5. Ο ρόλος του συντάκτη

Οι Συντάκτες έχουν έναν πολύ κεντρικό ρόλο στο σύστημα γιατί αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της εισαγωγής, επεξεργασίας και επικαιροποίησης των στοιχείων των διαδικασιών. Είναι προφανές ότι κάθε συντάκτης θα πρέπει να έχει άριστη γνώση της διαδικασίας και του νομικού πλαισίου που τη διέπει, γι αυτό και τους ανατίθενται διαδικασίες που αφορούν το φορέα ευθύνης τους. Επιπλέον θα πρέπει να συνεργάζονται με τους διαχειριστές και άλλους συντάκτες ώστε να λύνουν τις απορίες και να λαμβάνουν ανατροφοδότηση σε όλη τη διάρκεια της σύνταξης μιας διαδικασίας.

Ο αριθμός των συντακτών θα ποικίλει ανάλογα με το διοικητικό βάρος του κάθε υπουργείου. Ένα υπουργείο με λίγες διαδικασίες θα έχει και λιγότερους συντάκτες. Οι συντάκτες θα πρέπει προσεγγιστικά να είναι ένας για κάθε δέκα διαδικασίες. Ο αριθμός θα ποικίλει ανάλογα με το αν είναι ομοειδείς οι διαδικασίες. Ο ορισμός των συντακτών θα γίνεται από τους διαχειριστές, με απλή πρόσκληση μέσω του συστήματος και δεν απαιτεί διοικητική πράξη.

Κύρια καθήκοντα συντάκτη
  • πλήρης καταγραφή της διαδικασίας
  • επικαιροποίηση της διαδικασίας και ειδικότερα για τυχόν διορθώσεις (σε περίπτωση εντοπισμού λάθους) και μεταβολές (λόγω αλλαγής της διαδικασίας), εφόσον του ανατεθεί αυτή η εργασία από τον διαχειριστή.
  • εισαγωγή επιπλέον πεδίων μιας διαδικασίας τα οποία απαιτεί το ΕΜΔΔ, η οποία έχει ήδη εισαχθεί με αυτοματοποιημένο τρόπο (gov.gr, EETAA, eugo). Σε αυτές τις διαδικασίες, επειδή τα πεδία του ΕΜΔΔ αποτελούν υπερσύνολο των πεδίων των άλλων πληροφοριακών συστημάτων ίσως απαιτείται επιπλέον πληροφορία.
  • θα μπορεί να εισηγηθεί την προσθήκη επιπλέον τίτλου ή την αλλαγή του βασικού τίτλου.

Όταν ο συντάκτης ολοκληρώσει την επεξεργασίας οποιασδήποτε διαδικασίας θα πρέπει να αλλάξει την κατάστασή της από «Υπό επεξεργασία» σε «Υπό έγκριση». Κατόπιν αυτής της ενέργειας το σύστημα θα τοποθετήσει τη διαδικασία στη σχετική λίστα του διαχειριστή, ώστε να λάβει τη δεύτερη έγκριση. Μία διαδικασία, ακόμη και μετά τη δημοσίευσή της, μπορεί να επιστρέψει  σε κατάσταση «Υπό επεξεργασία» με τη μεσολάβηση του Διαχειριστή, σε περίπτωση που χρειάζεται να αλλάξει οποιοδήποτε χαρακτηριστικό της.

Η καταγραφή μιας διαδικασίας δεν είναι οριστική και δεν δημοσιεύεται άμεσα στο Μίτος -  ΕΜΔΔ. Επομένως οι συντάκτες ενθαρρύνονται να επεξεργάζονται τα στοιχεία μιας διαδικασίας χωρίς ενδοιασμούς και τον φόβο λάθους.