3. Μενού 2: Ίδρυση Επιχείρησης στην Ελλάδα - Χρηματοδότηση - Εργασιακά θέματα

Στο Μενού 2 μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για:

  Ίδρυση Επιχείρησης στην Ελλάδα


◆    Διαδικασία έναρξης ατομικής επιχείρησης - Τι θα χρειαστείτε για να κάνετε έναρξη ατομικής επιχείρησης, τα απαραίτητα έντυπα, δικαιολογητικά και πού θα τα βρείτε,  καθώς και πού πρέπει να  υποβάλλετε το αίτημά σας. Η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, ή να αποσταλεί ταχυδρομικά

◆    Φορολογικό πλαίσιο - Όλο το φορολογικό πλαίσιο που διέπει τις δραστηριότητες μιας επιχείρησης στην Ελλάδα, παρουσιάζεται με κατανοητό τρόπο  μέσω της Διαδικτυακής Πύλης gov.gr

◆    Βιομηχανική ιδιοκτησία - Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τη Βιομηχανική Ιδιοκτησία, τα εμπορικά σήματα, τις ευρεσιτεχνίες κλπ.

◆    Πληρωμή Παραβόλων και Τελών - Η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Παραβόλου συμβάλλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων με την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών, καθώς και στην ουσιαστική προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στον Δημόσιο Τομέα.

◆    Ασφαλιστικό πλαίσιο επιχειρήσεων στην Ελλάδα - Ανάλογα με τη νομική μορφή της επιχείρησης και το αντικείμενο αυτής (επαγγελματικό, βιοτεχνικό, εμπορικό, τεχνικό, ιατρικό) τα πρόσωπα που συμμετέχουν διέπονται από τους κανόνες ασφάλισης των εντασσόμενων στον e-ΕΦΚΑ φορέων, όπως ισχύουν.


2.   Χρηματοδότηση


◆    Χρηματοδότηση σε εθνικό επίπεδο - Παρέχονται πληροφορίες για δάνεια Κεφαλαίου Κίνησης με χαμηλό επιτόκιο/κρατική εγγύηση με σκοπό την παροχή ρευστότητας για υποστήριξη των βραχυπρόθεσμων λειτουργικών αναγκών της επιχείρησης. Συνήθως έχουν διάρκεια 12 μηνών , αλλά παρέχεται και δυνατότητα ανανέωσης για διάστημα 3 ως 5 ετών.


3.   Εργασιακά θέματα


◆    Εργασία και συνταξιοδότηση - Πληροφορίες για την αναζήτηση εργασίας στην Ελλάδα, για την Κοινωνική Ασφάλιση, για θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, για την φορολόγηση, για τα δικαιώματα και υποχρεώσεις, καθώς και για την συνταξιοδότηση.

◆    Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος - Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος εκπροσωπεί τα Επιμελητήρια της χώρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και παρέχει υπηρεσίες προς αυτά.

◆    Νομοθετικά Κατοχυρωμένα Επαγγέλματα - Κατά κανόνα, ένα επάγγελμα θεωρείται νομοθετικά κατοχυρωμένο αν για την άσκησή του απαιτείται να έχετε συγκεκριμένο τίτλο σπουδών, να έχετε επιτύχει σε ειδικές εξετάσεις, π.χ. κρατικές εξετάσεις, ή/και να έχετε προηγουμένως εγγραφεί σε επαγγελματική ένωση.

Αν το επάγγελμά σας είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο στη χώρα της ΕΕ όπου θέλετε να το ασκήσετε, ίσως χρειαστεί να υποβάλετε αίτηση για την αναγνώριση των επαγγελματικών σας προσόντων εκεί.

Τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα διαφέρουν μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Στη βάση δεδομένων των νομικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορείτε να δείτε αν το επάγγελμά σας είναι κατοχυρωμένο στην Ελλάδα και τι ισχύει ανάλογα με την χώρα στην οποία αποκτήσατε π.χ. τους τίτλους σπουδών σας.