Δ. Θυρίδα πολίτη - παράδειγμα εξουσιοδότησης

Ιστότοπος: Μάθε το gov.gr
Μάθημα: Εξουσιοδότηση
Βιβλίο: Δ. Θυρίδα πολίτη - παράδειγμα εξουσιοδότησης
Εκτυπώθηκε από: Επισκέπτης (Guest user)
Ημερομηνία: Friday, 3 February 2023, 3:16 AM

1. Τι είναι η θυρίδα

Η θυρίδα στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη είναι ένας ψηφιακός χώρος αποθήκευσης στον οποίο θα βρείτε τις υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις που έχετε εκδώσει, τα έγγραφα που έχουν σταλεί σε εσάς από τρίτους μέσω της υπηρεσίας, πρόχειρα έγγραφα καθώς και το προφίλ σας.

Για την είσοδο στην  υπηρεσία θα χρειαστείτε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο gov.gr ή στο Taxisnet

 

2. Εύρεση υπηρεσίας

Βρείτε την υπηρεσία Θυρίδα πολίτη στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη gov.gr με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

Α) Πλοήγηση

Από την αρχική σελίδα του gov.gr, πλοηγηθείτε μέσω των κατηγοριών των υπηρεσιών:

 1. Αρχική > Πολίτης και καθημερινότητα >  Στοιχεία πολίτη και ταυτοποιητικά έγγραφα.
 2. Επιλέξτε την υπηρεσία Θυρίδα πολίτη.Β) Αναζήτηση

 1. Στο πλαίσιο αναζήτησης που βρίσκεται στην αρχική σελίδα πληκτρολογείστε με ελληνικά μέρος της φράσης Θυρίδα πολίτη.
 2. Όταν εμφανιστεί το όνομα της υπηρεσίας στο αναδυόμενο πλαίσιο κάντε κλικ πάνω του.


Γ) Απευθείας

Μπορείτε να μεταβείτε απευθείας στην υπηρεσία μέσω του υπερσυνδέσμου:

https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/stoikheia-polite-kai-tautopoietika-eggrapha/thurida-polite

3. Είσοδος στην υπηρεσία

Μπορείτε να κάνετε είσοδο στην θυρίδα με 2 τρόπους:

 • με τoυς προσωπικούς σας κωδικούς web banking στις συνεργαζόμενες τράπεζες
 • με τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet (αφού πρώτα εγγραφείτε στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ), ώστε να επιβεβαιώσετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου)
Επιλέξτε Είσοδος στην υπηρεσία για να ξεκινήσετε. 


4. Σύνδεση

Για να προχωρήσετε θα πρέπει να ταυτοποιηθείτε είτε:

 • Μέσω των κωδικών του taxisnet, πρακτική που ισχύει από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του gov.gr.
 • Μέσω των κωδικών web banking των συνεργαζόμενων τραπεζών (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Παγκρήτια Τράπεζα, Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας)
Πατήστε το κουμπί Σύνδεση για να μεταφερθείτε στη σελίδα επιλογής ταυτοποίησης χρήστη

Σε περίπτωση που έχετε ήδη συνδεθεί αυτή η σελίδα δεν θα εμφανιστεί.


4.1. Επιλογή φορέα ταυτοποίησης

Μπορείτε να ταυτοποιηθείτε είτε μέσω της ΓΓΠΣΔΔ (TaxisNet), είτε μέσω του λογαριασμού σας web banking σε κάποια από τις συνεργαζόμενες τράπεζες

Προκειμένου να ολοκληρωθεί η έκδοση και η υπογραφή της εξουσιοδότησης, απαιτείται η αποστολή κωδικού μιας χρήσης (OTP) στο κινητό σας. Σκοπός της ταυτοποίησης είναι αφενός η ταυτοποίηση των στοιχείων σας και αφετέρου η επιβεβαίωση ότι το κινητό στο οποίο θα αποσταλεί ο κωδικός ανήκει όντως σε εσάς.

Η επιβεβαίωση του κινητού σας τηλεφώνου παρέχεται αυτομάτως:

 • Αν επιλέξετε να ταυτοποιηθείτε μέσω ΓΓΠΣΔΔ και έχετε ήδη καταχωρήσει τον αριθμό τηλεφώνου σας στο Εθνικό Μητρώο επικοινωνιών (ΕμΕπ). Μπορείτε να βρείτε την διαδικασία εδώ.
 • Αν επιλέξετε να ταυτοποιηθείτε μέσω των κωδικών web banking, εφόσον πρόκειται για τον αριθμό τηλεφώνου που έχετε δηλώσει στην τράπεζά σας.

Αν επιλέξετε να ταυτοποιηθείτε μέσω του ΓΓΠΣΔΔ  και δεν έχετε καταχωρήσει τον αριθμό τηλεφώνου σας στο Εθνικό Μητρώο επικοινωνιών (ΕμΕπ), θα χρειαστεί μία και μόνο φορά να επιβεβαιώσετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου στο gov.gr. Η επιβεβαίωση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:
 1. Με την εισαγωγή των κωδικών web banking, με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για τον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχετε δηλώσει στην τράπεζά τους, ή
 2. Με δήλωση του αριθμού του κινητού τηλεφώνου στα ΚΕΠ με αυτοπρόσωπη εμφάνισή σας, μόλις το επιτρέψουν τα περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας.


Επιλέξτε τον φορέα μέσω του οποίου θέλετε να ταυτοποιηθείτε και πατήστε το αντίστοιχο κουμπί κάτω από το λογότυπό του.

 • Αν επιλέξατε ταυτοποίηση μέσω TaxisNet συνεχίστε εδώ
 • Αν επιλέξατε ταυτοποίηση μέσω τράπεζας (π.χ. ΕΘΝΙΚΗ) συνεχίστε εδώ

  

4.2. Ταυτοποίηση με ΤaxisNet

Εισάγετε το όνομα χρήστη, τον κωδικό σας και πατήστε το κουμπί Σύνδεση

Σελίδα αυθεντικοποίησης μέσω TaxisNet

Στη συνέχεια θα εμφανιστεί η σελίδα επιβεβαίωσης όπου δίνετε  έγκριση να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία σας από την εφαρμογή. Φροντίστε να είναι επιλεγμένη η επιλογή Έγκριση και πατήστε το κουμπί Αποστολή

Επιβεβαίωση έγκρισης χρήσης βασικών στοιχείων

Αποτυχία αυθεντικοποίησης

Σε περίπτωση που εισαγάγατε εσφαλμένα κάποιο από τα στοιχεία σας, θα εμφανιστεί ανάλογο μήνυμα. Εισάγετε εκ νέου τα στοιχεία σας και προσπαθήστε ξανά.

Στην περίπτωση που ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης στο TaxisNet, τότε μπορείτε να τον ανακτήσετε απο τη διεύθυνση: https://www1.gsis.gr/registration/forgotPassword.htm

4.3. Πιστοποίηση τηλεφώνου

Προκειμένου να ολοκληρωθεί η έκδοση και η υπογραφή μιας εξουσιοδότησης, απαιτείται η αποστολή κωδικού μιας χρήσης (OTP) στο κινητό σας. Σκοπός της πιστοποίησης του αριθμού κινητού τηλεφώνου, είναι να επιβεβαιωθει ότι το κινητό στο οποίο θα αποσταλεί ο κωδικός, ανήκει όντως σε εσάς.

Εισάγετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου και πατήστε το κουμπί Συνέχεια.

Την πρώτη φορά που κάνετε την διαδικασία και επομένως δεν έχετε πιστοποιήσει τον αριθμό σας, το πεδίο θα είναι κενό. Τις επόμενες φορές θα εμφανίζονται τα 2 τελευταία ψηφία του κινητού σας τηλεφώνου που έχετε πιστοποιήσει.

Πιστοποίηση αριθμού τηλεφώνουΣτην επόμενη σελίδα επιβεβαιώστε τα προσωπικά σας στοιχεία και εφόσον είναι ακριβή, πατήστε το κουμπί "Επιβεβαίωση". 

 


 


Αν ο αριθμός σας δεν έχει ήδη πιστοποιηθεί, θα σας εμφανιστεί αντίστοιχο μήνυμα. 

Για να συνεχίσετε την διαδικασία θα πρέπει είτε να εγγραφείτε στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.), είτε να συνδεθείτε μέσω Web Banking.

Μπορείτε να δείτε οδηγίες για την εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.) πατώντας εδώ.

Για να συνδεθείτε μέσω web banking πατήστε το κουμπί "Αποσύνδεση" και θα μεταβείτε στη σελίδα επιλογής φορέα ταυτοποίησης. 

Στην σελίδα της επιλογής φορέα θα πρέπει να συνδεθείτε μέσω των κωδικών σας web banking. ΜΗΝ επιλέξετε το TaxisNet γιατί δεν παρέχει τη δυνατότητα πιστοποίησης του τηλεφώνου σας.


Η πιστοποίηση και επιβεβαιωση του αριθμού θα γίνει άπαξ, ο αριθμός θα «αποθηκευτεί» στην πλατφόρμα και η διαδικασία δεν θα χρειάζεται να επαναλαμβάνεται σε κάθε μελλοντική συναλλαγή.

Αυτονοήτως, πέρα από την επιβεβαίωση του αριθμού του κινητού τηλεφώνου, το gov.gr δεν αποκτά καμία πρόσβαση στα στοιχεία των λογαριασμών που δηλώνετε. Η συγκεκριμένη διαδικασία ταυτοποίησης μέσω των κωδικών web banking και κωδικού μιας χρήσης (OTP) αποτελεί καλή ευρωπαϊκή πρακτική και εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε χώρες όπως η Εσθονία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.   

4.4. Ταυτοποίηση μέσω τράπεζας (ΕΘΝΙΚΗ)

Εισάγετε τον κωδικό χρήστη, τον μυστικό κωδικό σας και πατήστε το κουμπί Σύνδεση

NBG Login


Στη συνέχεια θα λάβετε ένα μήνυμα στο κινητό σας τηλέφωνο που έχετε δηλωμένο στο ebanking, με τον κωδικό επιβεβαίωσης. Εισάγετε τον στο πεδίο πυ εμφανίζεται στη σελίδα και πατήστε ΣΥΝΕΧΕΙΑ

* Σε περίπτωση που λήξει το χρονικό όριο της σελίδας θα πρέπει να επιστρέψετε στην προηγούμενη σελίδα και να επιλέξετε ξανά τον φορέα σας.


Στην επόμενη σελίδα αναφέρονται τα προσωπικά σας στοιχεία που θα διαβιβαστούν στο gov.gr απο την τράπεζά σας (Ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, Αριθμός κινητού τηλεφώνου)

Επιβεβαιώστε ότι συμφωνείτε για την διαβίβαση πατώντας το κουμπί ΝΑΙ, ΣΥΜΦΩΝΩ.

* Σε περίπτωση που λήξει το χρονικό όριο της σελίδας και εμφανιστεί το παρακάτω μήνυμα λάθους θα πρέπει να κάνετε εκκαθάριση της κρυφής μνήμης του προγράμματος περιήγησης και να ξανακάνετε όλα τα βήματα απο την αρχή.

 


Τέλος, θα πρέπει να επιβεβαιώσετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου. Τα 2 τελευταία ψηφία του, εμφανίζονται ήδη στη σελίδα. Συμπληρώστε ολόκληρο τον αριθμό στο πεδίο της σελίδας και πατήστε το κουμπί Συνέχεια

 


Αν έχετε ήδη κάνει ταυτοποίηση μέσω taxisnet, θα σας εμφανιστεί η επιλογή να πιστοποιήσετε τον αριθμό του τηλεφώνου σας στο gov.gr. Αν επιλέξετε Ναι (το προτείνουμε) δεν θα χρειαστεί να ξανακάνετε σύνδεση με το web banking λογαριασμό σας για την επιβεβαίωση του κινητού σας τηλεφώνου.

Πιστοποίηση - Αποθήκευση κινητού στο gov.gr


5. Επιβεβαίωση στοιχείων

Στη σελίδα αυτή εμφανίζονται τα προσωπικά σας στοιχεία όπως αυτά ανακτήθηκαν απο τον φορέα ταυτοποίησης. Αν τα στοιχεία σας εμφανίζονται σωστά πατήστε το κουμπί Επιβεβαίωση

Αν τα προσωπικά σας στοιχεία δεν είναι σωστά, θα πρέπει να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την αλλαγή τους μέσω του φορέα πιστοποίησης TaxisNet ή της τράπεζας σας.

Επιβεβαίωση ορθότητας προσωπικών στοχείων6. Περιεχόμενα της θυρίδας

Η θυρίδα περιέχει:

 • Έγγραφα: τα έγγραφα που έχετε εκδώσει επιτυχώς στο παρελθόν και απευθύνονται σε άλλους φορείς ή πολίτες καθώς και αυτά τα έγγραφα που απευθύνονται σε εσάς.
 • Πρόχειρα: τα έγγραφα στα οποία διακόπηκε η διαδικασία έκδοσής τους
 • Το προφίλ μου: Όνομα, Επώνυμο, Α.Φ.Μ., Ημερομηνία γέννησης και άλλα προσωπικά στοιχεία.

Είναι επιλεγμένα αρχικά, τα Έγγραφά σας.Στη θυρίδα σας, βλέπετε πάνω δεξιά στην οθόνη το όνομά σας, το οποίο δηλώνει ότι είστε συνδεδεμένοι.

Όποιο έγγραφο κι αν βλέπετε, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να επιλέξετε Θυρίδα για να δείτε την αρχική οθόνη της θυρίδας.
7. Έγγραφα

Τα Έγγραφα περιλαμβάνουν όλα τα έγγραφα που έχετε εκδώσει επιτυχώς στο παρελθόν και απευθύνονται σε άλλους φορείς ή πολίτες και όσα σας έχουν αποσταλεί από κάποια δημόσια υπηρεσία.


Επιλέγοντας ένα οποιοδήποτε έγγραφο από αυτά που έχετε εκδώσει, μπορείτε να το δείτε συμπληρωμένο σε κατάσταση Προβολής.

 

Ανάλογα με το έγγραφο που έχετε στη θυρίδα σας, η Προβολή του εγγράφου σας δίνει διαφορετικές επιλογές.

8. Προβολή εξουσιοδότησης

Στα Έγγραφα επιλέγετε μία Εξουσιοδότηση την οποία έχετε εκδώσει.

 


Στην προβολή Εξουσιοδότησης   βλέπετε το QRcode και τον κωδικό του εγγράφου καθώς και το περιεχόμενο της εξουσιοδότησης με τα στοιχεία του εξουσιοδοτούντος και του εξουσιοδοτούμενου.

 


Στην Προβολή Εξουσιοδότησης  μπορείτε να επιλέξετε μια από τις παρακάτω ενέργειες:

1. Αποθηκεύστε την εξουσιοδότηση στη συσκευή σας

Κάντε κλικ στο κουμπί Αποθήκευση

 


 


2. Στείλτε την εξουσιοδότηση στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας

Κάντε κλικ στο κουμπί Αποστολή email και θα λάβετε ένα email στο οποίο θα επισυνάπτεται η εξουσιοδότηση σε μορφή pdf. Το email θα σταλεί στη διεύθυνση που δηλώσατε στα "Στοιχεία Επικοινωνίας"

 3. Στείλτε την εξουσιοδότηση μέσω SMS στο κινητό σας

Κάντε κλικ στο κουμπί "Αποστολή SMS" για να λάβετε ένα μήνυμα SMS στο κινητό σας με τον υπερσύνδεσμο προς την εξουσιοδότησή σας.

Ο οποιοσδήποτε (όχι μόνο εσείς), έχει τη δυνατότητα πατώντας σε αυτόν το σύνδεσμο να προβάλλει την εξουσιοδότησή σας.

 4. Κοινοποιείστε την εξουσιοδότηση στη θυρίδα άλλου πολίτη

Κάντε κλικ στο κουμπί Κοινοποίηση και θα λάβει ένας άλλος πολίτης την εξουσιοδότηση στη θυρίδα του.

Χρειάζεται να συμπληρώσετε όλα τα στοιχεία του πολίτη που θα λάβει το έγγραφο: Όνομα, Επώνυμο και Α.Φ.Μ.

Μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων επιλέγετε Κοινοποίηση.

 • Τα στοιχεία ελέγχονται. Αν δεν συμφωνούν εμφανίζεται σχετικό μήνυμα.
 • Αν έχει κοινοποιηθεί το έγγραφο στη θυρίδα ενός άλλου πολίτη, δεν κοινοποιείται και πάλι το ίδιο έγγραφο.

 


 


Στην εξουσιοδότηση περιλαμβάνεται και η διαδικασία Ανάκλησης.

Περιγράφεται παρακάτω.

9. Ανάκληση εξουσιοδότησης

Στην περίπτωση που έχετε στη θυρίδα σας Εξουσιοδοτήσεις, αυτές μπορούν να ανακληθούν. Στα Έγγραφα επιλέγετε το συγκεκριμένο έγγραφο Εξουσιοδότησης και οδηγείστε στην οθόνη Προβολής.


Στην περίπτωση της εξουσιοδότησης εμφανίζεται επιπλέον η επιλογή Ανάκληση. Για να ανακαλέσετε την εξουσιοδότηση κάντε κλικ στο κουμπί Ανάκληση.


 

Στο αναδυόμενο παράθυρο επιβεβαιώστε την ενέργεια πατώντας και πάλι Ανάκληση.

Η ανάκληση είναι οριστική και σε περίπτωση που αλλάξετε γνώμη θα πρέπει να δημιουργήσετε την εξουσιοδότηση εξαρχής.

Αν η ανάκληση είναι επιτυχής θα εμφανιστεί το σχετικό μήνυμα και επιπλέον στην Κατάσταση εγγράφου θα αναγράφεται: "Το έγγραφο έχει ανακληθεί"

Εάν θέλετε να επιστρέψετε στη θυρίδα με τα έγγραφά σας επιλέγετε (πάνω αριστερά στην οθόνη) Πίσω.

10. Διακοπή σύνδεσης

Αν μείνετε στη θυρίδα για αρκετή ώρα, χωρίς να κάνετε κάποια ενέργεια τότε γίνεται αυτόματα αποσύνδεση και εμφανίζεται μήνυμα λάθους something went wrong (κάτι πήγε λάθος).

Κάντε ανανέωση της σελίδας στον περιηγητή σας (Chrome, Firefox).

 • Σε σταθερό ή φορητό υπολογιστή πατήστε το εικονίδιο ανανέωσης πάνω αριστερά.

 • Σε κινητή συσκευή, πιέσετε και σύρατε με το δάχτυλο προς τα κάτω.

Ανοίγει και πάλι η οθόνη η οποία σας ζητάει Σύνδεση. Συνεχίζετε με την εισαγωγή των στοιχείων σας.