Η «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» αποτελεί ένα πληροφοριακό σύστημα για την αδιάβλητη διεξαγωγή απόρρητων ψηφοφοριών με αμιγώς ηλεκτρονικό τρόπο.

Η προετοιμασία της ψηφοφορίας από τη διεξάγουσα αρχή και η υποβολή της ψήφου από τους ψηφοφόρους, γίνονται απομακρυσμένα μέσω Διαδικτύου.


Το μόνο που χρειάζονται οι ψηφοφόροι για να συμμετέχουν στη διαδικασία της ψηφοφορίας είναι η σύνδεση στο Διαδίκτυο μέσω ενός προγράμματος περιήγησης στον Παγκόσμιο Ιστό (web browser).Η διαδικασία προστατεύεται όπως ακριβώς και οι οικονομικές συναλλαγές μέσω Διαδικτύου.  Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν εντός του καθορισμένου χρονικού διαστήματος, και λαμβάνουν ψηφιακή απόδειξη της συμμετοχής τους.

Με τη χρήση του συστήματος "ΖΕΥΣ" έχουν χρησιμοποιηθεί πάνω από 10000 ηλεκτρονικές κάλπες με τη συμμετοχή 1560000 ψηφοφόρων για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και άλλους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Επιστημονικά Σωματεία, Σύλλογοι, κλπ).

Υποστηρίζονται πολλαπλά είδη ψηφοδελτίων και εκλογικών συστημάτων, όπως είναι η ψηφοφορία με συνδυασμούς, οι ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, η ψηφοφορία με βαθμολογία, με έκφραση προτίμησης και με ταξινομική ψήφο (STV). 

Τι θα μάθετε στο μάθημα αυτό

Στο μάθημα αυτό θα μάθετε όσα χρειάζεται να γνωρίζετε ως ψηφοφόρος/χρήστης προκειμένου να συμμετέχετε σε μία ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω του συστήματος "ΖΕΥΣ". 

Το μάθημα αφορά τη μορφή ψηφοφορίας με συνδυασμούς που είναι από τους συνηθέστερους τύπους ψηφοφοριών.


Κάθε ψηφοφόρος μπορεί να ψηφίσει όσες φορές επιθυμεί μέχρι να λήξει η διαδικασία της ψηφοφορίας. Όμως έγκυρη θεωρείται μόνο η τελευταία ψήφος. Όσο για τον κίνδυνο να διπλομετρηθούν ψήφοι, αυτό είναι αδύνατο. Κάθε νέα ψήφος στην απόδειξη της καταχώρισής της αναφέρει σαφώς την ακύρωση της προηγούμενης ψήφου.
Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2023, 6:48 PM