2. Εγγραφή σε μάθημα

Οι εγγραφές σε μαθημάτα (enrollments) στο Moodle καθορίζουν ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο μάθημα και τι μπορεί να κάνει σε αυτό. Αποτελούν κρίσιμο μέρος της διαχείρισης της πρόσβασης σε μαθήματα, των συμμετεχόντων και των ρόλων τους. Ακολουθεί μια επισκόπηση των πιο κοινών τρόπων εγγραφής που θα συναντήσετε σε έναν ιστότοπο Moodle:

Πρόσβαση επισκέπτη

Η πρόσβαση επισκέπτη (guest access) επιτρέπει σε επισκέπτες ενός ιστότοπου Moodle να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο ενός μαθήματος χωρίς να έχουν λογαριασμό χρήστη. Επειδή οι επισκέπτες συνδέονται ανώνυμα και δεν ταυτοποιούνται στον ιστότοπο, δεν μπορούν να συμμετέχουν ενεργά σε ένα μάθημα: όπως να δημοσιεύουν σε φόρουμ, να υποβάλλουν εργασίες να βαθμολογούνται, να παρακολουθούν την ολοκλήρωση κ.λπ. Η πρόσβαση επισκέπτη χρησιμοποιείται για τη δημοσίευση του υλικού ενός μαθήματος ή για να επιτραπεί στους γονείς/παρατηρητές να δουν πώς είναι ένα μάθημα.

Υπόδειξη: Πρόσβαση επισκέπτη σε ένα μάθημα μπορούν φυσικά να έχουν και οι εγγεγραμμένοι χρήστες, και σε αυτή την περίπτωση η πρόσβαση είναι ανώνυμη και χωρίς ενεργή συμμετοχή.

Αυτοεγγραφή

Με την αυτοεγγραφή (self-enrollment), οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να εγγραφούν οι ίδιοι σε ένα μάθημα. Αυτό είναι χρήσιμο για μαθήματα στα οποία η συμμετοχή είναι εθελοντική ή για μαθήματα επιλογής σε ένα πρόγραμμα σπουδών. Οι διαχειριστές μπορούν να ορίσουν ένα συνθηματικό εγγραφής στο μάθημα για να περιορίσουν την αθρόα συμμετοχή σε ένα μάθημα.


Χειροκίνητη εγγραφή

Με αυτόν τον τρόπο, οι διδάσκοντες, διαχειριστές ή άλλος με κατάλληλα δικαιώματα προσθέσουν χειροκίνητα συμμετέχοντες στο μάθημα και αναθέτουν τους κατάλληλους ρόλους. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται για μικρότερες τάξεις ή όταν ο κατάλογος των μαθητών είναι γνωστός εκ των προτέρων.

Το Moodle υποστηρίζει και άλλους τρόπους για πιο ειδικές περιπτώσεις όπως εγγραφή βάσει πληρωμής, εγγραφές μέσω άλλου συστήματος διαχείρισης μάθησης (LMS) ή μιας εξωτερικής βάσης δεδομένων.