2. Εφαρμογές του Nextcloud

Το Nextcloud αποτελεί μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα λογισμικού η οποία ενσωματώνει ένα σύνολο εφαρμογών (apps) σε ένα ενιαίο σύστημα με διεπαφή φιλική προς τον χρήστη και προσβάσιμη από κάθε συσκευή (υπολογιστής, τάμπλετ, κινητό). Το ίδιο το Nextcloud αναπτύσσει και υποστηρίζει ένα βασικό σύνολο εφαρμογών (core apps) ενώ παράλληλα υπάρχει μεγάλο πλήθος εφαρμογών που αναπτύσσονται από τρίτους (third party apps). Παρακάτω περιγράφουμε τις βασικές εφαρμογές και εργαλεία που μπορεί να περιέχει μια εγκατάσταση Nextcloud.

Αρχεία και συνεργατικά έγγραφα

Card image cap

Αρχεία (Files)

Τα Αρχεία (Files) είναι η βασική εφαρμογή του Nextcloud με την οποία γίνεται η διαδικτυακή αποθήκευση και διαχείριση όλων των ψηφιακών εγγράφων και αρχείων. Αποκτήστε πρόσβαση από οποιοδήποτε συσκευή και διαμοιράστε τα αρχεία με συνεργάτες εντός και εκτός του φορέα.

Card image cap

Συνεργατικά έγγραφα

Δημιουργήστε και επεξεργαστείτε με την εφαρμογή Collabora όλα τα βασικά είδη εγγράφων όπως έγγραφα κειμένου, παρουσιάσεις και υπολογιστικά φύλλα και κάντε κοινή χρήση αλλά και συνεργασία σε πραγματικό χρόνο με τους συνεργάτες σας. Η λειτουργία του Collabora είναι ενσωματωμένη στην εφαρμογή Αρχεία και δεν χρειάζεται να αλλάξετε περιβάλλον.

Οργάνωση και παραγωγικότητα

Card image cap

Αλληλογραφία (Mail)

Διαχειριστείτε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο μέσα από το περιβάλλον του Nextcloud. Μπορείτε να συνδέσετε έναν ή περισσότερους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε είναι ο υπηρεσιακός σας είτε ο προσωπικός σας λογαριασμός σε κάποιο γνωστό πάροχο (Gmail, Outlook, Yahoo).

Card image cap

Ημερολόγιο (Calendar)

Μείνετε οργανωμένοι διατηρώντας το προσωπικό σας ημερολόγιο για όλα τα σημαντικά συμβάντα. Μπορείτε επίσης να έχετε κοινά ημερολόγια των ομάδων που συμμετέχετε και να λαμβάνετε ειδοποιήσεις πριν την έναρξη μιας τηλεδιάσκεψης ή συνάντησης.

Card image cap

Επαφές (Contacts)

Διαχειριστείτε τις επαφές σας εντός και εκτός του οργανισμού, συγχρονίστε επαφές από άλλα συστήματα όπως το Google contacts, δημιουργήστε τις δικές ομάδες επαφών για διαμοιρασμό και συνεργασία.

Card image cap

Σημειώσεις (Notes)

Κρατήστε προσωπικές σημειώσεις, προσθέσετε συνημμένα εικόνες και έγγραφα, οργανώστε τις με ετικέτες και χρώματα και μοιραστείτε τις σημειώσεις με συνεργάτες.

Διαχείριση έργων και εργασιών

Card image cap

Πίνακες (Decks)

Δημιουργήστε για κάθε προσωπικό ή ομαδικό έργο (project) έναν Πίνακα προκειμένου να διαχειριστείτε τις εργασίες και τον χρονοπρογραμματισμό του. Διαχωρίστε τις εργασίες σε λίστες ανάλογα με το στάδιο ωρίμανσής τους. Σε κάθε εργασία μπορείτε να επισυνάψετε συνημμένα αρχεία, να ορίσετε προθεσμίες και να την αναθέσετε σε επιλεγμένα μέλη μιας ομάδας.

Card image cap

Εργασίες (Tasks)

Δημιουργήστε προσωπικές λίστες εργασιών (to do lists) για να οργανώσετε καλύτερα την εργασία σας. Επιπλέον η εφαρμογή συνδέεται με τους Πίνακες και το Ημερολόγιο σας και σας επιτρέπει να έχετε μια εποπτεία όλων των προθεσμιών και των τρεχουσών εκκρεμοτήτων σας.

Συνομιλία και βιντεοκλήσεις

Card image cap

NextCloud Talk

Το Talk είναι η εφαρμογή συνομιλίας (chat) και βιντεοκλήσεων (audio/video call) που είναι ενσωματωμένη στη σουίτα του NextCloud. Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι έχετε μια έτοιμη πλατφόρμα επικοινωνίας χωρίς πρόσθετες ρυθμίσεις μέσα στο περιβάλλον του Nextcloud. Οι συμμετέχοντες μπορούν δημιουργούν ιδιωτικά ή δημόσια δωμάτια, να ανεβάζουν αρχεία και να μοιράζονται την οθόνη τους. Υπάρχει και σε εφαρμογή για κινητές συσκευές.

Card image cap

Jitsi Meet

To Jitsi Meet είναι μια εφαρμογή τηλεδιασκέψεων και ένας οργανισμός μπορεί να χρησιμοποιήσει είτε την δωρεάν πλατφόρμα meet.jit.si ή να την εγκαταστήσει στη δικιά του υποδομή. Με το Jitsi meet δημιουργείτε «στιγμιαία» δωμάτια τηλεδιασκέψεων μοιράζοντας έναν μοναδικό σύνδεσμο URL ενώ οι συμμετέχοντες θα μπορούν να συνδεθούν από οποιαδήποτε συσκευή πατώντας απλά τον σύνδεσμο. Μπορείτε να το ενσωματώστε εύκολα στο περιβάλλον του NextCloud και να το χρησιμοποιήστε αντί του Talk για τηλεδιασκέψεις με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων.

Card image cap

Element

Το Εlement είναι μια εξελιγμένη εφαρμογή συνομιλιών και βιντεοκλήσεων που έχει σχεδιαστεί με βάση τη συνεργασία και την ασφάλεια της επικοινωνίας μεταξύ μιας κοινότητας, επιχείρησης ή οργανισμού. Για όλες τις επικοινωνίες είναι προεπιλεγμένη η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο (end-to-end encryption). Το Element λειτουργεί πάνω στο αποκεντρωμένο δίκτυο Matrix και ένας οργανισμός μπορεί είτε να χρησιμοποιήσει το δημόσιο δίκτυο είτε να εγκαταστήσει ένα στη δική του υποδομή. Μπορείτε να το ενσωματώστε εύκολα στο περιβάλλον του NextCloud και να το χρησιμοποιήστε αντί του Talk/Jitsi όταν ο οργανσιμός σας απαιτεί τη μέγιστη ασφάλεια και λειτουργικότητα.

Συλλέξτε πληροφορίες

Card image cap

Φόρμες (Forms)

Δημιουργήστε φόρμες για να συλλέξετε πληροφορίες για οποιοδήποτε σκοπό και χρήση όπως ερωτηματολόγια, φόρμες αιτήσεων, καταγραφές δεδομένων κ.α. Μόλις οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώσουν τη φόρμα όλες οι απαντήσεις θα αποθηκευτούν αυτόματα σε μορφή υπολογιστικού φύλλου.

Card image cap

Ψηφοφορίες (Polls)

Δημιουργήστε μια ψηφοφορία ενός ερωτήματος με σκοπό τη λήψη μιας απόφασης ή προγραμματίσετε μια επερχόμενη συνάντηση ζητώντας από τους ενδιαφερόμενους να επιλέξουν την ημερομηνία και ώρα που προτιμούν.