5. Παράδειγμα ολοκλήρωσης και βαθμολογίας

Για να κατανοήσετε τις διαφορές μεταξύ ποσοστό προόδου, βαθμολογίας και ολοκλήρωσης μαθήματος θα το κάνουμε με ένα παράδειγμα.

Έστω ένα μάθημα με 7 Βιβλία και 3 Εργασίες με βαθμολόγηση. Για τα Βιβλία έχει οριστεί ολοκλήρωση δραστηριότητας με απλή προβολή ενώ για τις εργασίες έχει οριστεί ολοκλήρωση με κριτήριο τη λήψη βαθμού μεγαλύτερου της βάσης 5 (μέγιστο 10). Για την ολοκλήρωση του μαθήματος έχουν οριστεί τα κριτήρια α) ολοκλήρωση όλων των Βιβλίων β) συνολικός βαθμός > 70%. Η συνολική βαθμολογία υπολογίζεται με απλό μέσο όρο.

Αν υποθέσουμε ότι ένας εκπαιδευόμενος:

  • έχει μελετήσει όλα τα βιβλία και επομένως έχει γίνει αυτόματα η ολοκλήρωση
  • έχει λάβει βαθμούς για κάθε εργασία 4, 7 και 7 αντίστοιχα. Επομένως, θεωρούνται ολοκληρωμένες οι δύο τελευταίες που έχει βαθμό πάνω από τη βάση.

Σύμφωνα με τα παραπάνω θα λέγαμε ότι ισχύουν:

  • Το ποσοστό προόδου υπολογίζεται ως 9/10 ή 90%, γιατί έχει ολοκληρώσει όλες τις δραστηριότητες πλην τη μία εργασία όπου έχει λάβει κάτω από τη βάση (βαθμό 4).
  • Η συνολική βαθμολογία υπολογίζεται βάσει των εργασιών και ισούται με (4+7+7)/3 = 60%. Παρατηρήστε πως το ποσοστό προόδου δε συμπίπτει με το ποσοστό της βαθμολογίας!
  • Το μάθημα δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένο γιατί δεν ικανοποιείται το δεύτερο κριτήριο (βαθμολογία > 70%)