Πότε μπορώ να ξεκινήσω την προετοιμασία της ψηφοφορίας;

Οποτεδήποτε. Δεν είναι υποχρεωτικό η προετοιμασία της ψηφοφορίας (ο ορισμός της εφορευτικής επιτροπής, η είσοδος των στοιχείων των ψηφοφόρων) να γίνει την ημέρα των εκλογών ή το προηγούμενο βράδυ. Μπορεί να γίνει μέρες πριν, ώστε να είναι σίγουρο ότι η διαδικασία ακολουθείται σωστά χωρίς να υπάρχει χρονική πίεση.

Τι θα συμβεί αν κάποιο μέλος της εφορευτικής επιτροπής χάσει τον Κωδικό Ψηφοφορίας του;

Εάν έχει οριστικοποιηθεί η ψηφοφορία, τότε θα πρέπει να ακυρωθεί. Ανάκτηση κλειδιού δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Εάν δεν έχει οριστικοποιηθεί η ψηφοφορία, τότε ο διαχειριστής μπορεί να διαγράψει το μέλος της εφορευτικής επιτροπής από τη σχετική καρτέλα και να το προσθέσει εκ νέου από την «Τροποποίηση ψηφοφορίας», ώστε να επαναλάβει τη διαδικασία δημιουργίας και επαλήθευσης κλειδιού

Τι προτείνετε να κάνουν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής για να μη χάσουν τους Κωδικούς Ψηφοφορίας τους;

Να αποθηκεύσουν τον κωδικό ψηφοφορίας τους σε δύο αντίγραφα, σε δύο διαφορετικά φορητά μέσα (π.χ. usb sticks) και να τα κρατήσουν ασφαλή (π.χ. πάνω τους).

ΠΡΟΣΟΧΗ: η αποστολή των Κωδικών μέσω δικτύου (π.χ. e-mail) ενέχει σοβαρό κίνδυνο υποκλοπής τους. Οι κωδικοί ψηφοφορίας δεν πρέπει να αποστέλλονται με e-mail.

ΠΡΟΣΟΧΗ: οι μεγάλοι εκτυπωτές και πολυμηχανήματα γραφείου διαθέτουν σκληρούς δίσκους όπου αποθηκεύονται τα προς εκτύπωση έγγραφα. Η εκτύπωση των Κωδικών σε τέτοιο εξοπλισμό ενέχει κίνδυνο υποκλοπής τους εάν κάποιος έχει πρόσβαση στον εξοπλισμό. Είναι προτιμότερο να εκτυπωθούν σε μικρό εκτυπωτή (π.χ. inkjet).

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε! Τα αποτελέσματα θα βγουν αμέσως;

Όχι. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποβολής των ψήφων, υπολείπονται δύο ακόμη στάδια, η μίξη, και η αποκρυπτογράφηση. Και στα δύο στάδια, το σύστημα «Ζευς» και οι και οι συμμετέχοντες εξωτερικοί υπολογιστές των μελών της επιτροπής και των έμπιστων εντεταλμένων τους, εκτελούν μεγάλο αριθμό κρυπτογραφικών πράξεων προκειμένου να εκτελεστεί και να αποδειχθεί ότι τόσο η μίξη των ψηφοδελτίων όσο και η αποκρυπτογράφησή τους έγινε σωστά. Ανάλογα με τον αριθμό των ψηφοφόρων αυτό μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως μερικές ώρες.

Τι πρέπει να εισάγω στο πεδίο τηλέφωνο και email κατά τη δημιουργία μιας ψηφοφορίας;

Το τηλέφωνο και το email που θα καταχωρίσετε θα είναι τα στοιχεία επικοινωνίας με τα οποία θα μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας οι ψηφοφόροι κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των εκλογών.

Κατά την είσοδο μου στο σύστημα μου εμφανίζει το εξής μήνυμα: Προέκυψε σφάλμα. Δεν έχετε δικαίωμα πρόσβασης σε αυτή τη σελίδα. (error code: 403).

Μπορείτε να κάνετε κάποιες από τις ακόλουθες ενέργειες για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα:

  • είτε αποσύνδεση (Logout) στον περιηγητή σας (browser) από την οντότητα με την οποία είστε συνδεδεμένος, όπως αναφέρει και το σχετικό μήνυμα (Please logout to access this view)
  • είτε άνοιγμα του συνδέσμου της Εφορευτικής ή του Ψηφοφόρου σε άλλο περιηγητή
  • είτε άνοιγμα του συνδέσμου σε νέο παράθυρο ανώνυμης περιήγησης (Incognito).
  • είτε διαγραφή των Cookies και της cache του περιηγητή σας.
Βλέπω τη λίστα των ψηφοφόρων, αλλά το κουμπί «Αποστολή email» δεν είναι ενεργό. Γιατί;

Η πρόσκληση προς τους ψηφοφόρους πρέπει να αποσταλεί μετά την οριστικοποίηση της ψηφοφορίας, ώστε να περιέχει το μοναδικό υπερσύνδεσμο.