2. Καταχώριση γενικών στοιχείων ψηφοφορίας

Ο διαχειριστής της ψηφοφορίας συνδέεται στο σύστημα «ΖΕΥΣ» με τα στοιχεία εισόδου που έχει λάβει. Αρχικά, ζητούνται κάποια γενικά στοιχεία για την ψηφοφορία, τα οποία είναι τα εξής:

Είδος ψηφοφορίας (τύπος)

Το είδος της ψηφοφορίας είναι η πιο σημαντική παράμετρος που πρέπει να επιλέξετε γιατί θα καθορίσει το είδος των ψηφοδελτίων και του εκλογικού συστήματος που θέλετε να υλοποιήσετε. Το Ζευς διαθέτει τους παρακάτω τύπους ψηφοφορίας:

  • Απλή ψηφοφορία με μία ή περισσότερες ερωτήσεις
  • Ψηφοφορία με συνδυασμούς
  • Ψηφοφορία με βαθμολογία
  • Ψηφοφορία με έκφραση προτίμησης (μέθοδος Schulze)
  • Ψηφοφορία με ταξινομική ψήφο (RCV/STV/IRV)
  • Ψηφοφορία με ταξινομική ψήφο (STV) – Συμβούλια Διοίκησης ΑΕΙ

Οι δύο πρώτοι τύποι καλύπτουν τις περισσότερες περιπτώσεις εκλογών. Για περισσότερες πληροφορίες για τους τύπους ψηφοφορίας διαβάστε τον οδηγό τύποι εκλογών στο ΖΕΥΣ. Στο παράδειγμα που ακολουθεί θα δείξουμε την απλή ψηφοφορία.

Δοκιμαστική ψηφοφορία

Ο διαχειριστής έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια ή περισσότερες δοκιμαστικές ψηφοφορίες, επιλέγοντας το αντίστοιχο πεδίο. Συνιστάται να διενεργήσετε τουλάχιστον μία δοκιμαστική ψηφοφορία για να εξοικειωθείτε με το σύστημα και να βεβαιωθείτε ότι ο τύπος ψηφοφορίας που επιλέξατε αντιστοιχεί στο εκλογικό σύστημα που θέλετε να υλοποιήσετε.

Τίτλος και περιγραφή

Συμπληρώστε ένα τίτλο και μια σύντομη περιγραφή των εκλογών. Τα συγκεκριμένα πεδία συμπληρώνονται υποχρεωτικά.


Ημερομηνίες και ώρες έναρξης και λήξης της ψηφοφορίας

Η ηλεκτρονική κάλπη θα είναι ανοιχτή και θα δέχεται ψήφους μόνο εντός του καθορισμένου αυτού διαστήματος. Εφόσον κριθεί σκόπιμο από τη διεξάγουσα αρχή, είναι δυνατό να παραταθεί εκ των υστέρων η ημερομηνία ή/και ώρα λήξης της ψηφοφορίας.


Μέλη εφορευτικής επιτροπής

Τα στοιχεία που καταχωρούνται είναι το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) διαχωρισμένα με κόμμα, όπως φαίνεται στην εικόνα. Σε κάθε μέλος της εφορευτικής επιτροπής θα σταλεί ακολούθως ένα μήνυμα με οδηγίες για τη δημιουργία του μυστικού Κωδικού Ψηφοφορίας. Η συμπλήρωση μελών εφορευτικής επιτροπής είναι προαιρετική, ωστόσο συστήνεται ισχυρά η προσθήκη τουλάχιστον δύο μελών εφορευτικής επιτροπής για τη διασφάλιση του απορρήτου της ψηφοφορίας.

Συμβουλή: Αν πρόκειται για δοκιμαστική ψηφοφορία χρησιμοποιήσετε διευθύνσεις email στις οποίες έχετε πρόσβαση ή πρόχειρες διευθύνσεις μιας χρήσεως (π.χ. temp-mail.org).

Λοιπές ρυθμίσεις

Συμπληρώστε ένα e-mail και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας για την υποστήριξη των ψηφοφόρων/χρηστών. Η Γλώσσα επικοινωνίας αναφέρεται στη γλώσσα των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα σταλούν στους ψηφοφόρους.

Συμπληρώνοντας το κείμενο στο πεδίο Όροι κατάθεσης ψήφου, αυτό θα εμφανίζεται στους ψηφοφόρους και θα πρέπει να το αποδεχτούν για να ολοκληρωθεί η κατάθεση της ψήφου τους. Η συμπλήρωση του συγκεκριμένου πεδίου είναι προαιρετική.


Ενεργοποιώντας τη δυνατότητα πολλαπλών μίξεων, η διεξάγουσα αρχή καλείται να διενεργήσει επιπλέον στάδια μίξης των ψηφοδελτίων μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, τα οποία θα πραγματοποιηθούν σε εξωτερικά συστήματα για τη διαχείριση και παραμετροποίηση των οποίων θα είναι αρμόδια η διεξάγουσα αρχή. Η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης επιλογής είναι προαιρετική.


Τέλος, αφού συμπληρώσετε τα παραπάνω στοιχεία και αποδεχτείτε τους όρους χρήσης της υπηρεσίας, πατήστε «Αποθήκευση» για να προχωρήσετε στα επόμενα στάδια προετοιμασίας της ψηφοφορίας. Μέχρι την οριστικοποίηση της ψηφοφορίας ο διαχειριστής έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει και να επεξεργαστεί τα στοιχεία αυτά, πατώντας «Τροποποίηση ψηφοφορίας» από το κεντρικό μενού.