Ο ψηφοφόρος λαμβάνει μήνυμα (email) στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο όταν η ψηφοφορία είναι έτοιμη να αρχίσει. Το μήνυμα τον πληροφορεί για την ακριβή ημερομηνία και ώρα έναρξης και λήξης της ψηφοφορίας.


Στο μήνυμα περιέχεται ένας προσωπικός και απόρρητος σύνδεσμος. Η διαδικασία υποβολής της ψήφου ξεκινά ακολουθώντας το σύνδεσμο αυτό. 


Ο ψηφοφόρος μεταφέρεται στoν χώρο όπου μπορεί να βρει πληροφορίες για τη διαδικασία της ψηφοφορίας, την εφορευτική επιτροπή και τα ψηφοδέλτια. Από εδώ μεταβαίνει στο ηλεκτρονικό παραπέτασμα (παραβάν) για να ξεκινήσει την ψηφοφορία.


Στην οθόνη του ψηφοφόρου εμφανίζεται ένα εισαγωγικό σημείωμα που περιγράφει τη διαδικασία υποβολής ψήφου. Η διαδικασία αποτελείται από δύο βήματα, την επιλογή των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο, και την υποβολή του ψηφοδελτίου.


Στη συνέχεια, εμφανίζεται στην οθόνη μια αναπαράσταση ενός ψηφοδελτίου, καθώς και οι απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες. Ο ψηφοφόρος συνθέτει διαδραστικά το ψηφοδέλτιο της επιλογής του.


Όταν ολοκληρώσει τη διαδικασία της επιλογής, ο ψηφοφόρος προχωρά στην υποβολή του ψηφοδελτίου. Το επιλεγμένο ψηφοδέλτιο κρυπτογραφείται στον τοπικό υπολογιστή του ψηφοφόρου και στη συνέχεια υποβάλλεται μέσω δικτύου στο σύστημα «Ζευς».


Το σύστημα εκδίδει ψηφιακή απόδειξη καταχώρισης της ψήφου σε μορφή απλού αρχείου κειμένου.


Τελευταία τροποποίηση: Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022, 12:02 PM