3. Ρόλοι και δικαιώματα

Μόλις οι χρήστες αποκτήσουν λογαριασμό, μπορούν στη συνέχεια να εγγραφούν σε ένα μάθημα με συγκεκριμένο ρόλο. Το Moodle υποστηρίζει μια ποικιλία διαφορετικών ρόλων χρηστών, με κάθε ρόλο να έχει το δικό του σύνολο δικαιωμάτων που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν διαφορετικές δυνατότητες σε διαφορετικά πλαίσια. Τα πιο συνηθισμένα παραδείγματα είναι οι ρόλοι του μαθητή (student) και του διδάσκων (teacher) στο πλαίσιο ενός μαθήματος. Οι ρόλοι εμφανίζονται στη σελίδα "Συμμετέχοντες" ενός μαθήματος όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Στην ίδια σελίδα φαίνονται και οι ομάδες που ανήκει ο κάθε συμμετέχοντας (βλ. επόμενη ενότητα)

Οι ρόλοι αποδίδονται στο πλαίσιο κάθε μαθήματος ξεχωριστά, μπορεί δηλαδή ένας χρήστης να έχει ρόλο μαθητή σε ένα μάθημα και ρόλο διδάσκοντα σε άλλο. Επίσης ένας χρήστης μπορεί να έχει πολλαπλούς ρόλους ταυτόχρονο σε ένα μάθημα.

Οι ρόλοι καθορίζουν και τα δικαιώματα των χρηστών στον ιστότοπο και στα μαθήματα ενός ιστότοπου Moodle. Για παράδειγμα, οι διδάσκοντες ενός μαθήματος μπορούν να βαθμολογούν εργασίες και να επεξεργάζονται το υλικό του μαθήματος κάτι που δεν μπορούν, όπως είναι λογικό, να κάνουν οι χρήστες με ρόλο μαθητή.

Όπως συμβαίνει και με τις περισσότερες πτυχές του Moodle, οι ρόλοι και τα δικαιώματα χρηστών μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες ενός ιστότοπου.