4. Εφαρμογή συχγρονισμού

4.2. Αρχική ρύθμιση

Σε αυτό το βήμα θα ρυθμίσετε την εφαρμογή Nextcloud εισάγοντας τα στοιχεία του λογαριασμού σας και ρυθμίζοντας τον φάκελο συγχρονισμού.

Εκκίνηση εφαρμογής

Ξεκινήστε την εφαρμογή Nextcloud με αναζήτηση στο μενού εφαρμογών του Ubuntu.

Θα ξεκινήσει ο οδηγός αρχική ρύθμισης. Αφού έχετε ήδη λογαριασμό Nextcloud, θα επιλέξτε «Συνδεθείτε στο δικό σας Nextcloud».

Στην επόμενη οθόνη εισάγετε τη διεύθυνση του διακομιστή σας Nextcloud, πχ nextcloud.digigov.grnet.gr

Σύνδεση και παροχή πρόσβασης

Στη συνέχεια θα ανοίξει παράθυρο περιηγητή όπου θα πρέπει να συνδεθείτε στο Nextcloud και να δώσετε άδεια πρόσβασης στην εφαρμογή. Αν είστε ήδη συνδεδεμένοι θα μεταβείτε κατευθείαν στη σελίδα παροχής πρόσβασης που περιγράφεται παρακάτω.

Στο παράθυρο του περιηγητή πατήστε «Είσοδος».

Συμπληρώστε όνομα χρήστη και κωδικό του λογαριασμού σας στο Nextcloud και πατήστε «Είσοδος».

Πατήστε «Παροχή άδεις πρόσβασης» για να ολοκληρώσετε.

Επιλογή φακέλων συγχρονισμού

Τοπικός φάκελος

Για τον συγχρονισμό των αρχείων σας θα δημιουργηθεί ένας φάκελος τοπικά στον υπολογιστή σας με όνομα Nextcloud. Συνιστούμε να αφήσετε τη ρύθμιση «Τοπικός φάκελος» στην προεπιλεγμένη τιμή, εκτός αν γνωρίζετε τι θέλετε να κάνετε.

Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξετε μεταξύ συγχρονισμού όλων των αρχείων ή να επιλέξτε ποιους φακέλους του Nextcloud θέλετε να συγχρονιστούν.

1) Συγχρονισμός όλων από τον διακομιστή

Με αυτή την επιλογή θα συγχρονιστούν ΟΛΑ τα αρχεία που έχετε πρόσβαση στο Nextcloud. Η εφαρμογή θα υπολογίσει τη συνολική χωρητικότητα των αρχείων του διακομιστή και θα σας ειδοποιήσει αν ο διαθέσιμος χώρος στον υπολογιστή σας είναι αρκετός. Στο συνολικό χώρο προσμετρώνται και οι κοινόχρηστοι φάκελοι του που έχετε πρόσβαση στο Nextcloud.

2) ή Επιλέξτε τι θα συγχρονιστεί

Αυτή η επιλογή είναι προτιμότερη αν δεν έχετε αρκετό χώρο ή απλά θέλετε να επιλέξετε ένα υποσύνολο φακέλων του διακομιστή Nextcloud που θέλετε να συγχρονίσετε.

Στο αναδυόμενο παράθυρο μπορείτε να επιλέξετε τους φακέλους ή υποφακέλους που θέλετε να συγχρονιστούν. Μπορείτε να εξερευνήσετε τους φακέλους και ανάλογα να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τον συγχρονισμό τους. Μπορείτε ωστόσο αυτές τις ρυθμίσεις να τις αλλάξετε και μεταγενέστερα.

Αφού επιλέξετε τους φακέλους για συγχρονισμό πατήστε «Σύνδεση» για να ολοκληρώσετε.