα χρησιμοποιηθεί για την ασφάλεια των συνομιλιών σας. Δε θα πρέπει η φράση να είναι ίδια με τον κωδικό σας στον λογαριασμό στο Element/Nextcloud.

Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε φράσεις που θα μπορείτε να θυμάστε εύκολα και να είναι ταυτόχρονα ασφαλείς, παραδείγματα: TriaAspraAloga, MegalaZestaKastana

Επιβεβαιώστε για δεύτερη φορά τη φράση ασφαλείας.

Στην επόμενη οθόνη θα εμφανιστεί και το κλειδί ασφαλείας που εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό με τη φράση ασφαλείας. Πατήστε «Download» και αποθηκεύσετε το κλειδί ασφαλείας σε μορφή αρχείο κειμένου txt.

Αφού αποθηκεύσετε το κλειδί ασφαλείας πατήστε «Συνέχεια»

Η συνεδρία σας επικυρώθηκε, πατήστε Τέλος για να συνεχίσετε.

Προσοχή! Θα πρέπει να αποθηκεύσετε σε ασφαλές μέρος το κλειδί και τη φράση ασφαλείας καθώς δεν είναι δυνατή η ανάκτησή του αλλά μόνο η επαναφορά του.

Τι διαφορά έχει το κλειδί ασφαλείας και η φράση ασφαλείας;

Το κλειδί ασφαλείας είναι το κρυπτογραφικό κλειδί που ασφαλίζει τις συνομιλίες σας στο Element. Επειδή όμως αυτό είναι μακροσκελές μπορείτε να χρησιμοποιείτε τη φράση ασφαλείας που εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό.

Τι κάνω αν χάσω το κλειδί και τη φράση ασφαλείας;

Αν συμβεί αυτό δεν υπάρχει η δυνατότητα ανάκτησης παρά μόνο επαναφοράς σε νέο με τη διαδικασία που δείξαμε παραπάνω. Μετά την επαναφορά δε θα έχετε πρόσβαση στο ιστορικό συνομιλιών σε δωμάτια που είναι κρυπτογραφημένα.