3. Ψηφοφορία με συνδυασμούς

Η ψηφοφορία με συνδυασμούς είναι ένας αρκετά διαδομένος τύπων εκλογών με τον οποίο γίνονται εκλογές σε συνδικαλιστικά όργανα, φοιτητικές εκλογές κτλ. Ένας συνδυασμός, μπορεί να αντιστοιχεί σε μια παράταξη ή άλλου τύπου οργάνωση, περιέχει τις διάφορες επιλογές (π.χ λίστα υποψηφίων). Ο ψηφοφόρος επιλέγει έναν συνδυασμό (ερώτηση) και στη συνέχει ψηφίζει στις επιλογές του συνδυασμού που έχει επιλέξει.

Ας δούμε ένα παράδειγμα φοιτητικών εκλογών με δύο παρατάξεις:

Στην ψηφοφορία με συνδυασμούς ο διαχειριστής καλείται να ορίσει τους συνδυασμούς, το μέγιστο και ελάχιστο αριθμό επιλογών («σταυρών») που μπορεί να περιέχει ένα ψηφοδέλτιο για να θεωρηθεί έγκυρο καθώς και τις δυνατές επιλογές (Υποψηφίους). Ο διαχειριστής μπορεί να προσθέσει περισσότερους από έναν συνδυασμούς ανά κάλπη επιλέγοντας το πράσινο «+» στα αριστερά της καρτέλας «Συνδυασμός 1».

Για κάθε παράταξη ο διαχειριστής δημιουργεί το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού ορίζοντας τους υποψηφίους. Αν ενεργοποιηθεί το πλαίσιο «Λευκή ψήφος», το Λευκό θα προστεθεί ως επιλογή και θα εμφανίζεται στους ψηφοφόρους.


Για τη δεύτερη παράταξη δημιουργεί ξεχωριστό συνδυασμό


Συνδυασμοί με μεμονωμένους υποψηφίους

Σε περίπτωση ύπαρξης μεμονωμένων υποψηφίων, πέραν των συνδυασμών, ο διαχειριστής θα δημιουργήσει νέο συνδυασμό και για τον μεμονωμένο υποψήφιο και θα συμπληρώσει τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο) και στο πεδίο «Όνομα Συνδυασμού» αλλά και στο πεδίο «Υποψήφιος 1». Στη συνέχεια, θα πρέπει να διαγράψει τις υπόλοιπες επιλογές υποψηφίων (Υποψήφιος 2, Υποψήφιος 3 κ.λπ.) και να πατήσει αποθήκευση. Θα επαναλάβει τη διαδικασία για όλους τους μεμονωμένους υποψηφίους.

Πως ψηφίζει ο ψηφοφόρος

Ο ψηφοφόρος επιλέγει αρχικά τον συνδυασμό και στη συνέχεια τις επιλογές του.