1. Εισαγωγή

Τι είναι το Element/Matrix

Το Element είναι μια εφαρμογή επικοινωνίας και συνεργασίας χτισμένη πάνω στο δίκτυο Matrix, ένα ανοιχτό και αποκεντρωμένο πρότυπο ασφαλούς επικοινωνίας. Επικοινωνείτε σε πραγματικό χρόνο με μηνύματα, φωνητικές και βίντεο κλήσεις με φίλους, συναδέλφους, συνεργάτες και άλλους χρήστες του δικτύου Matrix.

Πώς λειτουργεί

Σε αντίθεση με τις γνωστές εφαρμογές του είδους (Slack, Viber, Facebook messenger) όπου υπάρχει ένας ιδιωτικός διακομιστής, στο δίκτυο Matrix μπορεί να ενταχθεί οποιοσδήποτε ιδιώτης ή φορέας με τον δικό του διακομιστή (homeserver). Το Element είναι η πιο δημοφιλής εφαρμογή για σύνδεση στο Matrix και είναι διαθέσιμη μέσω περιηγητή, εφαρμογής mobile και desktop.

Οι χρήστες δημιουργούν λογαριασμό σε έναν διακομιστή και συνδέονται στο Matrix μέσω του Element ή άλλης εφαρμογής. Οι πληροφορίες λογαριασμού χρηστών, οι συνομιλίες και τα δωμάτια συζήτησης διατηρούνται στον διακομιστή, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ των διακομιστών του Matrix. Επομένως, μέσω του Element και του Μatrix οι χρήστες μπορούν να συνομιλούν και να συμμετέχουν σε δωμάτια που φιλοξενούνται σε άλλους διακομιστές εκτός του φορέα τους.

Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα επέκτασης των λειτουργιών με άλλες εφαρμογές (widgets), αυτοματοποίησης με bots και διασύνδεση με γέφυρες (bridges) σε άλλα δίκτυα επικοινωνίας όπως Slack, Messenger κ.α.

Γιατί το Element/Matrix;

  • Δωρεάν λογισμικό ανοιχτού κώδικα με το οποίο συμμετέχετε σε ένα ανοιχτό και αποκεντρωμένο δίκτυο επικοινωνίας
  • Προστατεύει όλα τα δεδομένα με κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο και τον έλεγχο σύνδεσης
  • Το Element μαζί με το δίκτυο Matrix μπορεί να φιλοξενηθεί στη δική σας υποδομή και να έχετε έτσι τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων και της ιδιωτικότητας.
  • Έχετε ευελιξία στην παραμετροποίηση και μπορείτε να το προσαρμόσετε στις ανάγκες του οργανισμού σας.