Γ. Ειδική έκθεση του άρθρου 75 παρ. 3 του Συντάγματος

Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 75 του Συντάγματος:

«Nομοσχέδιο που συνεπάγεται δαπάνη ή ελάττωση εσόδων δεν εισάγεται για συζήτηση, αν δεν συνοδεύεται από ειδική έκθεση για τον τρόπο που θα καλυφθούν, η οποία υπογράφεται από τον αρμόδιο Yπουργό και τον Yπουργό Oικονομικών.».


Επίσης, η παρ. 2 του άρθρου 73 του Συντάγματος προβλέπει:

«Nομοσχέδια που αναφέρονται οπωσδήποτε στην απονομή σύνταξης και στις προϋποθέσεις της υποβάλλονται μόνο από τον Yπουργό Oικονομικών ύστερα από γνωμοδότηση του Eλεγκτικού Συνεδρίου. αν πρόκειται για συντάξεις που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, υποβάλλονται από τον αρμόδιο Yπουργό και τον Yπουργό Oικονομικών. Tα νομοσχέδια για συντάξεις πρέπει να είναι ειδικά× δεν επιτρέπεται, με ποινή την ακυρότητα, να αναγράφονται διατάξεις για συντάξεις σε νόμους που αποσκοπούν στη ρύθμιση άλλων θεμάτων.» (Βλ. και τα άρθρα 85 παρ. 5 και 88 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής)


Σύμφωνα με την περ. γ της παρ. 2 του άρθρου 62 του ν. 4622/2019, η έκθεση της παρ.3 του άρθρου 75 του Συντάγματος, συντάσσεται στην περίπτωση νομοσχεδίων που συνεπάγονται δαπάνη ή ελάττωση εσόδων.

Η  Έκθεση αυτή υπογράφεται από τον Υπουργό Οικονομικών και από τον επισπεύδοντα Υπουργό, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου ή των φορέων αρμοδιότητας του οποίου  επιβαρύνεται με βάση την έκθεση του άρθρου 75 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος.

Για τη συμπλήρωση του πεδίου 17 της Ενότητας Γ θα πρέπει απαραιτήτως να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα:


Θα πρέπει να αναγραφούν -με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια- οι εκτιμώμενες δαπάνες ή ελάττωση εσόδων και ο τρόπος κάλυψής τους, χωρίς γενικότητες. Σε περίπτωση που η αξιολογούμενη ρύθμιση αφορά σε συντάξεις είναι αναγκαίο να αναγράφεται εάν έχει προηγηθεί αναλογιστική μελέτη και σε θετική περίπτωση να επισυνάπτεται.