Ε. Έκθεση διαβούλευσης

Η συμμετοχή των πολιτών και των κοινωνικών φορέων στη διαδικασία διαβούλευσης για την προετοιμασία σύνταξης μίας νέας ρύθμισης καταγράφεται στην έκθεση δημόσια διαβούλευσης.

Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 61 του ν. 4622/2019 σε συνδυασμό με την περ. ε της παρ. 2 του άρθρου 62 του ίδιου νόμου, στην εν λόγω Έκθεση περιγράφεται η διαδικασία διαβούλευσης που ακολουθήθηκε και «παρουσιάζονται ομαδοποιημένα τα σχόλια και οι προτάσεις όσων έλαβαν μέρος στη διαβούλευση και τεκμηριώνεται η ενσωμάτωσή τους ή μη στις τελικές διατάξεις».

Για τη συμπλήρωση των πεδίων 22 και 23 της Ενότητας Ε θα πρέπει απαραιτήτως να ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα:


Περιγράφεται συνοπτικά η διαβούλευση κατά τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία και αναφέρονται οι υπηρεσίες και φορείς που μετείχαν σε αυτήν πριν την έναρξη της ηλεκτρονικής δημόσιας διαβούλευσης
Διευκρινίσεις
    • Αναφέρονται τα υπουργεία/υπηρεσίες, οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς φορείς και οι αντίστοιχοι φορείς άλλων κρατών (εάν συντρέχει τέτοια περίπτωση).
    • Απάντηση έως 150 λέξεις.
Παράδειγμα
• Σύσταση (αρ. ……) ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη σύνταξη νομοθετικής ρύθμισης ως προς το ζήτημα του ομαλού εφοδιασμού της χώρας. • Έγιναν διαβουλεύσεις με τα εξής Υπουργεία:
1.Υπουργείο Οικονομικών, (συνυπογράφον σε κατ’ εξουσιοδότηση κανονιστικές πράξεις, συμμετοχή στην Επιτροπή Διαχείρισης Σοβαρών Διαταραχών του Εφοδιασμού)
2.Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (συνυπογράφον σε κατ’ εξουσιοδότηση κανονιστικές πράξεις, συμμετοχή στην Επιτροπή Διαχείρισης Σοβαρών Διαταραχών του Εφοδιασμού)
• Το σχέδιο νόμου υπήρξε αποτέλεσμα μακράς επεξεργασίας στο πλαίσιο λειτουργίας Επιτροπής στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των οικονομικών φορέων (διυλιστήρια, ΣΕΕΠΕ)

Παρατίθενται συνοπτικά και ομαδοποιημένα (αν είναι μεγάλος ο αριθμός τους για κάποια ζητήματα) τα σχόλια που έγιναν και ο αριθμός των συμμετασχόντων στη συγκεκριμένη μορφή διαβούλευσης.
Τα σχόλια παρατίθενται ξεχωριστά («επί της αρχής» και επί των άρθρων).
Διευκρινίσεις
    • Αριθμός συμμετασχόντων επί των γενικών αρχών και επί των άρθρων της αξιολογούμενης ρύθμισης.
    • «Σχόλια που υιοθετήθηκαν»: αναφορά στα άρθρα που οριστικοποιήθηκαν με την αποδοχή σχολίων.
    • «Σχόλια που δεν υιοθετήθηκαν συμπεριλαμβανομένης επαρκούς αιτιολόγησης»: αναφορά σε σχόλια που δεν έγιναν αποδεκτά και σχετική επεξήγηση.
    • Απάντηση έως 250 λέξεις.
Παράδειγμα
Η δημόσια διαβούλευση διήρκεσε από … έως …. Στη διαβούλευση συνολικά συμμετείχαν … πολίτες όσον αφορά στις γενικές αρχές και … όσον αφορά στα άρθρα.
Ακολουθεί η συνοπτική παρουσίαση των σχολίων με τη διάκριση μεταξύ υιοθετηθέντων, ληφθέντων υπ’ όψιν και μη υιοθετηθέντων. …… σχόλια επέκριναν την αυξημένη μοριοδότηση των σεμιναρίων και ελήφθησαν υπ’ όψιν κατά την οριστικοποίηση της αντίστοιχης διάταξης. ……… σχόλια ζητούσαν να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στη συνέντευξη, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατόν να γίνει αποδεκτό γιατί η διαφάνεια επιβάλλει να υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ αντικειμενικών κριτηρίων και συνέντευξης.