1. Κοινή χρήση

1.4. Διαχείριση κοινόχρηστων

Στο Nextcloud κάνετε κοινή χρήση στοιχείων σε άλλους αλλά ταυτόχρονα είστε και αποδέκτης κοινόχρηστων στοιχείων. Κάθε στοιχείο διαμοιρασμού (αρχείο ή φάκελος) που είστε αποδέκτης εμφανίζεται στον αρχικό σας κατάλογο στα αρχεία σας στο Nextcloud γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μια "ακαταστασία" στον προσωπικό σας χώρο. Επιπλέον με τους δικούς σας διαμοιρασμούς, υπάρχει ο κίνδυνος να αφήσετε ενεργό έναν που δεν πρέπει να ισχύει. Παρακάτω δίνουμε μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τα κοινόχρηστα στοιχεία σας στο NextCloud.

Καταργήστε διαμοιρασμούς

Μέσω της εφαρμογής Αρχεία και το φίλτρο Κοινόχρηστα μπορείτε να έχετε μια σύνοψη των στοιχείων διαμοιρασμού.

Διαμοιρασμένα με άλλους

Αυτά είναι τα στοιχεία που εσείς έχετε διαμοιράσει σε άλλους χρήστες. Εδώ μπορείτε να έχετε μια σύνοψη των στοιχείων που έχετε διαμοιράσει και να καταργήσετε ή να αλλάξετε ρυθμίσεις διαμοιρασμού.

Διαμοιρασμένα με εσάς

Αυτά είναι τα στοιχεία που έχουν διαμοιραστεί με εσάς από άλλους χρήστες. Αν θεωρείτε ότι έχει γίνει διαμοιρασμός άσκοπα ή απλά θέλετε να καταργήσετε τον διαμοιρασμό τότε κάντε δεξί κλικ στο στοιχείο και επιλέξτε "Αποχωρήστε από αυτήν την κοινή χρήση".

Μετονομάστε ή μετακινήστε διαμοιρασμένα στοιχεία

Όλα τα κοινόχρηστα με εσάς στοιχεία εμφανίζονται στον αρχικό σας κατάλογο στα Αρχεία σας στο Nextcloud. Τα στοιχεία αυτά παραμένουν στην κατοχή του χρήστη που έκανε τον διαμοιρασμό και δεν προσμετράνε στο δικό σας προσωπικό χώρο. Ωστόσο εσείς μπορείτε να μετονομάσετε ή και να μετακινήσετε σε άλλη θέση εντός του προσωπικού σας χώρου αυτά τα στοιχεία χωρίς να αλλάξει κάτι για τους άλλους χρήστες. Το ίδιο κοινόχρηστο στοιχείο δηλαδή μπορεί να είναι με διαφορετικό όνομα και θέση σε κάθε χρήστη.

Επομένως για να τακτοποιήσετε τον προσωπικό σας χώρο μπορείτε να κάνετε το εξής:

  1. Δημιουργήστε ένα φάκελο με όνομα π.χ. Κοινά ή παρόμοιο
  2. Μετακινήστε τα στοιχεία που έχουν διαμοιράσει άλλοι με εσάς στον φάκελο αυτό.

Ορίστε προεπιλεγμένο φάκελο για τα κοινόχρηστα στοιχεία

Αν θέλετε όλα τα μελλοντικά κοινόχρηστα στοιχεία που είστε αποδέκτης να πηγαίνουν αυτόματα στον ίδιο φάκελο μπορείτε να ορίσετε τον φάκελο π.χ. Κοινά προεπιλεγμένο ως εξής:

  1. Στον πίνακα ελέγχου του Nextcloud κάντε κλικ στο εικονίδιο χρήστη πάνω δεξιά και επιλέξτε Ρυθμίσεις
  2. Επιλέξτε από τη στήλη αριστερά Διαμοιρασμός
  3. Στην ενότητα Διαμοιρασμός κάντε κλικ στο πεδίο κειμένου και επιλέξτε τον φάκελο π.χ. Κοινά ή άλλο φάκελο που θέλετε να ορίσετε ως προεπιλεγμένο


Από εδώ και στο εξής όλα τα διαμοιρασμένα στοιχεία με εσάς θα αποθηκεύονται σε αυτόν τον φάκελο.