Σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον μάθησης όπως το Moodle, η εθιμοτυπία, που συχνά αναφέρεται ως "netiquette", είναι εξαιρετικά σημαντική. Αυτές οι οδηγίες βοηθούν στην προαγωγή της αποτελεσματικής και με σεβασμό επικοινωνίας μεταξύ όλων των συμμετεχόντων στη μαθησιακή κοινότητα. Παρακάτω θα αναφερθούμε στην εθιμοτυπία και τις βέλτιστες πρακτικές του Moodle:

1. Σεβαστείτε τους άλλους

Κάθε συμμετέχων στο μάθημα μπορεί να προέρχεται από διαφορετικό υπόβαθρο, πεποιθήσεις και εμπειρίες. Να σέβεστε πάντα αυτές τις διαφορές, να αποφεύγετε υποτιμητικές εκφράσεις ή σχόλια και να συμπεριφέρεστε στους άλλους όπως θα θέλατε να σας συμπεριφέρονται.

2. Επαγγελματικό ύφος

Όταν επικοινωνείτε στο Moodle, είναι σημαντικό να διατηρείτε έναν επαγγελματικό ύφος. Αποφύγετε τη χρήση αργκό του διαδικτύου ή συντομογραφιών που μπορεί να μην είναι κατανοητές από όλους. Να φροντίζετε να διορθώνετε τα μηνύματά σας για ορθογραφικά και γραμματικά λάθη πριν τα στείλετε.

3. Μείνετε εντός θέματος

Σε συζητήσεις ή φόρουμ, βεβαιωθείτε ότι οι συνεισφορές σας παραμένουν σχετικές με το θέμα. Τα εκτός θέματος σχόλια μπορούν να εκτροχιάσουν τις συζητήσεις και να δυσκολέψουν τους άλλους να τις παρακολουθήσουν.

4. Συνεισφέρετε ουσιαστικά

Οι συνεισφορές πρέπει να έχουν νόημα και να προσθέτουν αξία στη συζήτηση. Το να συμφωνείτε ή να διαφωνείτε απλώς με ένα σημείο δεν αρκεί. Εξηγήστε γιατί έχετε αυτή τη γνώμη και, αν είναι δυνατόν, δώστε πηγές ή παραδείγματα.

5. Σεβασμός της ιδιωτικότητας

Αποφύγετε να μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες για τον εαυτό σας ή για άλλους, εκτός αν είναι απαραίτητο. Εάν συζητάτε ένα ευαίσθητο θέμα, φροντίστε να σέβεστε την ιδιωτική ζωή και τα συναισθήματα των άλλων.

6. Ανταποκριθείτε άμεσα

Σε ομαδικές δραστηριότητες ή συζητήσεις, φροντίστε να απαντάτε έγκαιρα στους άλλους. Οι καθυστερημένες απαντήσεις μπορεί να εμποδίσουν τη ροή της συζήτησης και την ομαδική εργασία.

7. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα

Το να γράφετε με κεφαλαία γράμματα θεωρείται κραυγή στον ψηφιακό κόσμο. Αποφύγετε τη χρήση των κεφαλαίων, εκτός αν είναι απαραίτητο για να τονίσετε ένα σημείο.

8. Αναφέρετε τις πηγές

Εάν χρησιμοποιείτε πληροφορίες από εξωτερική πηγή, φροντίστε να τις αναφέρετε σωστά.

9. Κατανοήστε πριν ρωτήσετε

Πριν θέσετε μια ερώτηση, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες. Η απάντηση μπορεί να υπάρχει ήδη εκεί.

10. Χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες μορφές αρχείων

Όταν ανεβάζετε αρχεία, χρησιμοποιήστε μορφές που είναι εύκολα προσβάσιμες από άλλους. Αν απαιτούνται συγκεκριμένες μορφές από το μάθημα, φροντίστε να τις ακολουθήσετε.

Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2023, 11:21 AM