4. Ολοκλήρωση μαθήματος

Όταν συμμετέχετε σε ένα μάθημα είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια είναι τα κριτήρια και πότε ένα μάθημα θεωρείται ολοκληρωμένο. Στην πιο απλή περίπτωση οι διδάσκοντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ολοκλήρωση δραστηριοτήτων και το ποσοστό προόδου μαθήματος που περιγράψαμε προηγουμένως ή απλά τη συνολική βαθμολογία.

Συχνά ωστόσο απαιτείται περισσότερη ευελιξία και δυνατότητες για τον καθορισμό της ολοκλήρωσης ενός μαθήματος. Για τον σκοπό αυτό το Moodle διαθέτει τη λειτουργία της ολοκλήρωση μαθήματος (course completion) όπου οι διδάσκοντες ορίζουν με σαφήνεια για ένα μάθημα ένα σύνολο κριτηρίων τα οποία σηματοδοτούν επίσημα την επιτυχή ολοκλήρωση από τους μαθητές. Τα κριτήρια ολοκλήρωσης μπορούν να περιλαμβάνουν συνδυασμό κριτηρίων όπως:

  • ολοκλήρωση δραστηριοτήτων και πόρων
  • ολοκλήρωση ενός άλλου μαθήματος
  • επίτευξη ενός ελάχιστου συνολικού βαθμού
  • χρονικούς περιορισμούς όπως μια ελάχιστη διάρκεια εγγραφής, κ.α.

Οι μαθητές μπορούν να δουν μια σύνοψη των κριτηρίων ολοκλήρωσης στο μπλοκ "Κατάσταση ολοκλήρωσης μαθήματος" εφόσον αυτό έχει ενεργοποιηθεί από τους διδάσκοντες. Οι τελευταίοι μπορούν να έχουν αναλυτικές αναφορές με το τι έχει ολοκληρώσει ο κάθε μαθητής.

Κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο "Περισσότερες λεπτομέρειες" οι εκπαιδευόμενοι βλέπουν αναλυτικά τα κριτήρια και την κατάσταση ολοκλήρωσής τους.


Τώρα ίσως γίνεται περισσότερο κατανοητό γιατί η ολοκλήρωση ενός μαθήματος δε συσχετίζεται απαραίτητα με το ποσοστό προόδου που περιγράψαμε προηγουμένως.

  • Στην ολοκλήρωση μαθήματος οι διδάσκοντες θέτουν και άλλα κριτήρια εκτός από την ολοκλήρωση δραστηριοτήτων
  • Στην ολοκλήρωση μαθήματος οι διδάσκοντες μπορούν να επιλέξουν αυθαίρετα ένα υποσύνολο από τις δραστηριότητες (ή πόρους) που απαιτείται ολοκλήρωση. Αντίθετα, στο ποσοστό προόδου προσμετρά στον παρονομαστή πάντοτε το σύνολο των δραστηριοτήτων (ή πόρων).