10. Διακριτικά

Ένα Διακριτικά (badge, σήμα) είναι ένας τρόπος επιβράβευσης των εκπαιδευόμενων για την επίτευξη στόχων του μαθήματος αλλά και της συμμετοχής τους γενικά στο μάθημα. Μπορούν να απονεμηθούν με βάση μια ποικιλία επιλεγμένων κριτηρίων και είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την παιχνιδοποίηση (gamification) και την παρακίνηση των συμμετεχόντων σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον μάθησης. Τα διακριτικά στο Moodle συμμορφώνονται με το πρότυπο Open Badges, που σημαίνει ότι μπορούν να κοινοποιηθούν σε διαφορετικούς ιστότοπους εκτός της πλατφόρμας που έχουν εκδοθεί.

Τα διακριτικά απονέμονται στο πλαίσιο ενός μαθήματος αλλά και στο πλαίσιο του ιστότοπου συνολικά. Απονέμονται βάσει κριτηρίων που καθορίζονται από τους διδάσκοντες ή διαχειριστές και μπορούν να περιλαμβάνουν μια ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως η επιτυχία σε ένα κουίζ, η υποβολή μιας εργασίας, η συμμετοχή σε ένα φόρουμ ή ακόμη και ένας συνδυασμός αυτών. Η ευελιξία του Moodle επιτρέπει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων. Μπορούν επίσης και να χρησιμοποιηθούν και για να σημάνουν την επιτυχή ολοκλήρωση ενός μαθήματος αντί κάποιου πιστοποιητικού.

Πατώντας το στοιχείο μενού Διακριτικά στη σελίδα ενός μαθήματος θα εμφανιστεί σελίδα με τα διακριτικά που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του μαθήματος. Εδώ εμφανίζονται βασικές πληροφορίες για αυτό όπως όνομα, περιγραφή και τα κριτήρια απόκτησης.

Προσέξτε ότι εδώ εμφανίζονται όλα τα διακριτικά του μαθήματος, ακόμα και αυτά που δεν έχετε αποκτήσει. Αυτά που έχετε λάβει είναι αυτό όπου εμφανίζεται η ημερομηνία απόκτησης στη στήλη "Εκδόθηκαν σε μένα".

Τα διακριτικά που έχετε αποκτήσει εμφανίζονται και στη σελίδα προφίλ σας και είναι ορατά (αν το επιλέξετε) στους υπόλοιπους. Προσέξτε ότι εδώ εμφανίζονται όλα τα διακριτικά που έχετε λάβει στο πλαίσιο των μαθημάτων που συμμετέχετε καθώς και αυτά που τυχόν λάβατε στο πλαίσιο του ιστότοπου.


Από το μενού χρήστη Προτιμήσεις > Διαχείριση διακριτικών οι χρήστες μπορούν να διαχειριστούν το σύνολο των διακριτικών που έχουν αποκτήσει. Οι χρήστες μπορούν να ελέγχουν την ορατότητα σε άλλους των διακριτικών τους και μπορούν επίσης να τα κατεβάσουν ή να τα προωθήσουν σε ένα εξωτερικό σακίδιο. Ένα εξωτερικό σακίδιο είναι ένας ψηφιακός χώρος αποθήκευσης και προβολής σημάτων που έχουν αποκτηθεί από πολλούς ιστότοπους ή πηγές.