1. Κοινή χρήση

1.1. Κοινή χρήση δημόσια

Δημιουργήστε σύνδεσμο διαμοιρασμού για να δώσετε πρόσβαση σε αρχεία ή φακέλους σε συνεργάτες εντός αλλά και εκτός του φορέα σας. Όσοι έχουν τον σύνδεσμο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση χωρίς να χρειάζεται να έχουν λογαριασμό και να συνδεθούν στο Nextcloud.

Στην κοινή χρήση με σύνδεσμο οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις δίνουν δικαιώματα μόνο ανάγνωσης στους χρήστες που διαμοιράζεστε, αυτό όμως μπορείτε να το αλλάξετε από τις ρυθμίσεις διαμοιρασμού.

Δημιουργήστε έναν σύνδεσμο διαμοιρασμού

Για να μοιράσετε ένα αρχείο ή φάκελο με σύνδεσμο

  1. Εντοπίστε το αρχείο ή φάκελο
  2. Πατήστε το εικονίδιο διαμοιρασμού


Στη συνέχεια πατήστε το εικονίδιο προσθήκη  για να δημιουργήσετε τον κοινόχρηστο σύνδεσμο.

Ο σύνδεσμος URL θα αντιγραφεί αυτόματα στο πρόχειρο (clipboard) του υπολογιστή σας. Μπορείτε τώρα να στείλετε το σύνδεσμο στον συνεργάτη σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνύματος, ή με ανάρτηση σε κοινωνικά δίκτυα. Μπορείτε να κάνετε αντιγραφή τον σύνδεσμο και σε μεταγενέστερο χρόνο πατώντας το εικονίδιο

Συμβουλή: Μπορείτε να κάνετε αυτόματα κοινή χρήση σε ένα άτομο εκτός του φορέα σας πληκτρολογώντας απλά μια έγκυρη διεύθυνση email. Ο παραλήπτης θα λάβει μήνυμα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο με τον σύνδεσμο κοινής χρήσης.


Πρόσβαση από τον χρήστη

 - Αν έχετε διαμοιράσει ένα αρχείο όσοι έχουν τον σύνδεσμο θα μπορούν να προβάλουν το έγγραφο και να κάνουν Λήψη πατώντας το αντίστοιχο κουμπί πάνω δεξιά.

 - Αν έχετε διαμοιράσει έναν φάκελο όσοι έχουν τον σύνδεσμο θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα περιεχόμενα του φακέλου και θα μπορούν να κάνουν λήψη τα αρχεία της επιλογής τους ή απλά λήψη όλου του φακέλου.

Κοινόχρηστο αρχείο

Κοινόχρηστος φάκελος

Ρυθμίσεις και επιλογές κοινής χρήσης

Στην κοινή χρήση με σύνδεσμο οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις δίνουν δικαιώματα μόνο ανάγνωσης στους χρήστες που διαμοιράζεστε. Για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις ενός συνδέσμου διαμοιρασμού πατήστε το εικονίδιο περισσότερων επιλογών δίπλα στον σύνδεσμο.

Οι διαθέσιμες ρυθμίσεις για κάθε περίπτωση φαίνονται στις παρακάτω εικόνες.

Ρυθμίσεις διαμοιρασμού αρχείου



Ρυθμίσεις διαμοιρασμού φακέλου


Στον παρακάτω πίνακα περιγράφονται όλες οι διαθέσιμες επιλογές που εμφανίζονται στον διαμοιρασμό αρχείου:

Επιλογή Επεξήγηση
Για αρχεία
Επιτρέπεται η επεξεργασία Επιτρέπει στον συνεργάτη να επεξεργαστεί το αρχείο αν πρόκειται για κάποιο επεξεργάσιμο έγγραφο ή απλά να σχολιάσει αν πρόκειται για μη επεξεργάσιμο (αρχείο PDF, εικόνα). Προσέξτε ότι με αυτή την επιλογή θα μπορεί ο καθένας που έχει τον σύνδεσμο να επεξεργαστεί ανώνυμα ένα αρχείο χωρίς κάποιον έλεγχο από εσάς.
Για φακέλους
Μόνο για ανάγνωση (Προεπιλογή)
Όσοι έχουν τον σύνδεσμο έχουν το μόνον το δικαίωμα προβολή ή/και λήψης των περιεχομένων του φακέλου.
Επέτρεψε τη μεταφόρτωση και επεξεργασία Εκτός από προβολή και λήψη, οι συνεργάτες θα μπορούν να μεταφορτώσουν αρχεία στον φάκελο που διαμοιράζεστε, να διαγράψουν ή ακόμα και να επεξεργαστούν έγγραφα που περιέχει ο φάκελος.
Απόθεση αρχείου Οι συνεργάτες θα έχουν μόνον τη δυνατότητα να μεταφορτώσουν αρχεία στον φάκελο που διαμοιράζεστε, χωρίς να βλέπουν τα περιεχόμενα του φακέλου.
Κοινές επιλογές
Απόκρυψη λήψης Με αυτήν την επιλογή αποκρύβεται το κουμπί Λήψη και οι αποδέκτες δεν μπορούν να κάνουν λήψη αλλά μόνο προβολή.
Προστασία με συνθηματικό Μπορείτε να ορίσετε έναν κωδικό πρόσβασης για το αρχείο ή φάκελο που διαμοιράζεστε. Όσοι έχουν τον σύνδεσμο θα πρέπει να γνωρίζουν τον κωδικό προκειμένου να έχουν πρόσβαση.
Ορισμός ημερομηνίας λήξης Ορίσετε μια ημερομηνία λήξης του διαμοιρασμού. Μετά τη λήξη της ημερομηνίας ο σύνδεσμος θα καταργηθεί και δε θα είναι δυνατή η πρόσβαση.
Σημείωση προς τον παραλήπτη
Μπορείτε να προσθέσετε μια μικρή σημείωση που θα βλέπουν κατά την προβολή του αρχείου ή φακέλου οι αποδέκτες.
Αναίρεση διαμοιρασμού
Με αυτήν την επιλογή απενεργοποιείται ο δημόσιος σύνδεσμος και δεν είναι πια δυνατή η πρόσβαση στο αρχείο από τους συνεργάτες.
Προσθήκη άλλου συνδέσμου
Έχετε την δυνατότητα να δημιουργήσετε πολλαπλούς συνδέσμους κοινής χρήσης ορίζοντας στον καθένα διαφορετικές ρυθμίσεις. Μπορείτε για παράδειγμα να μοιράσετε με κάποιον ένα αρχείο με δυνατότητα επεξεργασίας ενώ σε άλλον συνεργάτη να στείλετε σύνδεσμο που έχει ημερομηνία λήξης.